Valgt feil studium? Her er spørsmålene du bør stille deg selv

Har du kjent på følelsen av å være «dritt lei» studiet du går på? Da er du nok ikke alene. Men, hvordan skille mellom om du bare er sliten fra eksamenstress eller om du faktisk har valgt feil studium?

FINN SVARET: Gir studiet deg energi over tid? Er det noe du interesserer deg for, og hvorfor valgte du nettopp det? Foto: NTB Scanpix.
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 07. mar 2019
Artikkelen er flere år gammel

I dag bruker unge mye tid og krefter for å finne ut av hva man skal bli, men med så godt som ubegrensede muligheter er det ikke så enkelt å vite hva man faktisk passer til. Og når valget først er tatt, hvordan vet man om det er riktig?

Nesten en fjerdedel av studentene som begynte på en bachelorgrad i 2010, sluttet innen fem år uten å ha fullført en grad, viser tall fra en analyse av studentflyt og sektorfrafall utarbeidet på oppdrag fra Universitetet i Bergen (UiB).

Vurderer du å droppe ut av ditt studium? Her er spørsmålene du bør stille deg selv.

Les også: Therese (28) angrer på at hun ikke byttet studium. – Var redd for å være mislykket

Har du valgt feil?

Noen befinner seg i sluttsprinten av eksamensperioden, mens andre allerede er ferdige. Følelsen av å være stresset og sliten er ikke uvanlig på dette tidspunktet, men for noen stikker problemet dypere.

Kan være indikator på at du er på feil sted

– Har du følt deg sliten og stresset over en lengre periode og opplever at studiet tapper deg for mer energi enn det gir? Dette kan være en indikator på at du er på feil sted, sier Kjetil Henrik Kristiansen. Han har åtte års erfaring med karriereveiledning og er daglig leder i iFokus Arbeidsinkludering.

– Mange kan oppleve stress og utmattelse fordi innholdet på studiet ditt er utenfor flytesonen din. Da vil du gjerne oppleve at du ikke får en følelse av mestring eller utvikling. Det kan skyldes manglende interesse for det faglige innholdet, læringsformen eller læringsmiljøet. Det kan også skyldes at kravene og forventningene er for høye eller for lave når det gjelder dine egne forutsetninger og kapasitet. Eller det kan være at du opplever støy på andre arenaer i livet ditt som tar fokus bort fra studiet, sier Kristiansen.

Eller er du stresset fordi det betyr mye for deg?

Men, det å være stresset og sliten av studiet trenger ikke å bety at du har valgt feil, påpeker Kristiansen.

– Det kan også bety det stikk motsatte. Nemlig at du har valgt riktig.

– Stresset kan komme fordi det betyr så mye for deg å gjøre det bra på studiet og dermed blir det et bevis på at du har valgt riktig. Det skal være krevende å lære noe nytt. At det er krevende er et bevis på at man er i utvikling. Læring skjer gjennom motstand og utfordringer. Dette kan man bli sliten av, men opplevelsen av mestring i etterkant skaper mye positiv energi, forteller han.

Kjetil Henrik Kristiansen, daglig leder i iFokus.
Stresset kan komme fordi det betyr så mye for deg

Derfor er det viktig å se på helheten når du blir usikker på om du har valgt riktig. Gir det deg energi over tid? Er det noe du interesserer deg for, og hvorfor valgte du nettopp dette studiet? Dette er eksempler på spørsmål du bør stille deg selv, forteller Kristiansen.

Morten og Kornelia valgte feil

Morten Sandvik (27) og Kornelia Minsaas (24) i DNB Ung valgte begge å slutte på et studium de ikke trivdes med.

Jeg følte meg håpløs da jeg ikke mestret fagene

– Det tok meg to år å finne ut hva jeg egentlig ville studere. Det første studiet jeg gikk på, engelsk, var helt feil for meg, og jeg følte meg håpløs da jeg ikke mestret fagene slik jeg hadde ønsket. Jeg tok et dypdykk i egne interesser og ferdigheter for å finne ut hva jeg faktisk ønsket å studere. Riktig studium ga meg en mestringsfølelse og glede i studiehverdagen! Jeg er veldig glad for at jeg tok valget om å bytte studieretning til PR og markedskommunikasjon på BI, forteller Kornelia.

Morten på sin side valgte å gjennomføre studiet han hadde begynt på og brukte fire år på dette. Studiet var film- og fjernsynsvitenskap.

– Fordi studiet ikke interesserte meg synes jeg det var tøft å komme meg gjennom det. Nå går jeg på et nytt studium som jeg trives veldig godt med – tekstforfatter på Westerdal. Det passer mine interesser. Jeg burde kanskje ha sluttet underveis på forrige studiet, men jeg har nok uansett fått med meg noen erfaringer som jeg kan ta med videre, sier Morten.

RIKTIG VALG: Morten og Kornelia brukte flere år på å finne ut av hva de skulle bli. I dag er de glade for at de ikke bare «holdt ut» med det første de valgte. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Spørsmålene du bør stille deg selv

Så, hvordan kan du skille mellom om du har valgt feil studium eller bare har en litt røff periode? Kristiansen har satt opp en liste med spørsmål som du kan stille deg selv for å komme nærmere svaret:

  • Over tid – gir det energi eller tapper det meg for energi?
  • Har jeg et klart mål med det jeg gjør og ser jeg meg selv i målet i fremtiden?
  • Er studiet, læringen og eventuelt yrkesmålet i tråd med mine interesser, preferanser og verdier?
  • Har du gjort studievalget selv, for eksempel med god, profesjonell karriereveiledning eller har jeg tatt valget basert på forventninger fra venner og familie?

– Svarer du nei på alle eller flere av disse spørsmålene bør du vurdere om du skal bytte studiet til noe som kan passe deg bedre. Her anbefaler jeg deg å snakke med noen profesjonelle, som en karriereveileder på skolen din, for å få hjelp. Det er viktig å få sortert tankene dine og sette ord på dem. I tillegg må du jo kartlegge hvilke andre alternativer du har som kan passe for deg, sier Kristiansen.

– Ikke se på det som bortkastet tid

Det følger nok en del redsler med det å bytte studiet. Kanskje tenker du at det er å gi opp eller å mislykkes. Ifølge Kristiansen er dette tanker du ikke bør la deg fanges av.

– Ikke se på det som bortkastet tid hvis du bytter studium. All kompetanse du tilegner deg vil uansett være verdifull for fremtidig karriere. I dag er utviklingen såpass rask; vi må lære hele livet og kompetansen bidrar til å forme deg som menneske med kunnskap, ferdigheter og holdninger, sier han.