Har du ikke råd til bilforsikring, så har du ikke råd til bil

Norske bilister får i snitt en skade hvert fjerde år og trenden går i negativ retning. I 2018 ble det registrert om lag 1 million store og små bilskader i Norge.

LOVPÅLAGT MED BILFORSIKRING: Det kan koste deg dyrt uten forsikring. Du må betale skade på egen bil og risikerer å betale skaden du eventuelt påfører andre.  Foto: NTB Scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 04. feb. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I snitt kostet en bilskade i 2018 ca. 15.000 kroner. Ser en vekk fra bilberging og skader på frontruter koster en bilskade fort over 30.000 kroner.

– Konsekvensen av å ikke være forsikret er at du må betale for skadene på din egen bil. Det er bare én side av det, for du risikerer også å måtte betale skader du påfører andre. Det kan fort bli veldig kostbart om du ikke har bilforsikringen i orden, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Lovpålagt forsikring

Det som derimot er positivt er at det blir stadig færre uforsikrede på veien. I mars i fjor ble ordningen med gebyr for uforsikrede kjøretøy innført for å få ned antallet som mangler lovpålagt ansvarsforsikring.

Forsikringsselskapene hjelper deg med alt som må ordnes etter et trafikkuhell

Det er fortsatt over 35.000 uforsikrede kjøretøy på veiene.

– Bilforsikring er lovpålagt. Den økonomiske delen av det er naturlig nok viktig, men med bilforsikring får du mer enn bare økonomisk hjelp. Forsikringsselskapene hjelper deg med alt som må ordnes etter et trafikkuhell. Det være seg å finne gode og godkjente verksteder, hjelp fra redningsselskaper og leiebil om du trenger det, sier Nielsen.

STORT SKADEOMFANG: I Norge ble det registrert om lag 1 million bilskader i 2018. Foto: NTB Scanpix

Viktig for de yngste bilistene

En gruppe som er utsatt er de yngste. De er mer uerfarne i trafikken og har normalt og historisk sett en del ulykker.

– Disse er kanskje under utdanning eller tidlig i en jobbkarriere. Da er ikke alltid inntekten så høy og da smerter det ekstra om du kolliderer uten å være forsikret. Vi mener at om du ikke har råd til bilforsikring, så har du egentlig ikke råd til å ha bil, sier Nielsen.

Er du uforsikret – sjekk her