Helsevesenet ga Kristian null sjanse for å overleve

Det offentlige helsevesenet hadde gitt ham opp, men takket være helseforsikring fra arbeidsgiver fikk Kristian Øye eksperimentell immunterapi-behandling for kreften. Svulstene krympet og forsvant.

FIKK EKSPERIMENTELL KREFTBEHANDLING BETALT MED HELSEFORSIKRING: Kristian Øye var ansatt i DNB da han ble syk og det var helseforsikringen i DNB Liv som ga ham muligheten til denne behandlingen. Foto: Privat
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 28. mai 2019
Artikkelen er flere år gammel

Under høsten i 2015 merket Kristian at en føflekk vokste og forandret seg på ryggen. Det viste seg at det var kreft i føflekken og han fikk spredning til flere lymfeknuter. Etter en rekke operasjoner av kreftsvulster i armhulen, kom kreften tilbake. Kristian fikk en spredning som ikke kunne opereres.

Verktøykassen var i ferd med å gå tom

– Da kvalifiserte jeg endelig til immunterapi. Det hadde god effekt i starten, men så kom det svulster på lungene og i mai 2017 dukket det igjen opp svulster i armhulen. Verktøykassen var i ferd med å gå tom, forteller Kristian Øye.

Sykdommen eskalerte

Da ville Radiumhospitalet ha Øye med i et forskningsstudie som inkluderte en ny variant av immunterapi. Dette ga ingen virkning og sykdommen eskalerte.

Øye fikk nå punktstråling på to svulster i lungene, men andre kreftsvulster vokste. Valget sto mellom et nytt forsøk med samme type immunterapi ved sitt lokalsykehus, eller å benytte helseforsikringen hos Aleris Kreftsenter og få en såkalt kombinasjonsbehandling. Denne behandlingen er ikke godkjent av Beslutningsforum, da de mener behandlingen mangler dokumentasjon. Beslutningsforum avgjør hvilke nye medisiner staten skal betale for.

– Valget falt på kombinasjonen. Både min kreftlege lokalt, på Radiumhospitalet, Aleris og rådgivende lege i DNB Liv mente dette var det beste alternativet.

Behandlingen Øye skulle gå gjennom kunne gi alvorlige bivirkninger fordi det er en hard kur. Immuncellene kan for eksempel angripe vitale organer.

– Jeg forberedte meg på at kuren ikke skulle virke. Jeg skrev testament og lagde oversikter over forsikringer. Etter tre måneder hadde behandlingen ingen effekt. Den virket ikke i det hele tatt.

HOLD DEG I FORM: – Et klart råd fra meg er å holde seg i aktivitet og ha en sunn livsstil, sier Kristian Øye. Foto: Privat

Ett skritt foran

Når det nedslående svaret kom, hadde Øye og kreftlege Marius Normann på Aleris allerede en ny plan klar.

Hva hadde jeg å tape? Ingen andre i Norge hadde fått denne behandlingen før

– Jeg har hele veien forsøkt å ligge et skritt foran. På hjemmesiden til Aleris leste jeg om en ny behandlingsmetode. Normann rådførte seg med spesialist på Radiumhospitalet og kontrollerte hva som var gjort av forskning i tidlig fase med en kombinasjon av immunterapi og et genmodifisert virus. Det var også avgjørende at den lokale kreftlegen var med, og ville behandle eventuelle bivirkninger, sier Øye.

Sommeren 2018 begynte Øye med immunterapibehandlingen med preparatet T-Vec/Imlygic. I tillegg fikk han immunterapi.

– Hva hadde jeg å tape? Ingen andre i Norge hadde fått denne behandlingen før.

Aleris mente det var muligheter for gode resultater, og de hadde anledning og lyst til å prøve.

Vi så med en gang at svulstene krympet og etter tre måneder var det ikke mer å stikke på

– Vi så med en gang at svulstene krympet og etter tre måneder var det ikke mer å stikke på. Det virket i hele kroppen, også i lungene og andre svulster som ikke var injisert. Vi avsluttet derfor virusdelen av behandlingen i oktober 2018, forteller kreftlege Marius Normann hos Aleris.

Øye er klar på at det er viktig med et privat foroverlent helsetilbud som kan fylle tomrommet etter det offentlige.

– Jeg håper at min historie vil belyse at det offentlige helsetilbudet må styrkes, blant annet gjennom raskere godkjenning av nye medisiner.

HELSEFORSIKRING: – Det er fint at Kristians helseforsikring gjorde det mulig å få kombinasjonsbehandlingen med genmodifisert virus og immunterapi, sier Marius Normann ved Aleris Kreftsenter Foto: Aleris

Ta styringen selv

Øye forteller at han for tiden har det bra. Han har trent godt og har overskudd til å fungere godt i hverdagen.

– Mitt råd til alle som blir alvorlig syke er å ta kontroll og styring selv, og samarbeid med de ulike legene. Sett deg inn i sykdommen din og søk etter informasjon.

Av erfaring vet Øye at en kreftlege har mange pasienter med ulike typer sykdommer, og at legen kanskje ikke er fullt så oppdatert på din sykdom. Øye mener du må være frisk for å være syk.

Jeg hadde neppe levd i dag hadde det ikke vært for Aleris og den siste behandlingen

– Jeg hadde neppe levd i dag hadde det ikke vært for Aleris og den siste behandlingen. Mange stoler på legen sin og aksepterer at det ikke er mer å gjøre dersom legen sier det. Heldigvis har jeg hatt en annen holdning, noe som har hjulpet meg fram til denne behandlingen.

I tillegg til legene kan det være lurt å skape relasjoner med medpasienter, bruke foreninger og forum på for eksempel Facebook.

Optimistisk realist

Øye har nå bare to kreftsvulster igjen. Disse har vært stabile, men siste kontroll viste at én av dem vokser. Denne ble punktstrålt i påsken, og behandlingen fortsetter med immunterapi. Legen kaller det «vedlikeholdsbehandling». Øye prøver å være optimistisk realist.

– Naboen har begynt å løpe fra meg i motbakkene, men jeg har i hvert fall en solid unnskyldning. Et klart råd fra meg er å holde seg i aktivitet og ha en sunn livsstil, avslutter han smilende.

REALISTISK OPTIMIST: Kristian Øye har bare to kreftsvulster igjen og fortsetter med immunterapi. Her sammen med broren og faren på tur. Foto: Privat

Eksperimentell behandling med god effekt

Marius Normann er kreftlegen som behandlet Øye hos Aleris.

– Det er fint at Kristians helseforsikring gjorde det mulig å få kombinasjonsbehandlingen med genmodifisert virus (T-Vec) og immunterapi (PD1 hemmer). Vi håper og tror at vi kommer til å se mer av denne typen kombinasjoner i framtiden. Jeg tror at forsikringsselskapene kommer til å dekke mer eksperimentell behandling, sier Marius Normann, kreftlege og spesialist i onkologi ved Aleris.

Forskning hadde vist god virkning på kreftceller i hud eller lymfeknuter, men nå ønsket Normann å injisere svulster som Øye hadde i indre organer med virus.

Nå er det også bevist andre steder i verden at denne behandlingen virker. Det er veldig lovende

– Forskningen viste god effekt på overfladiske svulster og det var logisk for meg at behandlingen også kunne ha like god effekt om vi sprøytet medisinen inn i dyptliggende svulster.

I januar i år ble et lite studie med den samme behandlingen presentert på en kreftkonferanse i San Francisco, Asco Sitc. Normann forteller at studiet viste gode resultater.

– Nå er det også bevist andre steder i verden at denne behandlingen virker. Det er veldig lovende.

PÅ TUR I MOLLADALEN: Kristian Øye på tur med far og bror. Foto: Privat

Individuell vurdering for helseforsikring

Kristian Øye kontaktet forsikringsselskapet sitt etter at han hadde kontaktet Aleris.

– Øye hadde allerede startet et behandlingsløp og det hadde allerede gitt positiv virkning, og da sa vi «ja» til å dekke behandlingen, sier Øyvind B. Pedersen, avdelingsleder i DNB Liv.

Selv om behandlingen er eksperimentell valgte den rådgivende legen i forsikringsselskapet å godkjenne behandlingen for helseforsikringen. Legen vurderte det dit hen at to medisiner ble slått sammen og begge medisinene var allerede godkjente hver for seg.

– Alle får en individuell vurdering, og vurderingen baseres på medisinske råd, og ses opp mot det offentlige for hva de dekker og hva de ikke dekker. Kjernen i en helseforsikring er at vi ønsker å få folk friske. I tillegg skal helseforsikring gi en merverdi for de bedriftene som kjøper denne forsikringen.

INDIVIDUELL VURDERING: – Alle får en individuell vurdering og vurderingen baseres på medisinske råd, sier Øyvind B. Pedersen i DNB Liv. Foto: DNB