Helene og Marie (11) kunne ønske de hadde dette på skolen

– Da mister vi ikke pengene våre så fort, sier Helene (11).

TRENGER LÆREPENGER:  – Vi lærer mye om regning i matematikken, men lite om håndtering av egen økonomi, sier Stian Barsnes-Simonsen. Her sammen med 11-åringene Marie (t.v.) og Helene (t.h). Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 21. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Sjekk ut Lærepenger her

«Hei, alle sammen! Har dere det fint?» Det er Stian Barsnes-Simonsen som spør, den tidligere programlederen som har underholdt norske barn og voksne i en årrekke på NRK. Nå jobber han som kreativ leder i influencer-byrået Nordic Screens.

«Ja!» svarer barna i kor. I et av møterommene hos DNB sitter et titalls 9-11 åringer. De er klare for å teste ut DNB sitt nye læringsunivers, Lærepenger, der barna lærer om forbruk, sparing og budsjett.

Da mister vi ikke pengene våre like fort

Stian trykker «play» på første video. På skjermen står det «Hva er penger?». Det klikkes videre og to unge ansikter dukker opp, skuespilleren Elise Refsnes Hasselknippe og youtuber Jacob Lund.

TILPASSET FORELDRE OG LÆRERE: Lærepenger kan tas hjemme eller på skolen. Universet er tilpasset barn og unge i alderen 7-16 år. På bildet ser du programlederne for de yngste barna, Elise og Jacob. Foto: DNB

– Det var spennende

Alle barna følger nøye med på skjermen der Elise og Jacob snakker om hvor penger kommer fra og hva ting koster. Så kommer Stian på skjermen og gjør en sketsj sammen med Elise der han spiller en bonde som prøver å selge epler. Flere av barna flirer.

Da blir du blakk

– Det var veldig gøy, sier Helene når de har sett ferdig videoen.

– Det var spennende, legger Marie til.

Trenger barn og unge å lære om fornuftig pengebruk?

– Ja, da mister vi ikke pengene våre så fort, sier Helene.

– Da blir du blakk, sier Marie og ler.

Begge jentene er enige om at de kunne ønske at de kunne ta «Lærepenger» i klasserommet, eller at de fikk bruke det hjemme.

Les også: – Jeg har gått på en smell flere ganger

FÅR LOMMEPENGER: Både Marie (t.v.) og Helene får lommepenger hjemme, og de må gjøre forskjellige oppgaver for å få pengene. – Vi lærer kanskje litt av dette, sier Marie. Foto: Stig B. Fiksdal.

Hva er Lærepenger?

Lærepenger er et alderstilpasset læringsverktøy utformet av DNB i samarbeid med Nordic Screens. Verktøyet er tilpasset barn og unge i alderen 7-16 år.

Det er som Newton for økonomi

«Lærepenger» kan tas i bruk både i klasserommet og hjemme med foreldre. Gjennom fem Lærepenger-temaer får barna kunnskap om budsjettering, forbruk, sparing, valuta og lån, slik at dine barn lærer mer om voksenlivet og hvordan samfunnet fungerer. Tanken er at dette skal legge grunnlaget for en solid økonomi senere i livet.

– Det er som Newton for økonomi. I dag lærer barn og unge mye om regning, men lite om håndtering av egen økonomi. Vi håper at «Lærepenger» kan hjelpe de unge med å bli godt forberedt til voksenlivet, og at de lar seg engasjere og synes det er moro og interessant, sier Barsnes-Simonsen.

Sjur (21): – Samfunnet kan ikke legge ansvaret på foreldrene

Hvorfor Lærepenger?

Fire av fem i alderen 20-30 år sier at de ikke har lært nok om privatøkonomi på skolen til å kunne klare seg best mulig som voksne. Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Privatøkonomi er ryggraden i livet ditt

Videre sier 43 prosent at de har opplevd situasjoner hvor de gjerne skulle visst mer om konsekvensene av økonomiske beslutninger de gjorde.

– «Hvis jeg bare hadde visst» er noe jeg ofte hører fra unge som har snublet på startstreken inn i voksenlivet. Privatøkonomi er ryggraden i livet ditt. Har du ikke dette på stell faller gjerne alt annet sammen. Derfor er det utrolig viktig at barna får de verktøyene de trenger til å kunne håndtere egen økonomi den dagen de skal klare seg på egen hånd, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen og I lomma på Silje.

Er du lærer kan du sjekke ut verktøyet her

Forelder? Du kan enkelt la barnet ditt ta Lærepenger. Gå inn her og sett i gang