Halloween på budsjett: Slik blir du et skjelett

Litt sminke og noen svarte klær er alt som skal til.

BILLIGERE ENN DU TROR: – Du trenger ikke bruke mye penger på kostyme til halloween, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Privat
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. okt. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Onsdag, 31. oktober, er det duket for halloween, og for de litt eldre som ikke lenger går «knask eller knep» er gjerne feiringen helgen før.

Det er mye penger spart på å være kreativ

Den importerte amerikanske tradisjonen har skutt fart i Norge i de siste årene. I 2016 var det én av fire familier som feiret halloween, ifølge tall fra Virke.

Summene vi bruker på feiringen har også økt, og i fjor meldte Virke at vi skulle bruke 270 millioner kroner på kostymer og godteri.

– Du trenger ikke bruke mye penger på kostyme til halloween, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Halloween på budsjett: Blodsuppe og skrekkpunsj

Skremmende dyrt

Det er fort gjort at forbruket går litt over styr i perioden nå frem til jul: halloween, Black Friday, juleshopping og nytt antrekk til julebord kan fort vippe økonomien av pinnen.

Med budsjett slipper du å miste kontrollen

– Dette er perioden det er aller viktigst å ha et budsjett. På den måten slipper du å miste kontrollen og bruke over evne, sier Sandmæl.

Skal du feire halloween er det mye penger å spare på å være kreativ, påpeker Sandmæl.

– Sjekk hva du har i skapene hjemme før du åpner lommeboka. Det er mye man kan gjøre med gamle klær og sminke. På nettet finner du mange gode tips til hvordan man kan lage masker og skumle ansikter med kun litt ansiktsmaling og noen husholdningsartikler, sier Sandmæl.

Slik blir du et skjelett, steg for steg:

 • Start med øynene. Bruk brun og sort øyenskygge. Har du en primer? Start med denne. Legg så en base med brun øyenskygge på hele øyelokket, gå deretter over med sort opp til globallinjen. Bruk samme skygger under øyet. Blend fargene.
 • Eyeliner brukes på våtkanten og rundt øynene.
 • Ta noen runder med sort mascara.
 • Foundation – gjerne en litt lysere enn huden din. Kanskje har du en foundation du bruker på vinteren når du er blekere? Bruk denne. Husk å ta foundation på leppene.
 • Bruk pudder for å sette foundation (gjerne litt lysere her også).
 • Du kan bruke samme skygger som på øynene til å lage krasse konturer i ansiktet, med mindre du har egne produkter spesielt for dette liggende hjemme. Viktig at det uansett er ganske mørkt og ikke duses for mye ut. Legg streker rundt ansiktet mot hårfestet og fra nesen/innerst i øyekroken opp til øyenbryn. Legg en god strek ca. midt på kinnet, for å finne riktig plassering kan du suge inn kinnene.
 • Bruk sort øyenskygge og/eller sort eyeliner til å male nesen, eyeliner gir et tettere og krassere uttrykk.
 • Har du hvit øyenskygge? Ta litt ekstra av denne på leppene og bruk sort eyeliner til å tegne streker.
 • Bruk vanlig skygge/penn til å tegne litt ekstra øyenbryn.
 • Ta på deg svarte klær, og for eksempel en lue. Mange butikker selger billige t-skjorter eller kjoler med skjelett på. Ellers kan du også male det på selv, hvis du har noen gamle svarte klær som du kan ødelegge.
 • Lykke til!