På ti år klarte Judith (39) å endre alt:

Fra personlig konkurs til nesten en million på bok

Huninvesterer: – Du har to valg: Du kan resignere eller jobbe beinhardt for å komme deg tilbake.

BEDRE TIDER: – Hadde du googlet meg i 2009, hadde du fått opp: «Judith, gjeldsslave etter finanskrisen». Ikke det beste utgangspunktet for en singel alenemor, humrer hun. Her sammen med datteren Malin. Foto: Frank Sunde
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 05. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

I 2009 ble Judith Johansen (39) tvunget til å selge både bil og leilighet og måtte flytte inn til en venninne sammen med sin seks år gamle datter. Ti år og ett oppussingsprosjekt senere, har hun spart nok egenkapital til å kjøpe splitter ny leilighet til 4,4 millioner kroner. Og fremdeles har hun penger på bok.

Hardt arbeid, sparing og aksjehandel har gjort det mulig å komme «sterke tilbake» for den livlige bergenseren.

– Hadde du googlet meg i 2009, hadde du fått opp: «Judith, gjeldsslave etter finanskrisen». Ikke det beste utgangspunktet for en singel alenemor, humrer hun.

DET ER SPARING I ALT: – Jeg anbefaler alle å lage ett overordnet budsjett på inntekter og ta kontoutskrift for en måned og se hva som er gått ut. Foto: Privat

Milliontap på boligsalg

I 2008 trodde Judith at hun fant den store kjærligheten, og kjøpte hus sammen med ham. Før innflytting røk imidlertid forholdet, og paret måtte selge. Midt i finanskrisen var det ikke så lett. Salget lot vente på seg, og de gikk på et tap på 1,1 millioner kroner.

Jeg gikk personlig konkurs, og var helt rådvill
Judith Johansen

– Det var en fryktelig vanskelig tid. Jeg var i min beste alder, hadde opplevd et opprivende samlivsbrudd, var alene med en jente på seks år, og satt med to boliglån jeg måtte betale på. Jeg gikk personlig konkurs, og var helt rådvill, forteller hun.

Ett år med maksimal sparing

Hun solgte leiligheten og bilen, og flyttet inn til en god venninne, som lot den lille familien bo hos seg for en symbolsk pris. I løpet av året de bodde sammen, jobbet Judith 125 prosent med fulltidsjobb, i tillegg til en 25 prosent helgestilling når datteren var hos faren sin. Hun brukte minst mulig penger og la til side så mye hun kunne. Tolv måneder senere viste resultatet seg vel verdt innsatsen.

Jeg var desperat etter svar på finansiering
Judith Johansen

Hun opparbeidet seg nok penger til å få egenkapital til ny leilighet. En leilighet som måtte totalrenoveres, og Judith gjorde så mye hun kunne av oppussingsarbeidet selv.

– Det så ut som en rønne her, men alt arbeidet jeg har lagt ned har vist seg å lønne seg. Leiligheten har steget masse i verdi siden jeg kjøpte, og jeg har frigjort en del egenkapital slik at jeg fikk mulighet til å kjøpe leiligheten jeg nå har kjøpt, forteller hun.

SKRYTER AV JUDITH: June Martinson, finansrådgiver på DNB Sotra. Foto: DNB

Fikk hjelp av DNBs rådgiver

Judith forteller at rådgiveren hennes i DNB, June Therese Martinson, har hjulpet henne med å kalkulere om hun faktisk hadde råd til flytte inn i leiligheten i fjerde kvartal neste år.

– Jeg fikk grønt lys av henne i august 2018. Da hadde jeg vært på boligjakt i mange år og var desperat etter svar på finansiering.

Vi lar rådgiver June fortelle:

– Judith tok kontakt med meg via felles bekjente, for å høre rundt finansiering av den nye leiligheten sin. På det tidspunktet var hun enda ikke kunde i DNB. Måten jeg hjalp henne på var å ha en gjennomgang av økonomien, se på objektet hun var interessert i og diskutere fordeler og ulemper. Vi så på om det var en god investering basert på hennes økonomi.

June forteller at det beste rådet hun gav Judith da de laget finansieringsbeviset i 2018 på den nye leiligheten, var at hun bare skulle fortsette slik hun gjorde og betale ned mest mulig boliglån, men samtidig ha en buffer.

– Jeg har også fortalt henne rett ut at hun er superflink og skikkelig driftig, og har trodd på henne i de ulike prosjektene hun har. Og dessuten går Judith i bresjen for åpenhet. For det å snakke med andre om den økonomiske situasjonen sin er så viktig.

Du har to alternativer

Judith er klar på at du har to valg når du opplever økonomiske kriser: du kan legge seg ned og gi opp, eller du kan kjempe for å komme tilbake.

– Det var bare ett alternativ for meg. Det var å jobbe beinhardt, leve på så lite som mulig og legge av så mye som mulig av det jeg tjente. Livet mitt hadde sett helt annerledes ut dersom jeg hadde resignert den gangen, forteller hun.

Jeg ble overrasket over at jeg hadde tjent 10.000 kroner på relativt kort tid
Judith Johansen

Heldigvis er Judith i overkant glad i å jobbe, og fortsetter i perioder å jobbe 125 prosent. Det har hun klart fordi hun siden 2016 har jobbet offshore, med turnus som gjør at hun har hatt mye fri.

TENK LANGSIKTIG: – Velger du å gå inn i enkeltaksjer og handle selv, anbefaler jeg å legge kapitalen i selskap du vet du ikke kan klare deg uten eller i selskap som bidrar til samfunnet. Foto: Privat

Fire-fem jobber på «fritiden»

I «friperiodene» har hun flere jern i ilden.

Judith er opprinnelige utdannet barnevernspedagog, men begynte å jobbe offshore i 2016. Bijobbene hennes blant annet personlig trener, spinninginstruktør og instruktør i offshore sikkerhet.

Hvis du investerer penger i fond som går til helvete, så suger forvalterne i jobben sin
Judith Johansen

– Jeg er kanskje litt ko-ko, men jeg elsker å jobbe og er kanskje ikke så flink til å sitte i ro, humrer hun.

Som om ikke det er nok har hun også begynt å handle aksjer. Fondssparing har hun holdt på med de siste 20 årene.

AKTIV: Judith jobber offshore, her er hun på på helidekket til Haven, en boligrigg som hører til Johan Sverdrup-feltet. Bildet er tatt i anledning en 17. mai-feiring. Foto: Privat

Selvlært aksjehandler

Hvert kjøp og salg er læring. Like så hvert tap og hver gevinst. Uten formell utdannelse i faget og uten kursing, er hun selvlært. Det startet da hun var student på 90-tallet. Hun hadde satt 10.000 kroner i et Odin-fond.

– Jeg sjekket hvordan det gikk med fondet mitt og ble overrasket over at jeg hadde tjent 10.000 kroner på relativt kort tid. Det er ganske mye for en student, og jeg fikk smaken på aksjesparing, forteller hun.

Har spart 600 000 kroner på ti år

Siden hun sto på bar bakke for ti år siden, har Judith spart 600.000 kroner, som hun la hun inn i leiligheten. Avkastningen (*) på 100.000 kroner har hun reinvestert i tre ulike aksjefond med middels til høy risiko.

Jeg kjøper aksjer i selskaper jeg har tro på
Judith Johansen

– Det tør jeg nå. Fond skal jo være relativt trygt. De er forvaltet av mennesker som er superflinke i jobben sin, som har full kontroll på finansmarkedene og som får betalt for å sette sammen porteføljer som skal gi gevinst. Hvis du investerer penger i fond som går til helvete, så suger forvalterne i jobben sin. Heldigvis hører det til sjeldenheten, og det er ikke så mye jeg kan gjøre med det, ler hun.

Judith sier at hvis du ikke har mer peiling på sparing enn at du har pengene på vanlig konto i banken, som i dag ikke gir særlig avkastning, anbefaler hun å kontakte banken for råd.

– Som 18-åring lot jeg de som har peiling på sparing i fond veilede meg, men det var jeg som valgte summen og tok selve valget.

Morgenstund har gull i munn?

Dagen begynner klokken åtte. Da setter Judith seg ned ved kjøkkenøya, setter på kaffetrakteren og leter fram finansavisene. Dagens Næringsliv, Finansavisen og E24 er favorittene. Det første hun ser etter er hva som står under de grønne og røde firkantene. Hvordan går det med porteføljen hennes? Bør hun kjøpe eller selge? Er det noe som skjer?

– Noen hører på podkaster om kjærlighet, relasjonsproblemer eller ler seg skakk av humorprogram. Hos meg går det mest i aksjeposter. Penger, penger, penger, penger er introsangen, ler hun.

– Jeg har lært masse av å høre på podkast, altså. Favoritten min er Hegnar sin. Han er en dritkul realist, og er stor i kjeften, sier hun.

Kjøp aksjer i selskaper du ikke kan leve uten

Johansen har en relativt trygg portefølje, og hun investerer i laks, shipping, olje, medisin, og gjenvinning.

– Jeg kjøper aksjer i selskaper jeg har tro på. Selskaper jeg vet ikke er sensitiv for svingninger i markedet – såkalte «trygge» aksjer. Et ekstra pluss er hvis de samme selskapene tar bærekraftige grep. Det er win-win, sier hun.

Hvor får du all selvtilliten fra?

– Det har nok mye med oppvekst å gjøre. Jeg ble adoptert til Norge fra Peru da jeg var ni-måneder gammel. Min mor forventet alltid det beste av meg. Som ungdom beholdt jeg nok samme mentalitet, at jeg måtte prestere. Det var først da jeg bikket 30-tallet at jeg skjønte noe veldig viktig. Det har ikke noe å si hva andre mener om meg.

– Og du, jeg har hatt så mange oppturer og nedturer i livet, som har tvunget meg til å reise meg igjen og igjen. Kanskje jeg bare er tøff og ikke er redd for å gå på trynet lenger?

(*) *Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.