Her skal du IKKE etterlate en feriepakket bil i sommer

Mange velger bilen i sommerferien og denne sommer skal over 200.000 nordmenn på bilferie i Europa. Nesten 700.000 skal på bilferie i Norge.

FØRE VAR: – Skal du sikre deg mot tyveri i bilen, er det sunn fornuft som gjelder: Tøm den helt og la det være synlig at det ikke finnes bagasje eller løsøre inne i bilen, sier DNBs ekspert. Foto: Color Factory 7.1
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

– En klassiker er bilinnbrudd på parkeringsplassene rundt Liseberg i Göteborg. Her kan det være lurt å la bilen stå på hotellet, parkere i bevoktet parkeringshus eller i det minste et stykke unna, råder skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

Nielsen er ekspert på alt som har med skadeoppgjør å gjøre, og har mange god råd for hvordan bilferien til Europa kan bli tryggest mulig. Skal du reise langt, og spesielt i Europa, er det flere ting du må tenke på.

– Hvordan benyttes bilen i det daglige? Er det kun til og fra barnehagen og med lite last? Hvor gode er egentlig bremsene og støtdemperne dine? Bilferie i Europa kan bli en ekstra stor belastning på kjøretøyet, og det kan gå ut over sikkerheten, sier Therese.

  • Ta gjerne en ekstra service på bilen før du reiser. Bremser og støtdempere
  • Pakk bilen fornuftig. De tyngste tingene underst
  • Har du barn i bilen? Planlegg reisen godt med mange stopp og rikelig med mat og drikke
  • Sjekk at du har veihjelp inkludert i forsikringen

Nordmenns kjørestil kan få konsekvenser på ferie

Tøm den helt

– Skal du sikre deg mot tyveri i bilen, er det sunn fornuft som gjelder: Tøm den helt og la det være synlig at det ikke finnes bagasje eller løsøre inne i bilen.

For det første er faren for innbrudd da mye mindre, og for det andre kan det bli avkorting når du ikke gjør det, spesielt fra reiseforsikringens side, forteller Therese.
Det er begrenset skade for løsøre i bilforsikringen:

  • Delkasko og kasko basis: 5.000 kr.
  • Kasko best: 20.000 kr.

DET SKJER I ALLE LAND: Innbrudd i biler skjer i alle land, så ta dine forholdsregler uansett hvor du er. Foto: Skjermdump Google Maps

Og glem ikke å låse – selv ved korte opphold

– Man må dessuten være ekstra påpasselig med å låse bilen, for gjør du ikke det er risikoen klart større, også ved kun korte opphold på do eller bensinstasjon.
Konsekvensen er da i utgangspunkt at forsikringsselskapet avkorter erstatningen grunnet brudd på sikkerhetsforskrift.

Bilen din kan bli beslaglagt

– Ja, bilen kan bli beslaglagt av myndighetene i Europa ved kollisjon der det er større personskader, eller ved brann der politiet prøver å finne ut brannkilden. I land som Frankrike og Italia kan politiet dessuten beslaglegge bilen din hvis du ikke kan gjøre opp en fartsbot på stedet.

Therese forteller at det i enkelte land kan være problematisk å få en skadet eller reparert bil ut av landet igjen, spesielt i Russland og Tyrkia. Ved større skader kan reparasjonstiden dra ut slik at den opprinnelige gyldighetstiden for det Grønne Kortet er overskredet, og det kreves mye papirarbeid for å ordne opp i det.

I en tyverisak i Russland fikk kunden etter lengre tid krav om russisk engangsavgift, for tollmyndighetene anså bilen som importert, selv om russisk politi bekreftet at den var meldt stjålet.

Hva med bil- og reiseforsikring?

Som de fleste skjønner er det ikke det samme hvilken type bilforsikring du har hvis et uhell skulle inntreffe i utlandet.

– Nei, det er ikke det samme, verken i utlandet eller i Norge. Uten kasko får du verken dekket utforkjøring, kollisjon, hærverk eller parkeringsplasskade. Her må bileieren ta en avveining og velge riktig dekning, ut fra verdi, bilens alder og kilometerstand. Hvis du ikke har delkasko / redningsdekning bør du vurdere et direkte medlemskap i Falck.

Therese ber oss også være oppmerksom på at skader i Marokko og Kosovo ikke lenger er dekket under bilforsikringen i DNB, i tråd med praksis hos de fleste norske forsikringsselskaper.

Mange velger leiebil om sommeren, og noen har dessverre uhell med bilene de leier. Da er det heller ikke tilfeldig hvilken reiseforsikring som er best å ha.

– Har du uhell med utenlandsk leiebil og DNBs Reiseforsikring Best, dekker vår reiseavdeling egenandelen til ubegrenset sum. Egenandelen dekker også skade på eller tyveri av leiebil du står ansvarlig for i henhold til kontrakt. Gjelder også for dagstur med bruk av leiebil. Du kan nå takke nei til dyre ekstraforsikringer som er ment å dekke selve egenandelen, avslutter skadeforebygger.