Går det trått med boligsparingen? Slik kan du fortsatt få lån

Du mangler egenkapital, men har inntekten og alt annet på plass. -Da kan det være du kan få litt hjelp hjemmefra, sier finansrådgiver i DNB.

Finansråsgiver i DNB, Dilan Tokay forteller deg hvordan du kan løse floken hvis du ikke har spart nok egenkapital. FOTO: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 09. mar. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Banken må ha en sikkerhet for å kunne låne deg penger, hva som må til er bestemt av Finanstilsynet gjennom boligslånsforsikriften.

I dag sier forskriften at banken minst skal kreve 15 prosent i egenkapital. Med andre ord kan du maksimalt låne 85 prosent av hva boligen koster.

Store summer som må spares.

– Ønsker du for eksempel å kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du altså ha spart opp 375.000 kroner. I tillegg kommer omkostninger til for eksempel dokumentavgift som du må ta med i beregningene, forteller finansrådgiver i DNB, Dilan Tokay.

Her er det altså snakk om store summer som du må ha spart på egenhånd. Men, hvilke alternativer har du hvis sparepengene ikke er på plass?

– Du kan spørre veldig pent om å få litt hjelp hjemmefra. Det finnes ulike måter foreldrene dine kan hjelpe deg på. Men vær forståelsesfull hvis du får et «Nei», sier Tokay.

Sjekk hvor mye du kan få i lån, søk digitalt her.

-Mange vet ikke hvilke muligheter som finnes. Dette gjelder ikke bare de unge, men også foreldrene, sier finansrådgiver i DNB, Dilan Tokay. Tokay jobber daglig med unge lånekunder og er også programleder i ny boligserie «Flytte for meg sjæl». Foto: Stig B. Fiksdal.

Slik gikk det da Paradise-Morten forsøkte å flytte ut av kollektivet.

Disse mulighetene har du

Så, hvilken muligheter finnes for deg som ikke har spart nok på BSU? Vi i DNB Nyheter bad finansrådgiver Tokay om å liste opp hvordan man kan løse egenkapitalkravet:

Sikkerhet i foreldres bolig

– Dersom du mangler sikkerheten banken trenger for å låne deg penger kan foreldrene dine (hvis de har mulighet) stille med tilleggsikkerhet i egen bolig (kausjonere). Da blir foreldrene dine medansvarlig for den delen av lånet som de har stilt sikkerhet for.Dette er den vanligste måten foreldre hjelper barna sine på i dag.

– Vær klar over at ved å gjøre dette kan foreldrene dine «bruke opp» egen kapital som de har i boligen. Dette er noe foreldrene dine bør være klar over før de sier «Ja».

Forskudd på arv

– Som jeg nevnte ovenfor er det å gi sikkerhet i egen bolig den vanligste måten foreldre hjelper barna sine på. På andreplass finner vi forskudd på arv, altså det å gi en pengesum. Hvis foreldrene dine har lyst og mulighet kan de altså hjelpe deg ved å dekke det du mangler av egenkapital gjennom å gi penger som forskudd på arven din.

– Foreldrene dine er ikke nødt til å betale avgift på arven, arveavgiften ble nemlig fjernet i 2014 og det er derfor ingen beløpsbegrensninger. Foreldrene dine trenger heller ikke sende inn gavemelding til Skatteetaten, men det må krysses av i mottakers selvangivelse dersom gaveverdien er over 100 000 kroner. Det betyr ikke at de er skattepliktige, men Skatteetaten skal vite hvor pengene stammer fra.

Privat lån

– Foreldre og besteforeldre kan også gi privat lån med en skriftlig avtale om tilbakebetaling. Her bestemmer man selv om det skal følge med renter eller ikke. Hvis foreldrene dine ønsker å gjøre dette er det utrolig viktig at dere skriver en kontrakt som inneholder hvordan pengene skal betales tilbake.