Halloween på budsjett: godteri, kostymer, sminke og mat som ikke skremmer lommeboka

Vil du feire Halloween på budsjett i år?

HALLOWEEN PÅ BUDSJETT: En veldig billig og enkel Halloween-suppe er ta en vanlig gummioppvask-hanske og fylle den med rød saft. Og fryse den i god tid. Foto: Marte Johansen Løkken
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 29. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Halloween feires torsdag 31. oktober, og det betyr at du helst bør ha fikset utkledning til barna, godteri og dekor før det blir tomt i butikkene helgen før – hvis du trenger å gå i butikken, da.

Ikke alle er glade i denne importerte feiringen, men har du barn mellom seks og ti og ikke bor i et ensomt hus i skogen, er den ikke spesielt høytidelige høytiden nærmest umulig å komme utenom.

Og selv om det bare er 24 prosent av oss som feirer Halloween, klarer nordmenn å svi av 1,2 milliarder kroner; i snitt 1.333 kroner per feirende nordmann, melder Aftenposten. Den summen igjen er ganske jevnt fordelt mellom fire kategorier: godteri, kostymer, selve festen og dekorasjoner.

Enkle og nifse sminketips til Halloween med produkter alle har hjemme

Halloween på budsjett funker for alle

Men la det være ingen tvil: Halloween på budsjett fungerer utmerket.

– I disse dager er butikkene fulle av spindelvev og heksehatter, og nordmenn strømmer til kjøpesentrene og spesialistbutikkene for å sikre seg kostymer og pynt før det blir tomt i hyllene. Men det kan være lurt å ta en titt i skapene hjemme før du åpner lommeboka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

I stedet for å kjøpe inn godteri kan du bake selv, mener Sandmæl.

– Hjemmelagde boller, kjeks eller småkaker blir garantert en stor hit. Kjøper du gresskar for å lage lykt, kan du også bruke innmaten til å lage mye godt som suppe, paier og salater. Gresskarkjerner kan stekes i smør og hvitløk eller ristes med salt og bli nydelig snacks.

Gresskarsuppe er fantastisk godt – og enkelt å lage

Spicy gresskarsuppe er fantastisk godt, og er eller ikke vanskelig å lage. Her og her er to gode oppskrifter.

Vi kjøpte et stort 8,5 kilo stort gresskar på REMA 1000 til under hundrelappen kroner. Det gir mye suppe for mange mennesker og en flott lykt på selve kvelden.

– Men det er viktig at man ikke kjøper mer enn lommeboken tillater. En måte å unngå dette på er å sette opp et Halloween-budsjett der du skriver opp hvor mye du skal bruke, og hva du skal bruke pengene på.

NAM! Gresskarsuppe med litt chili og annet godt, er en fantastisk rett. Foto: NTB scanpix

Toros blodsuppe med mark og punsj med avkappet hånd

En veldig billig og enkel Halloween-suppe, er å lage en vanlig Toro-tomatsuppe med en liten dash rød konditorfarge og oppklippet spagetti oppi. Da får du blodsuppe med «mark».

Det er også veldig effektfullt og billig å ta en vanlig gummioppvask-hanske og fylle den med rød saft, binde den igjen i toppen og legge i fryseren.

Når den er frossen klipper du av gummihansken. Da har du en blodig hånd som kan ligge og flyte i punsjebollen – punsjen er selvsagt bare saft eller brus.

– Husk at selv om mange bruker penger på Halloween-feiringen, betyr ikke det at alle vil være med på kjøpefesten. Hvis du ønsker å være med på feiringen kan du tenne en lykt utenfor boligen din. Er det ikke en tent lykt, fortell barna at de ikke skal ringe på, minner Silje oss på.

Halloween-sminken finnes allerede hjemme

Sjansen for at det finnes en mamma og en eller flere døtre i huset, er stor hos mange. Og det betyr at det finnes sminke i huset. Her har DNB Nyheters testsminker for Halloween, Charlotte, lagd et «rocka skjelett» med sminke hun hadde hjemme.

Oppskriften finner du under bildet – lykke til, og god halloween!

Halloween på budsjett – slik lager du «rocka skjelett»:

  • Start med øynene. Bruk brun og sort øyenskygge. Har du en primer? Start med denne. Legg så en base med brun øyenskygge på hele øyelokket, gå deretter over med sort opp til globallinjen. Bruk samme skygger under øyet. Blend fargene.
  • Eyeliner brukes på våtkanten og rundt øynene.
  • Ta noen runder med sort maskara.
  • Foundation – gjerne en litt lysere enn huden din. Kanskje har du en foundation du bruker på vinteren når du er blekere? Bruk denne. Husk å ta foundation på leppene.
  • Bruk pudder for å sette foundation (gjerne litt lysere her også).
  • Du kan bruke samme skygger som på øynene til å lage krasse konturer i ansiktet, med mindre du har egne produkter spesielt for dette liggende hjemme. Viktig at det uansett er ganske mørkt og ikke duses for mye ut. Legg streker rundt ansiktet mot hårfestet og fra nesen/innerst i øyekroken opp til øyenbryn. Legg en god strek ca. midt på kinnet, for å finne riktig plassering kan du suge inn kinnene.
  • Bruk sort øyenskygge og/eller sort eyeliner til å male nesen, eyeliner gir et tettere og krassere uttrykk.
  • Har du hvit øyenskygge? Ta litt ekstra av denne på leppene og bruk sort eyeliner til å tegne streker.
  • Bruk vanlig skygge/penn til å tegne litt ekstra øyenbryn. Lykke til!