Sparer 150.000 kroner i året: - Jeg er ikke noen finansmann som har peiling på sparing

Du må ikke være ekspert for å bruke aksjesparekonto. Sjekk hvordan du kan få mest ut av sparingen din.

HOBBYSPARER: Kim Finseth og familien har opprettet aksjesparekonto, og sparer til oppussing og hytte. FOTO: Privat
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 09. okt 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg er ikke noen finansmann som har peiling på sparing og sånt. Jeg bruker aksjesparekonto primært for å spare – med månedlige trekk, forteller Kim Finseth (32).

Han og kona Helene sparer til hytte. Eller, før hyttedrømmen kan oppfylles, skal kjøkken og bad pusses opp.

– Da vi startet med sparing, var det for å lage oss en buffer til uforutsette utgifter. Deretter begynte vi å spare til hytte. Men hytteprosjektet er lagt på is, for nå er det oppussing vi ønsker oss. Både kjøkkenet og badet trenger en overhaling, forklarer Finseth.

Visste du at du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond i DNBs Spare-app? Last ned Spare – helt gratis her

Hobbyinvestor

Siden aksjesparekonto ble tilgjengelig i fjor, har rundt 80.000 DNB-kunder gjort som Finseth og opprettet dette.

Fordelen med kontoen, er at du kan samle alle aksjefond og aksjer på ett sted, og kjøpe og selge andeler uten at det utløser skatt. Det er først når du tar ut mer enn du har betalt for investeringene, at du må betale skatt.

Oppretter du aksjesparekonto innen nyttår 2018, kan du også flytte aksjene og aksjefondene dine til den nye aksjesparekontoen uten at det utløser skatt.

Det er gratis å ha aksjesparekonto, og du får tilgang til mer enn 400 ulike fond. Der du tidligere måtte ha konto i andre banker for å handle deres fond, kan du nå benytte aksjesparekontoen i DNB til å handle fra andre tilbydere.

Les også: Spørsmålene du ikke tør å stille om aksjesparekonto

– Jeg er det du kan kalle en hobbyinvestor. Jeg liker å selge og reinvestere i nye aksjer og fond – uten å måtte skatte av gevinsten der og da. Fordelen med aksjesparekontoen er at alt blir mer oversiktlig, sier Finseth.

Hver måned sparer familien rundt 8000 kroner, og setter inn litt ekstra når anledningen byr seg. Det siste året har sparebeløpet bikket 150.000 kroner.

– Jeg har en jobb hvor den månedlige inntekten varierer med turnustillegg. Vi spytter inn ekstra de månedene lønnen er høy, og når vi har muligheten til det, sier Finseth.

– Er det vanskelig?

– Jeg er ikke proff, men klarer å spare fordi jeg vet at det lønner seg, det er lurt å ha en backup, sier han.

Les også: Ida utfordret familien til å spare 100.000 på ett år

Smart ved urealisert gevinst

Nordmenn og sparing:

I DNBs forbrukerbarometer for 2018, oppgir de 809 spurte at de benyttet disse spareformene:

 

DNB-kunder har i gjennomsnitt 300.000 kroner på aksjesparekontoer, hvorav de fleste har rundt 100.000 kroner. Det forklarer Kategoriansvarlig for sparing i DNB, Jo Stamnes Ellefsen.

Innsikt viser imidlertid at mange kunder mener de mangler kunnskap og kjennskap til aksjesparekonto.

33 prosent oppgir at de synes det er vanskelig å forstå når det lønner seg, og 17 prosent tror at «man må være flink med aksjer og fond» for at en aksjesparekonto skal være lurt.

– Generelt kan vi si at det vil lønne seg å flytte aksjer og aksjefond over til aksjesparekonto hvis du har gevinst på investeringene. 95 prosent av DNB-kundene med aksjefond har en urealisert gevinst, og avkastningen deres er i gjennomsnitt på 35 prosent, forklarer Ellefsen.

Det vil ikke lønne seg å overføre investeringer som har urealisert tap inn i aksjesparekontoen.

Litt enkelt forklart, kan vi si at du «slår sammen» fondene i en aksjesparekonto, slik at tap og gevinst fra de ulike fondene «nuller» hverandre ut. Derfor bør du holde fond med tap utenfor aksjesparekonto.

– Ønsker du å realisere tap, må du avslutte hele aksjesparekontoen, og eventuelt opprette en ny, sier Ellefsen.

Aksjer eller aksjefond med tap som står utenfor aksjesparekonto, kan du selge når som helst – og tapet kan skrives av på skatten.

Spar en tier hver gang du kjøper en is eller brus til unga

Spar til barna

Du kan opprette inntil fem ulike aksjesparekontoer i nettbanken. Og trenger du flere, kan du ta kontakt med kundesenteret, så hjelper vi med det.

Nylig ble det mulig å opprette aksjesparekonto til mindreårige, slik at du kan spare til barna på en enkel og oversiktlig måte.

- Du kan også overføre en hel aksjesparekonto som gave, hvis du ønsker å spare i til barna i foreldrenes navn og overføre midlene på et senere tidspunkt, sier Ellefsen.

Arveplanlegging

Aksjesparekonto egner seg også godt til arveplanlegging. Du kan overføre hele kontoen til en arving, uten at det utløser skatt.

– Det er kun én hake: har du flere arvinger, får du ikke delt opp kontoen. Derfor kan det være lurt å opprette flere aksjesparekontoer, én til hver av dem som skal arve, dersom du ønsker å bruke aksjesparekontoen til arveplanlegging, forklarer Ellefsen.

Vil du også spare? Opprett aksjesparekonto kostnadsfritt her.

Les også: Bør du vurdere å binde renten på boliglånet ditt?

Så lenge du ikke har boliglån, vil dette tallet bety lite for deg

Aksjesparekonto i DNB
  • Det koster ingenting å åpne Aksjesparekonto i DNB. De underliggende produktene koster det samme innenfor aksjesparekontoen som utenfor.
  • Vi har meget god kjøps- og salgsløsning, både på mobil og i nettbanken
  • Du får tilgang til et av Norges største fondsutvalg med nesten 400 norske og internasjonale aksjefond
  • Du kan handle enkeltaksjer notert på alle børser i EØS
  • Du får full oversikt over dine aksjer og aksjefond i vår nye Spare-app. Den kan du laste ned – og bruke kostnadsfritt her.

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.