Han prioriterer jobb over familie. Hun må gå i ulønnet barselpermisjon

Nå skal flere tabuer opp til diskusjon i ny sesong av podkasten «Pengetabu» av DNB.

TRENGER RÅD: I våres lanserte Silje Sandmæl og DNB en podkast for å hjelpe nordmenn med å løse pengefloker. – Jeg håper denne podkasten kan skape mer åpenhet, og gi folk de verktøyene de trenger for å kunne løse problemene, sier Silje Sandmæl, programleder i podkasten «Pengetabu». Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg har fått utrolig god respons på podkasten.

DNB Nyheter møter Silje Sandmæl i et studio hos Rubicon, i Oslo. Foran henne ligger en bunke med tilbakemeldinger fra lyttere hun har hjulpet gjennom sesong 1 av podkasten «Pengetabu» av DNB.

Fra et bord i hjørnet gir produsenten et lite tegn som signaliserer at det er klart for opptak. Sandmæl tar på seg hodetelefonene og lener seg mot mikrofonen.

– Husker dere episoden «Tingenes tale» der vi fikk høre om «Tina» som hadde brukt rundt 60.000 kroner på bilen til eksen. Og satt igjen med null? I studio var vi litt uenige, sier Silje inn i mikrofonen.

Sandmæl leser opp en e-post hun har fått fra «Tina», som forteller om hva hun valgte å gjøre med rådene hun fikk.

Miniepisoden med tilbakemeldinger slippes fredag 23. august, én uke før sesong 2 lanseres 30. august. I mellomtiden kan du høre sesong 1 her.

TAR GREP: – Det varmer i hjertet når jeg får høre at vi har klart å hjelpe lyttere med å ta tak i problemet og løse det, sier Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Får en trygghet

I første sesong av podkasten «Pengetabu» av DNB fikk vi høre om økonomiske problemer mange av oss lurer på, men ikke alltid tør å spørre om.

Har ikke turt å snakke med noen andre

Oppe til diskusjon var blant annet «Ellen» sin samboer, som er avhengig av spillet «World of Warcraft», i tillegg til «Peder», som følte seg overskjørt av samboeren.

– Jeg har fått utrolig god respons på podkasten. De aller fleste som skriver inn til oss har ikke turt å snakke med noen andre om dilemmaet sitt. Gjennom «Pengetabu» får du noen som tar opp problemet for deg, og finner en løsning. Dette gir en trygghet i en rådvill og usikker situasjon, sier Silje Sandmæl, programleder for podkasten.

«INFOTAINMENT»: Sandmæl beskriver tonen i podkasten som alvorlig, men med et glimt i øyet. I studio vil du alltid høre en kjendis og en ekspert som sammen med Sandmæl skal hjelpe lyttere med å løse sine floker. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Mange sliter med konflikter i parforholdet

– I dag skal vi spille inn en episode om kjøpepress, forteller Sandmæl mens hun tar av seg høretelefonene.

Sandmæl tar opp telefonen og sender en melding til Vegard Ylvisåker for å høre om han er i rute til innspillingen. Han skal være gjest i panelet sammen med forbrukerforsker Silje Elisabeth Skuland.

Opplevd å ikke få være med på konfirmasjonsbilde … fordi de ikke har bunad

– Jeg har fått inn en del lytterbrev fra fortvilte foreldre som føler på kjøpepress. I overkant av seks av ti foreldre sier at de opplever at barna utsettes for kjøpepress for å få tilfredsstilt en bestemt standard i venneflokken, viser undersøkelse gjennomført for DNB. Like mange sier at de gir etter for presset.

Sandmæl viser fram det ene lytterbrevet som er fra en mor som er lei seg for at datteren vil avlyse konfirmasjonen – fordi hun ikke har bunad.

– Jeg har hørt flere historier om tenåringer som har opplevd å ikke få være med på konfirmasjonsbilde med de andre jentene, fordi de ikke har bunad. Bunaden har blitt et statussymbol som fører til utestenging, sier Sandmæl.

PANELET: Her forbereder Vegard Ylvisåker, Silje Sandmæl og forbrukerforsker, Silje Elisabeth Skuland (t.v) seg til innspilling. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Setter jobben foran barna

Hvilke andre temaer vil vi få høre om i sesong 2?

– Det er veldig mange som skriver inn og sier at de føler seg urettferdig behandlet av partneren når det gjelder skjev fordeling av pengebruk, eierandel i bolig eller barselpermisjon, forteller Sandmæl.

Føler at ektemannen setter penger og jobb over henne og barna

Sandmæl peker ned på blokken der hun har en liste med temaer som er satt for sesong 2. På listen står det blant annet: «Gjør penger oss lykkelige?» og «Hvordan komme seg gjennom en skilsmisse»?

– I episoden om penger og lykke skal vi blant annet høre fra en mor som er nær skilsmisse fordi hun føler at ektemannen setter penger og jobb over henne og barna.

Ikke alle lytterbrevene til sesong 2 er valgt ut enda, så du kan fortsatt sende inn spørsmål til pengetabu@dnb.no.