Gjør deg klar til den store bulkedagen

Unngå årets dyreste kjøretur og å bli en del av bulkestatistikken. Dagene før julaften er statistisk de farligste og dyreste dagene å kjøre bil på i hele året, og i år blir 22. desember den store bulkedagen. Det viser en analyse av kollisjoner blant personbiler i førjulsstria.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 16. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Vi venter at det også i år vil komme over 6000 bulkeskader til en kostnad på nær 150 millioner på disse førjulsdagene. Hvis været blir dårlig kan skadetallene bli betydelig høyere. Snittkostnaden på skadene vil komme på rundt drøyt 20.000, sier skadeleder i DNB forsikring, Ketil Voll.

Det smeller oftest mellom klokken tolv og fem på dagen

Bulkedagen har de siste årene vekslet mellom bittelillejulaften og lillejulaften, og denne gangen faller disse dagene på en fredag og lørdag. Det kommer sannsynligvis til å føre til enda flere kollisjoner.

– Bare på disse dagene regner vi med nesten 3000 skader dagen til en kostnad på rundt 50 millioner kroner. I julestria kollideres det rundt 60 prosent mer enn de andre dagene i løpet av året. Det smeller oftest mellom klokken tolv og fem på dagen, og da skjer en av tre trafikkulykker. Over halvparten av ulykkene skjer i byer, og knutepunkt, parkeringsplasser og parkeringshus er vanlige plasser der kollisjoner skjer. 23. desember har tradisjonelt vært dagen med flest bilskader, men de siste årene har 22.desember tatt over.

I fjor skjedde det 1912 ulykker på den 22. desember, melder NTB.

22. er den store bulkedagen

Det ble også bulket mest den 22. desember i fjor, og DNB tror den store bulkedagen vil falle på 22. desember også i år.

– Det har blitt en vane at vi utsetter siste rest av julehandelen til siste liten, og det er ikke til å komme fra at det kommer til å bli bulket mye de siste dagene før jul. Men mye avhenger naturligvis av føreforhold, så hvis føreforholdene blir utfordrende, er det kanskje like greit å la bilen stå. I Sør-Norge har det vært lite snø så langt i år, og statistikken viser at kollisjoner øker med rundt 30-40 % når det første snøfallet kommer, sier Voll.

Stress fører til bulking

Når julestresset virkelig tar oss, lar vi aktsomheten fare. Heldigvis domineres kollisjonene av småbulking i lav fart, og tallene for alvorlige personskader er ikke så ille tross all bulkingen. De fleste ulykkene denne dagen er mindre alvorlige hendelser som for eksempel småkollisjoner av forskjellige varianter.

Ketil Voll spår at årets bulkedag kommer til å falle på bittelillejulaften.
Påkjørsler bakfra er hyppig forekommende før jul. Rygging på biler i parkeringshus er en annen klassiker

Statistikk basert på skademeldinger fra forsikringsselskapene viser at de fem ulykkesårsakene på topp, er rygging (20 prosent), eneulykker (17 prosent), påkjørsler bakfra (17 prosent), påkjørt parkert kjøretøy (13 prosent) og kryssende kjøreretninger i kryss (11 prosent). Voll mener mye kan gjøres for å unngå å bli en del av bulkestatistikken.

– Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Du kommer sjelden fortere fram om du forsøker å kjøre gjennom bilen foran. Påkjørsler bakfra er hyppig forekommende før jul. Rygging på biler i parkeringshus er en annen klassiker. Ikke la julestresset ta julebudsjettet. Kjør forsiktig og vis hensyn i trafikken. Vær også oppmerksom på fotgjengere, for vi er nå inne i den mørkeste perioden i året. Spesielt voksne bør bli bedre til å bruke refleks, er oppfordring fra skadelederen.

Fem råd før du starter bilen i julestresset:

  1. Skrap bilvinduene fri for is før oppstart, slik at du har sikt i alle retninger, ikke kun et tittehull fremover
  2. Sørg for å ha ren bil med rene vinduer og lykter, slik at du ser og blir sett
  3. På parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler
  4. Mange er stresset, vær hensynsfull, kjør defensivt og smil
  5. Stable pakkene fornuftig inn i bilen, slik at du ikke mister sikten bakover – ryggekollisjoner forekommer hyppig i disse førjulsdager. Husk også å sikre bagasjen slik at de ikke ligger løst i tilfelle du kolliderer.