For Gard vokser pengene faktisk på trær

Gard Frost tjener ikke penger som andre tenåringer. 16-åringen sanker sopp fra trær. En sopp mange bruker som te. I enkelte butikker selges den for mer enn 1000 kroner kiloen.

NÅR PENGENE FAKTISK VOKSER PÅ TRÆR: Jeg kan jo miste motivasjonen når det går lang tid før en finner noe, men det blir kjekt igjen så fort en ser masse chaga! sier Gard Frost. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 02. okt 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Følg meg, vi skal en halv kilometer til langs veien her!

Gard Frost starter mopeden, og freser ned en humpete hyttevei et sted i Alta kommune. Vi kan ikke si hvor, for da avslører vi hans nye funnsted. Sola ligger lavt, blåbærene får stå i fred. Nå er det bjørka som gjelder. 16-åringen har nemlig funnet seg en inntektskilde som er i naturen. Den finnes egentlig bare på hvert tusende bjørketre. Etter tre minutter får vi signal om å parkere.

TENKER FREMOVER: Da han ble konfirmert, gikk noe av pengene til en moped. Resten gror og trives på en høyrentekonto. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Svart klump

– Jeg har noen ganger gått og gått, uten å se noe som helst. Og så plutselig kan jeg komme til en klynge med trær der alle har soppen, sier Gard og viser oss vei noen få meter inn i skogen.

Ser dere den svarte klumpen?

Han stiller seg opp foran et litt slitent bjørketre og sier: «Her!». «Hva da?», er vår første tanke.

– Ser dere den svarte klumpen? Det er chaga! forteller Gard Frost.

Chaga er også kjent som kreftkjuke. Det er en soppart i slekten brunkjuker. Kreftkjuke vokser parasittisk på bjørk eller or. De svarte svulstene har en lang kulturhistorie som medisin i Russland, hvor det fins skriftlige kilder fra omkring 1600 som omtaler bruken av dem under navnet chaga.

Soppen har også lang historie som folkemedisin blant annet hos samene og i Øst-Europa. Alle helsepåstandene er udokumenterte*, men mange liker chaga for smaken. Den brukes som te, et alternativ til kaffe. Visstnok skal den ha mye antioksidanter i seg.

*DNB har blitt gjort kjent med at noen useriøse aktører promoterer Chaga som en alternativ kreftbehandling. Vi vil gjerne presisere at Chaga ikke har noen vitenskapelig bevist effekt for noe som helst.Les gjerne mer her. (Red.anm )

Les: Byttet bil mot torskekvote

Orienterer seg frem

– Selv fikk jeg første gang en kopp chaga hos venn som er litt alternativ. Det smaker som svart te. Mange av kundene mine er ellers samer, og hos dem er chaga godt kjent, mange bruker det som varm drikke i stedet for kaffe.

Interessen for natur har alltid vært tilstede hos Frost-familien. Gard løper både orientering og går på ski, og trener opptil to timer i uka. En sommer for noen år siden ble han med en kompis på bærplukking, og en innbringende sommerjobb ble til.

– Jeg så hvor mye han tjente på å selge multer, og tenkte at dette var jo gode penger. Jeg selger en kilo for 240 kroner. Mens jeg plukker multer, ser jeg også etter chaga. Nå som multesesongen er over, speider jeg etter chaga mens jeg likevel er ute og løper. Så jeg får sett store områder, og trener ofte i områder ikke så mange andre ferdes i.

Les: Rik på naturopplevelser uten at det trenger å koste skjorta

Liker å se penger vokse

Gard Frost har helt fra han var liten alltid likt å spare penger. Konfirmasjonspengene ble brukt til en moped, resten gikk på høyrentekontoen.

– Motivasjonen er jo å tjene penger. Jeg har alltid like å se at pengene vokser, og har ingen spesielle ting jeg vil bruke dem på. Eller, etter hvert har jeg jo lyst på en bil!

Jeg kunne sikkert tatt 1000 kroner kiloen

Det er nemlig litt penger å tjene på chaga, men Gard Frost tenker ikke bare profitt.

– Det føltes bare litt feil å ta veldig mye penger for chagaen. Jeg kunne sikkert tatt 1000 kroner kiloen, basert på det jeg ser noen butikker tar. Jeg har likevel valgt å legge meg på rundt 300 kroner.

IKKE GRÅDIG: Gard kunne tatt mer for chagaen han finner, men har landet på det han mener er en fornuftig pris. Foto: Alf Ove Hansen. Foto: Alf Ove Hansen

Eget initiativ

For han har lagt sin strategi. Den er nemlig å ta vare på de faste kundene. I starten solgte han via Facebook. Nå trenger han ikke det.

– Jeg har ikke behov for flere kunder nå, og trenger ikke å stresse med å ekspandere, sier han og smiler.

Mange tenker at dette er en litt sær måte å tjene penger på

Gard Frosts ekstra inntektskilde får oppmerksomhet. Hjemme i Alta er han blitt intervjuet av lokalavisen Altaposten og han har vært på radio. Flere å gå i skogen med er det derimot ikke blitt. Ingen venner har begynt med det samme. Selv kompisen som satte han på ideen, ble lei og trappet ned.

– Mange tenker at dette er en litt sær måte å tjene penger på. Jeg synes er det er artig å tjene penger på eget initiativ!

Få begrensninger

Som ung er det mange muligheter og noen begrensninger når det gjelder jobb. Alderen bestemmer blant annet hva slags jobb du kan ta. Har du passert 13 år kan du gjøre lett arbeid som rydding og å gå med avisen. Har du passert 15 år kan du ta jobber som «ikke kan være til skade for helse, utvikling eller skolegang», for eksempel kontor- og butikkarbeid, rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker. Har du passert 18 år kan du ta hvilken jobb du vil, men du kan ikke selge brennevin før du har fylt 20 år.

Utrolig kreativt, en smart måte å tjene penger på

– Hvis du tjener 55.000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke betale skatt. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt og bestilles fra Skatteetaten. Hvis du tror at du vil tjene mer enn 55 000 kroner, bestiller du et vanlig skattekort. Eller du kan skape ditt eget arbeid som Gard. Utrolig kreativt, en smart måte å tjene penger på, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Lei ut ballkjolen eller fiskestang

Det er flere måter å tjene penger på som ung, uten å bli ansatt et sted. Du kan ta småjobber hjemme hos folk og tjene 6000 kroner skattefritt. Eksempler på småjobber er for eksempel å være barnevakt, lufte hunder, klippe plener, vaske, male og så videre.

– Du kan også leie ut ting for 10.000 kroner skattefritt. Hva med å leie ut ballkjolen du kanskje bare har brukt en gang til noen andre som skal på skoleball? Eller hvis du eier en fiskestang, telt, gitar eller noe annet som andre kan ha nytte av, foreslår Silje Sandmæl.

Foto: Alf Ove Hansen