Beate møter mange som er i trøbbel: - Kvinner må ta ansvar for egen økonomi

#huninvesterer: Beate Engelschiøn mener det er både dumt og unødvendig at kvinner lar mannen være hjemmets «finansminister».

ØKE KUNNSKAPEN: Beate Engelschiøn jobber som gjeldsrådgiver og er ifølge seg selv lidenskapelig opptatt av privatøkonomi. – Jeg brenner for å gi folk kunnskap, slik at de slipper å få problemer og for å bidra til at de kan ta gode valg i privatøkonomien, sier Engelschiøn. Foto: Thomas Strzelecki
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 03. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hver dag møter Beate Engelschiøn dem. Kvinner som vegrer seg for å ta ansvaret for egen økonomi, eller som ikke kan nok til å ta de gode valgene.

– For noen er det så alvorlig at de har store utfordringer med å håndtere økonomien i hverdagen sin. Andre har bare overlatt alt av økonomi til mannen sin, forteller Engelschiøn.

Hun har jobbet som gjeldsrådgiver i Nav i mange år, er ifølge seg selv «lidenskapelig opptatt av privatøkonomi», og har mange timer bak seg som rådgiver for fortvilte kvinner, menn og par.

– Mange av dem har til felles at de rett og slett ikke kan nok om økonomi til å ta gode valg, sier hun.

… hun hadde lagt alt ansvar på ham …

Vil du finne ut hvordan du kan ta grep om egen økonomi? Besøk vår kunnskapsbase!

«Økonomisk bevisstløse»

Det er særlig én opplevelse som har satt spor.

– Jeg var rådgiver for et par der fruen i hjemmet helt hadde lukket øynene for alt som hadde med økonomi å gjøre. De var avhengige av hans inntekt, og ettersom hun hadde lagt alt ansvar på ham, våget han ikke fortelle det da han mistet jobben. I et helt år latet han som at han gikk på jobb; han tok opp gjeld for å dekke familiens utgifter og var så langt nede at han ikke engang hadde overskudd til å søke dagpenger. Til slutt sto de uten bolig og med namsmannen på døra, forteller Engelschiøn.

Hun møter ofte kvinner som ikke opplever at økonomi er noe de kan eller bør ha grep om.

– Mange overlater til mannen å være familiens «finansminister». Det er både dumt og helt unødvendig, sier Engelschiøn.

Er du nysgjerrig på hvordan du bør spare? Ta testen her og få hjelp til å komme igang.

– Kvinner må investere

Det er ikke bare kontroll over og ansvar for hverdagsøkonomien hun er opptatt av.

Mange år som gjeldsrådgiver for Nav har nemlig gitt henne to sterke erkjennelser:

  • Det økonomiske gapet mellom kvinner og menn er enormt.
  • Gapet kommer ikke til å tettes dersom ikke flere kvinner tar ansvar for egen økonomi, og begynner å investere i aksjemarkedet.

– Det er jobbet med systematisk med lønnsforskjeller over år, men vi kommer aldri i mål dersom vi ikke gjør noe med forskjellen i kapitalinntekt, sier Engelschiøn.

Sparer du allerede i aksjefond eller i aksjer? Opprett aksjesparekonto for å kunne kjøpe, selge og bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis.

Moneypenny Norge til hjelp

Engasjementet har blant annet tatt form i instagramkontoen @rikere_liv og Facebookgruppa Moneypenny Norge.

– Dette er ei gruppe der kvinner deler kunnskap, og inspirerer hverandre til å investere å ta grep om egen økonomi og spare i aksjemarkedet, sier Engelschiøn.

– Jeg mener det blant annet er viktig å formidle at ettersom kvinner i snitt tjener mindre enn menn, betyr det relativt sett at vi bør ta høyere risiko med sparepengene enn menn gjør for å sitte igjen med det samme, sier hun.

Det er altfor mange som er «økonomisk bevisstløse»

Hun startet Moneypenny i februar i år som en norsk versjon av en gruppe som fantes i Sverige og Danmark, og nå har den 5700 medlemmer.

Medlemmene spenner fra de helt uerfarne til gamle travere i aksjemarkedet, og spørsmålene fra det helt enkle til avanserte investeringsstrategier og råd.

Engelschiøn er opptatt av å ufarliggjøre aksjemarkedet.

– Jeg pleier å si at den største feilen kvinner gjør når vi investerer, er at vi ikke gjør det, sier Engelschiøn.

Lyst å lære mer om sparing og investering? Besøk DNBs nye kunnskapsbank huninvesterer.no

Tette gapet

I DNBs ferske rapport om økonomisk likestilling, «Hvem eier verden?», kommer det blant annet fram at menn hadde 53 milliarder mer i kapitalinntekt enn kvinner i 2017.

– Dersom menn stikker av med nesten hele den kaken, og utviklingen fortsetter, så vil forskjellene mellom kvinner og menn bare øke, sier Engelschiøn.

I DNBs rapport kommer det fram at det er en gjennomgående økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn. Noen ganger er forskjellen liten, andre ganger enorm, men én ting er lik – det er alltid kvinnen som kommer dårligst ut.

Les mer om dette her: – Det er alltid kvinnen som kommer dårligst ut

En viktig årsak store skjevheten er at menn sitter i snitt på mye større midler som kan gi kapitalinntekt enn kvinner. Menn setter i langt større grad enn kvinner pengene i spareformer som historisk sett har gitt høyere avkastning enn bankkonto.

Denne høsten lanserer derfor DNB kampanjen «huninvesterer», der vi gjennom å belyse de store økonomiske forskjellene mellom kvinner og menn ønsker å bidra til å motivere enda flere til å i større grad ta grep om egen økonomi.

– Vi mener at DNB også har et ansvar for å bidra til å tette kapitalgapet, og derfor har vi satt oss som mål at vi skal snakke med alle våre kunder om gode økonomiske valg det neste året, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB.

Engelschiøn ønsker også å bidra til at så mange som får økt kunnskap om økonomi, sparing og investering.

– Det er altfor mange som er «økonomisk bevisstløse», og det kan få store konsekvenser. Derfor brenner jeg for å gi folk kunnskap, slik at de slipper å få problemer og for å bidra til at de kan ta gode valg i privatøkonomien, sier Engelschiøn.

Lurer du på hvordan du kan komme igang? Klikk her og vi hjelper deg med det!

Vil du vite mer om sparing og investering? Besøk DNBs nye kunnskapsbank huninvesterer.no

Merk:  Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.