Hva dekker reiseforsikringen?

Fire av ti nordmenn som reiser på charterferie reiser til Hellas. Men hva dekker egentlig reiseforsikringen?

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 30. jun. 2015
Artikkelen er flere år gammel

Til tross for at Hellas i flere år har vært i store økonomiske problemer, er landet fortsatt blant feriefavorittene blant oss nordmenn. Faktisk skal fire av ti nordmenn som har bestilt charterferie til landet med det grønne vannet og de vakre øyene. Ettersom landet nå har store problemer med å møte kravene fra kreditorene, kan det være greit å ta visse forholdsregler før du drar.

– Vi får mange spørsmål om reiseforsikringen dekker avbestilling av ferietur til Hellas. Det gjør den ikke. Avbestilling dekkes kun hvis Utenriksdepartementet fraråder reiser til et land eller destinasjon, forteller Hans-Petter Madsen i DNB Forsikring.

Mange lurer også på om reiseforsikringen dekker kontantbeløp som blir stjålet, siden reisende oppfordres til å ta med ekstra kontanter på ferie til Hellas.

– Har du reiseforsikringen som heter Beste, dekker vi inntil seks tusen kroner per skadetilfelle. Så derfor er et godt råd å bruke hotellsafen til oppbevaring av kontanter, og å ikke ha alle kontanter på ett sted. Ta med det du trenger for dagen og la resten ligge i safen og bruk betalingskort der det er mulig, sier Madsen.

Vanligvis anbefaler DNB å bruke kort når du ferierer, men ettersom greske banker nå sliter med likviditeten kan det være lurt å ta med seg godt med kontanter nedover, da du risikerer å finne tomme eller stengte minibanker.

– Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, sier kommunikasjonsdirektør, Even Westerveld.

Han minner om at DNBs filial på Gardemoen er tilgjengelig både i ankomst- og avgangshallen og ber flyreisende ta kontakt om de har spørsmål.

Også Utenriksdepartementet skriver om dette på sine sider. Der står det blant annet følgende: «Det er meget stor pågang på minibankene i Aten. Det er fare for at de kan gå tomme. Man kan ikke forvente å kunne ta ut penger fra minibankene de nærmeste dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging.»

Ellers bør du tenke på:

Ha en god reiseforsikring
Sørg for å ha en god reiseforsikring på plass, som dekker utlegg til medisinsk hjelp og tap av eiendeler. I tillegg bør du alltid ha med deg Europeisk reisetrygdkort. Oppstår det uroligheter som følge av en eventuell økonomisk krise har du også dobbel trygghet i en forsikring dersom reiseselskapet ikke dekker tapet.

Ha med deg flere kort
Vi anbefaler deg å ta med både Visa-kort og MasterCard når du skal ut og reise. Det er mer sannsynlig at minibankene går tomme enn at teknikken svikter. Men pass på å oppbevare kortene adskilt slik at du unngår at begge kort blir frastjålet eller mistet. Oppbevar aldri PIN-kode og kort sammen. Bruk mastercard til varekjøp når du kan – da kan du sjekke om beløpet stemmer i nettbanken på et senere tidspunkt.

Kjøp pakkereise
Å kjøpe pakkereise er tryggere enn å skreddersy turen selv. Da har du flere rettigheter dersom det skulle oppstå økonomisk krise i landet, og turen blir ødelagt som følge av dette.