- Foreldrene mine sa det var lurt, men det er jo dødsviktig!

Sara (20), Peder (21) og Emilie (20) skulle ønske de hadde mer kunnskap om privatøkonomi – før de sto på egne bein. Dette tror de gjelder flere unge.

FERSK I VOKSENLIVET: – Jeg har gått på flere smeller, og sitter ofte igjen med lite penger i slutten av måneden, sier Sara Høijord (f.v.). Foto: Kornelia Minsaas.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie med unge som etterspør mer privatøkonomi på skolen. DNB lanserte nylig «Lærepenger», et gratis læringsverktøy som barn og unge kan bruke i klasserommet eller hjemme.

Det siste året har studentene Sara Høijord (20), Peder Eliassen (21) og Emilie Ullern Løkenhagen (20) lært mye om pengebruk, på godt og vondt.

– Jeg har lært at økonomi handler om prioriteringer, og at jeg ikke kan være med på absoluttalt, sier Emilie.

Emilie tenkte ikke over sånt da hun bodde hjemme. Da kunne hun besøke frisøren og dra på turer når hun ville. Nå som hun står på egne bein har hun lært at alt har en kostnad, som ofte betyr at ting må bortprioriteres.

Ting koster penger, liksom, og dét var jeg ikke klar over

– Nå betaler jeg mine egne abonnementer og regninger, og merker at pengene bare renner ut. Det er jo dritdyrt! sukker Emilie. Ting koster penger, liksom, og dét var jeg ikke klar over, legger hun til.

La barnet ditt ta Lærepenger her. Passer for barn og unge i alderen 7-15 år

Vanskelig å si nei

Har dere møtt på utfordringer etter dere flyttet hjemmefra?

– Jeg har gått på flere smeller, og sitter ofte igjen med lite penger i slutten av måneden. Det går fort 3000 kroner i måneden utelukkende til mat. Slik blir det lite penger igjen til andre ting jeg faktisk trenger eller ønsker, forteller Sara.

Ikke bare går det mye penger til mat, Sara opplever også at det er vrient å si nei når noen spør henne om å være med på noe sosialt.

– Det kommer også alltid småbeløp jeg ikke hadde planlagt å bruke. Plutselig vil jentene på kafé. Da er det vanskelig å si nei – og vipps, så har du plutselig brukt en tusenlapp til i måneden, sier Sara.

Ja, det virker som at du kunne trengt litt mer kontroll og oversikt over forbruket ditt. Har du et budsjett?

– Jeg så på @dnbung at forbrukerøkonom Silje Sandmæl satte opp budsjett, men jeg aner ikke hvordan jeg skal sette opp mitt eget. Inntekten varierer, utgiftene varierer, og det er problematisk å ha oversikt, innrømmer Sara. Er det én ting jeg burde ha lært tidligere, er det å sette opp budsjett.

SMÅBELØP BLIR FORT STORE: Spontane kjøp og kafébesøk med venninner blir fort til en tusenlapp i måneden, forteller Sara Høijord. Foto: Kornelia Minsaas

Sparing er en stor utfordring

Både Sara, Peder og Emilie er enige om at det er lite rom for sparing når du lever på studentbudsjett. Emilie sier at hun gjerne skulle lært om viktigheten av å spare da hun var yngre.

Foreldrene mine sa det var lurt, men det er jo dødsviktig

– Jeg skulle ønske jeg visste om verdien av BSU, boligsparing, da jeg var yngre. Foreldrene mine sa det var lurt, men det jo dødsviktig. Jeg skulle begynt med BSU-sparing da jeg var 15 år, for det er vanskelig å spare mye som student, sier Emilie og virker oppgitt.

Hadde dere deltidsjobb da dere bodde hjemme?

Emilie og Sara nikker, mens Peder rister på hodet.

– Jeg har kun jobbet på sommeren, helt siden jeg var 15 år. Jeg ofrer hele sommeren for å slippe å jobbe ved siden av studiene. Men jeg angrer litt på det nå, mest på grunn av CV-en, innrømmer Peder.

Sparte dere på lønningene før dere flyttet hjemmefra?

Studentene ser på hverandre og ler. De alle er enige i at de skulle spart mer av pengene de tjente i ung alder.

SPAREPENGER: Peder og Emilie skulle ønske de hadde visst mer om BSU og sparing i fond, som kan være lønnsomt fra ung alder av. Foto: Kornelia Minsaas.

Om jeg bare hadde visst

Peder sier at han skulle ønske han visste mer om fondssparing da han var yngre. Han har nemlig har sett at vennene hans har tjent gode penger på å sette konfirmasjonspengene i fond, i stedet for sparekonto.

Noen ganger står det mellom mat på bordet og opplevelser med venner

– I dag kunne jeg ønske jeg hadde satt konfirmasjonspengene i fond. Slik kunne de vokst til å bli en større sum, noe som har skjedd med flere av kompisene mine. Fond kan være lønnsomt, men det visste jeg ikke som 15-åring, forteller Peder.

De tre studentene er alle enige om at de ville prioritert pengene sine annerledes når de var tenåringer og hadde jobb, hvis de hadde visst det de gjør nå.

– Noen ganger står det mellom mat på bordet og opplevelser med venner, sier Emilie.

Alle barn og ungdommer har godt av å lære seg mer om økonomi før de tar steget ut i den store verden.

VILLE PRIORITERT ANNERLEDES: Sara, Peder og Emilie har lært av sine feil, og ville tatt andre valg om de hadde mer pengekunnskap i tidlig alder. Foto: Kornelia Minsaas.

Bør læres før du tar steget ut

DNB lanserte nylig «Lærepenger», et læringsunivers med video og oppgaver som lærer barn og unge om privatøkonomi. Tror dere det er nyttig?

– Ja, det hadde jeg hatt stor nytte av da jeg var yngre, sier Peder.

Emilie og Sara nikker i enighet med Peder.

– Alle barn og ungdommer har godt av å lære seg mer om økonomi før de tar steget ut i den store verden, sier Sara.

Har du barn i alderen 7-15 år? Her kan barnet ditt ta Lærepenger for å lære om alt fra lønn og sparing, til lån og utgifter

Er du lærer? Sjekk ut Lærepenger her