Historisk svak krone gjør utenlandsturen dyrere

Denne uken har den norske kronen svekket seg mot de aller fleste valutaer og er nå historisk svak mot euro. Men dette har også sine oppsider …

KRONEN FORTSETTER Å SVEKKE SEG: DNBs valutastrateg, Magne Østnor, registrer at den norske kronen har svekket seg på bred basis den siste tiden. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Det vil si at kronen nå er svakere mot euro enn julaften 2008, som var midt under finanskrisen, opplyser DNBs valuta- og rentestrateg, Magne Østnor.

Han registrerer at kronen har svekket seg på bred basis den siste tiden.

– Denne uken har den norske kronen svekket seg mot de aller fleste valutaer, og siden nyttår mest mot canadiske og amerikanske dollar, mexicanske peso, yen, pund og sveitsiske franc, opplyser han.

Valutakalkulatoren gir deg en oversikt over dagens valutakurser

Hvordan slå dette ut for norske forbrukere?

Østnor fastslår at det er nordmenn på ferie i utlandet som først og fremst vil merke dette på lommeboka.

– Det du handler i utlandet er blitt umiddelbart dyrere, mens det ofte tar litt tid før dette slår ut i prisene her hjemme. I vanlige norske butikker vil det nok ta lengre tid før prisene går opp fordi kronen har svekket seg. Vanligvis tar det fire til ni måneder før vi ser sett brorparten av effekten i konsumprisene. I så fall skal kronesvekkelsen også ha vedvart over tid, forklarer han.

Nettbutikker tror han vil ha litt ulik praksis med håndtering av valutakursendringer.

– Noen nettbutikker tilpasser seg nok raskere enn andre, mener valutastrategen.

Kronesvekkelsen har også positive konsekvenser

Østnor understreker at kronesvekkelsen også har positive konsekvenser.

– Det fleste snakker om dette i et forbrukerperspektiv; det blir dyrere med import og dyrere å reise på ferie. Ja, det er riktig, men kronesvekkelsen vil også bidra til å løfte den økonomiske veksten i Norge og skape flere jobber ved at norske eksportbedrifter blir mer konkurransedyktige og innenlandske produsenter vil merke økt etterspørselen etter innenlandsk-produserte varer.

– Sistnevnte er viktig. Jeg vil tro de fleste setter mer pris på å beholde eller få jobb, enn at sydenferien blir dyrere, konkluderer han.

Les også denne saken:

Sjekk valutakurser og sperr kort i mobilbanken