Har du gevinst på aksjer og fond?

– Da bør du flytte sparingen din over på en Aksjesparekonto nå, sier forbrukerøkonomen.

SKATT: Sjekk om dette gjelder deg, er oppfordringen fra Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 05. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hvis du sparer i fond eller aksjer må du skatte av gevinsten hvis du ønsker å selge eller å bytte til et annet fond.

Husk at fristen nærmer seg

– Jeg får mange spørsmål om dette med skatt på fond eller aksjer. Med en aksjesparekonto slipper du å skatte av gevinsten underveis hvis du skal bytte eller selge, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Med en aksjesparekonto kan du med andre ord ta ut det du har satt inn på kontoen uten å måtte skatte av det. Skatt betaler du først når du tar ut gevinsten, altså det du har tjent på investeringene dine.

Opprett en gratis aksjesparekonto her

Skattevindu

For at så mange som mulig skal flytte sine aksjer og fond inn på en aksjesparekonto, har myndighetene åpnet et skattevindu ut 2019. Dette er en overgangsordning som lar deg overføre aksjer og fond til en aksjesparekonto uten at du må skatte av gevinsten du har.

Du må også flytte fond og aksjer inn på kontoen

– Husk at fristen nærmer seg. En annen viktig ting er at det ikke holder å opprette en aksjesparekonto. Du må også flytte fond og aksjer inn på kontoen for at du skal få glede av skattevinduet, sier Sandmæl.

Trenger du litt hjelp på veien? Fyll inn kontaktinformasjon her så blir du ringt av en rådgiver i DNB.

GJELDER DET MEG? – Det er gunstig for så godt som alle DNBs fondskunder å flytte fondene sine inn på en aksjesparekonto, sier Sandmæl. Se hvem det ikke er gunstig for lenger ned i saken. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Frister for flytting av aksjer og aksjefond inn på aksjesparekonto 2019

• Søndag 1. desember kl. 23.59 for flytting av aksjer og aksjefond fra andre sparetilbydere til Aksjesparekonto i DNB

• Torsdag 19. desember kl. 23.59 for flytting av aksjer og aksjefond i DNB til Aksjesparekonto i DNB

Mange har gevinst

Hele 95 prosent av DNBs fondskunder har gevinst på sine fond, og fortsatt er det mange av disse som ikke har flyttet sine aksjer og fond inn i en aksjesparekonto. Ifølge DNBs beregninger er det fortsatt rundt 80 milliarder kroner i aksjefond som ikke er flyttet inn på en aksjesparekonto.

Har du derimot tap …

– Sjekk om dette gjelder deg. Har du derimot tap på fondene og aksjene, vil det generelt sett være gunstigere å holde disse utenfor en aksjesparekonto. Dette er fordi du kan få fradrag på skatten for tapet når du selger dem, sier Sandmæl.

Merk:  Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.