Femteklassing: Gøy å spille mot hele Norge

Femteklassingene ved Teglverket skole i Oslo var blant de mange som kjente på konkurranseinstinktet under den nasjonale landsfinalen i Lærepenger. Finalen i pengevett endte med norgesrekord i Kahoot

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. jan 2017
Artikkelen er flere år gammel

– Det var veldig gøy å være med, særlig å spille mot hele Norge, sier Bjørnar William Slotsvik-Voie (10) i klasse 5A ved Teglverket skole i Oslo.
Med en høy andel av riktige svar på rappen, var det tydelig at denne klassen har hatt privatøkonomi på agendaen – også i forkant av konkurransen.

– Jeg synes at noen av spørsmålene var ganske lette. Det er ikke for å være selvskrytende, men jeg har lært en del om økonomi. Hjemme har jeg lært at penger ikke vokser på trær og at man må gjøre seg fortjent til dem, sier Bjørnar, som får penger for å hjelpe til hjemme.

Med omtrent 80 deltagende klasser ble det Norgesrekord i antall klasser som var med på en Kahoot samtidig.

Elevene lar seg engasjere

Lærer på femtetrinnet, Tonje Christin Flatmoen Haug, forteller at de har gått gjennom modulene i Lærepenger på forhånd, og at det har vært lett å engasjere elevene.
– Det har vært veldig fint å bruke Lærepenger. Det er noe som passer for alle, sier hun.
Hun trekker blant annet frem videoene som gode oppgaver.

– Da ser barna på videoene, og så må de tenke godt gjennom før de svarer, sier læreren.
Akkurat denne klassen hadde litt påloggingsproblemer underveis, men frustrasjon ble raskt gjort om til entusiasme da de fikk logget svarene etter konkurransen. De tok like gjerne kahooten en gang til – og fikk dermed sjekket hvordan de lå an sammenliknet med de andre skolene.
Teglverket skole setter digitalisering i fokus, og femteklassingene har alle sin egen iPad som de brukte da de gikk gjennom Lærepenger-kahooten.

NYTTIG: Tonje Christin Flatmoen Haug, lærer ved Teglverket skole, forteller at klassen har hatt god bruk for Lærepenger.

Synes spørsmålene var lette

– Veldig kult at så mange klasser var med, er kommentaren fra Volkan Hidir Akin (10).
Han hadde kontroll på det meste som ble testet under landsfinalen, men noen av oppgavene var imidlertid litt vanskeligere enn andre, medgir han.

– Ja, den med mobiltelefonen, sier Volkan, og sikter til følgende påstand: «Ti store sjokoladeplater og fem kinobilletter er dyrere enn en mobiltelefon».

Den nasjonale finalen i Landsfinalen ble sendt live fra Nordpolen skole i Oslo, mens omtrent 80 klasser fra hele landet logget seg på og konkurrerte klassevis mot hverandre via Kahoot. NRK Super-profilen Kash King fungerte som programleder under live-sendingen.

MORO: Mina Solaise Bergene, Volkan Hidir Akin og Naima Savik Yusuf syntes det var moro å være med på landsfinalen i Lærepenger. De går alle i klasse 5A ved Teglverket skole i Oslo

Byråden på besøk

Blant de som hadde tatt turen for å overvære landsfinalen, som endte med en norgesrekord i Kahoot, var Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og utdanning i Oslo. Hun synes det er positivt å se at privatøkonomi settes på timeplanen for elevene.

– Det er viktig at elevene lærer seg betydningen av penger. Dette gir dem også en mulighet til å se hvordan matematikk kan brukes i praksis, sier Tellevik Dahl.

Byråden oppfordrer flere skoler til å sette privatøkonomi på timeplanen, og ønsker derfor verktøy som Lærepenger velkommen.

VIKTIG: Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og utdanning i Oslo, var innom Teglverket skole under landsfinalen. – – Det er avgjørende å lære om personlig økonomi tidlig, mener byråden.

– Avgjørende å lære om personlig økonomi tidlig

– Det er avgjørende å lære om personlig økonomi tidlig, for det legger grunnlaget for en god økonomi senere. Jeg oppfordrer alle skoler til å vurdere og bruke litt tid på privatøkonomi, fortsetter Tellevik Dahl.
Skolebyråden tror landsfinalen var en god motivasjon for elevene som var med.

Tror motivasjonen ble skjerpet

– Det er morsomt med en sånn konkurranse, og veldig positivt når elevene opplever at de mestrer oppgavene. Det at de fikk brynt seg litt i denne konkurransen, skjerper nok motivasjonen.

Blant dem som har engasjert seg i Lærepenger, er Astrid Beate Opdahl, banksjef ved DNB Storo.
– Det var veldig gøy å se engasjementet under finalen, og høre hvordan de har jobbet med Lærepenger, sier banksjefen.

Har du lyst til å teste kunnskapene dine i privatøkonomi? Her kan du ta den samme kahooten og se hvordan du plasserer deg i konkurranse med femteklassingene.