Her er regnestykket som viser hvor mye tid betyr for sparepengene dine

Utsetter du sparingen for lenge, kan du gå glipp av tusenvis av kroner i rentes rente-effekt.

KRAFTIG EFFEKT: Gevinst på gevinsten kan utgjøre en stor andel av sparepengene dine – dersom du tar tiden til hjelp. Grafikk: DNB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

Kanskje har du planer om å begynne å spare så snart bilen har vært på verksted, drømmeboligen er i boks eller du har kommet hjem fra den nøye planlagte roadtripen i USA?

Går det for mange år før du begynner med fast sparing, kan du gå glipp av store pengesummer i såkalt rentes rente-effekt. Selv små beløp kan vokse seg store når de settes av jevnlig i mange år.

Rentes rente er gevinst på allerede oppnådd gevinst på sparepengene, og viser altså effekten av sparingen over tid.

Gevinst på sparepengene kan oppnås på flere måter, for eksempel gjennom rente på bankkonto eller avkastning på verdipapirer som aksjer og fond.

Selv om det er mulig å oppnå denne effekten for både sparepenger på bankkonto og i fond, er det teknisk sett renter på rentene på en bankkonto som utgjør rentes rente.

– Du får ikke renter på midler i fond og aksjefond, men du får avkastning på avkastningen. Dette kalles også rentes rente-effekt, fordi effekten er den samme, forklarer spareekspert Jo Ellefsen i DNB.

– Det er tiden som hjelper deg. Hvis du har fast sparing, vil beløpet som det er mulig å få avkastning på øke for hver måned og hvert år. På den måten blir potensialet for ytterligere gevinst på sparepengene dine hele tiden større, utdyper Ellefsen.

Få full oversikt over fondssparingen med aksjesparekonto

Her er et eksempel

La oss si at du sparer 100 kroner i måneden, tilsvarende 1200 kroner i året – i 45 år.

Med en avkastning eller rente på fem prosent, vil du sitte igjen med totalt 201.222 kroner. Av disse utgjør innskuddene dine 54.000 kroner, resten er et resultat av avkastning og avkastning på avkastningen.

I dette eksemplet har rentes rente-effekten bidratt med 85.000 kroner – mer enn dobbelt så mye som innskuddsbeløpet. Effekten er størst de siste 20 årene av spareperioden:

Starter du med sparingen 20 år senere, vil du måtte spare 335 kroner per måned for å oppnå den samme summen som i eksemplet over – alt annet likt. Da utgjør gevinsten på gevinsten 35.631 kroner: