I lomma på Silje:

Her er forbrukerøkonomens spareoppskrift

- Folk spør meg hva jeg sløser penger på. Jeg bruker penger på det jeg synes er verdt å bruke penger på, sier Silje Sandmæl.

FARMEN-KJENDISER: Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud er blant kjendisene som får en gjennomgang av økonomien sin i ny sesong av "I lomma på Silje" Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 05. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

I TV- programmet "I lomma på Silje" sparer DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, kjendisene for millioner. 

- Men, det er ikke bare kjendisene som kan spare, påpeker Sandmæl. 

Det gir meg helt gåsehud
Silje Sandmæl

I forrige sesong var det hele 7 av 10 seere som tok grep om egen økonomi etter å ha sett programmet. 

- Det gir meg helt gåsehud. Jeg håper at enda flere lar seg inspirere av årets sesong, sier forbrukerøkonomen. 

Sjekk ut Spare-appen som forbrukerøkonomen bruker i programmet her!

Hva gir verdi for deg?

Vet du hva pengene dine faktisk går til? Ifølge Sandmæl er dette et spørsmål de aller fleste tror at de vet svaret på – helt til de faktisk får se summene. 

- Folk spør meg hele tiden hva jeg sløser penger på. Mitt svar er at jeg bruker penger på det jeg synes er verdt å bruke penger på, og det er ikke sløsing, sier Sandmæl.

Det er muligheten til å leve slik du ønsker
Silje Sandmæl

Dette budskapet er en gjenganger i TV-programmet. 

- For meg er ikke sparing noe som er kjedelig, tvert imot. Det er muligheten til å kunne leve slik du ønsker. Det er denne muligheten jeg ønsker å gi til andre. Du kan ikke kjøpe lykke, men penger kan gi deg økt lykke hvis du bruker dem riktig, sier Sandmæl.

Finn ditt sparepotensial

Sandmæl forteller at hun har en metode som hun bruker når hun skal hjelpe kjendisene med å spare penger.

- Hva jeg velger å fokusere på varierer selvfølgelig ut ifra kjendisens pengebruk og mål, men jeg ønsker at alle seerne skal ha disse stegene å gå ut ifra når de skal ta en gjennomgang av økonomien sin, forteller Sandmæl. 

Bli med i konkurransen om å vinne 10.000 kroner til ditt sparemål. Opprett sparemålet "I lomma på Silje 3" i appen Spare.

Sandmæls spareoppskrift

Steg 1: Sett deg et sparemål

Hva skal du spare til, hvor mye det vil koste og hvor mye må du spare i måneden? Vær realistisk!

Her finnes det hjelpemidler som appen Spare

Steg 2: Få oversikt

For å kunne spare må du vite hva pengene dine går til. I mobilbanken finner du funksjonen «Pengebruk». Denne sorterer forbruket ditt i poster og gir deg en rask oversikt over hvor de store pengeslukene dine er. 

Steg 3: Bestem deg for hvor du vil kutte

Nå som du vet hva pengene dine går til – hva ønsker du å bruke pengene dine på? Hvor kan du kutte og hvor mye? 

Steg 4: Få pengene bort fra kontoen

Nå som du vet hvor mye du skal spare, bør du sette opp faste spareavtaler som gjør at pengene ikke står tilgjengelig på kontoen din. Er sparemålet ditt kortsiktig? Da bør du spare på en sparekonto slik at pengene er tilgjengelig. Last ned appen Spare og opprett et sparemål.

Er det et langsiktig mål over fem år, som pensjon, kan fond være et godt alternativ.

Husk at: Historisk avkastning ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Ved sparing i aksjefond anbefaler jeg deg å opprette en aksjesparekonto for å samle sparingen din.

For å få mest mulig hjelp på veien anbefaler jeg å bruke hjelpemidler, som appen Spare. Her kan du enkelt sette opp både korte og lange spareavtaler og følge med underveis.

Steg 5: Finn tiltakene

Du må innføre noen tiltak på det du skal kutte. Her er noen eksempler på tiltak der de fleste har et sparepotensial:

Mat og Drikke:

Lag en middagsplan for uken, planlegg for rester.  Gå gjennom kjøleskap, fryser, skuffer og skap og skriv en handleliste før du tar turen til butikken. Se på den lille prisen (kg, liter) for å sammenligne produkter. Ikke vær redd for å prøve ut noe nytt. De skjeve gulrøttene er billigere fordi de ikke er rette, ikke fordi de smaker annerledes. Aldri gå sulten i matbutikken.

Avtaler:

Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper.

Abonnementer:

Her kan du spare penger raskt. Strømmetjenester, telefon og trening, hva kan du leve uten, hva kan du kutte? Kan du ha en mindre TV-pakke, trenger du det i det hele tatt? Finnes det et bedre mobilabonnement for ditt forbruk? Kan du samle noen abonnement til familieløsninger?

Klær og sko:

Sjekk Prisjakt for prissammenligning. Aldri betal mer enn du må. Sjekk hva du har før du går til innkjøp av noe nytt. Og hva med å kjøpe brukt? Lag en liste på mobilen over det du trenger så du kan være å utkikk etter tilbud.

Personlig pleie:

Må du fikse hud, hår og negler så ofte? Trenger du de dyreste merkene? Og kanskje du kan vente en ekstra uke før hvert frisørbesøk?

Ferie:

Her er det mye å spare ved å være ute i god tid og bruke søkemotorer som sammenligner priser. Er dere flere som reiser kan leilighet være rimeligere og koseligere enn hotell. Noen av måltidene kan lages hjemme og frokosten må ikke spises innen en viss tid. Kan du reise lett vil du spare penger på å ikke sjekke inn bagasje hos noen flyselskaper. Fyll på vannflasken når du skal ut å fly og husk at lokaltoget er billigere enn flytoget.

Transport:

Sjekk ut om det lønner seg å leie bil i stedet for eie. Tar du kollektivt, sjekk om det vil lønne seg for deg med enkeltbillett eller måneds/årskort. Taxipriser varierer mye. Du trenger ikke velge den første i køen, spør alltid om pris og sjekk hvilke selskap som gir deg den rimeligste turen.

Sportsutstyr:

Selg unna. Kan du leie eller kjøpe brukt? Særlig til barn er det mye å spare her.

Hus og hjem:

Selg unna før du går til innkjøp av noe nytt eller brukt. Skal du kjøpe møbler, hvitevarer, seng og andre store ting bør du forhandle om pris. Spør om et tilbud fra flere og de vil konkurrere om å gi deg den beste prisen. Dette gjelder også hvis du skal kjøpe byggematerialer.   

Steg 6: Lag et budsjett

Et budsjett gir deg kontroll over pengebruk og gjør det enklere å holde seg til spareplanen. Sett opp inntekten din og alle utgiftene dine, etter at du har skrelt bort der du skal spare. Sett også opp en post for sparingen.

Til sist, følg jevnlig med på pengebruken din i «Forbruk»-funksjonen i mobilbanken.

Les mer