Hvor mye kan DU egentlig spare? - For de fleste er svaret «langt mer enn du tror»

Det er visse grunner til at du ikke lykkes med sparingen, ifølge mentaltrener.

FRUSTRERENDE: Alle vet at det er lurt å spare, men det er enklere sagt enn gjort. Hvorfor er det egentlig så vanskelig? Foto: NTB Scanpix.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 24. aug. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Sparer du? Ja, da er du som nordmenn flest. Hele ni av ti nordmenn sier at de sparer, ifølge undersøkelse gjennomført av Respons for DNB. Men, betyr det at du sparer at du nødvendigvis har en full sparegris?

Alle har et sparepotensial

Ifølge mentaltrener Line Bakkevig er det nok ikke like mange som med hånden på hjertet kan si at de faktisk lykkes med sparingen.

– Vi vet at det er lurt å spare, trene og spise sunt, men flere av oss strever med å komme ordentlig inn i den gode sparerutinen, sier hun.

Har du barn? Her får du tips og råd rundt «Barn fra A til Å».

Sparer litt her og der

Hverdagen bruker Bakkevig til å hjelpe idrettsutøvere, toppledere og andre med å nå målene sine. Vi spurte hva hun mener skal til for å knekke sparekoden?

Konkrete mål øker fokuset og dermed sannsynligheten for å lykkes.

Ifølge Bakkevig er svaret nokså enkelt:

– Det handler om å sette seg mål, være realistisk og tenke gjennom hvorfor det er viktig for deg å nå målet du setter deg.

Her har nok flere av oss mye å gå på, viser undersøkelsen. Hele fire av ti innrømmer at de sparer sporadisk nå og da, og seks av ti har ikke et konkret mål med sparingen.

– Ved å droppe de nødvendige tiltakene blir det vanskelig å lykkes med spareprosjektet. Det er bevist at dersom man setter seg konkrete mål øker fokuset og dermed sannsynligheten for å lykkes, sier Bakkevig.

MOTIVASJON: Line Bakkevig er mental trener hos Raw Performance. Hun poengterer hvor viktig motivasjon og målsetting er for å kunne oppnå det du ønsker. Foto: Raw Performance. Foto: FotoWare FotoStation

Finn ditt sparepotensiale

Alle har et sparepotensial, ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Så hvor mye kan DU egentlig spare?

Det handler om å få råd til det du drømmer om

– For de fleste er svaret «langt mer enn du tror». Det handler ikke alltid om å gjøre de store grepene. Små endringer kan også gi store summer i sparegrisen. Det å finne sparepotensiale sitt handler ikke om å ha det kjipt, det handler om å få råd til det du drømmer om, sier hun.

For å kunne kutte ned på forbruket må du vite hvor pengene dine går. Dette kan du gjøre med et par tastetrykk i «Min økonomi» i mobil- eller nettbanken. Her blir hele forbruket ditt sortert i ulike poster.

– De fleste får seg et sjokk når de ser hvor pengene forsvinner. Etter at du har kartlagt hva pengene dine går til bør du tenke gjennom hvor du kan kutte. Sett opp et budsjett der du bestemmer deg for hvor mye du skal bruke på de ulike postene. På den måten finner du ditt sparepotensial. Denne summen får en egen spare-post i budsjettet, sier Sandmæl.

Last ned Spare-appen og kom igang.

BRUKER MER ENN NØDVENDIG: Tenk gjennom hva du ønsker å bruke pengene dine på, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. – Ofte bruker vi mer enn nødvendig fordi vi ikke har et bevisst forhold til pengebruken. Foto: Stig B. Fiksdal

Mye å spare på mat og småkjøp

Det er visse utgiftsposter som er enklere å kutte i enn andre. Mat og småkjøp er eksempler på utgifter der flere av oss bruker langt mer enn nødvendig. En liten kafétur på mandag og en rask tur innom kiosken på tirsdag, kan virke som ubetydelige summer der og da. Men i lengden blir det langt fra småbeløp. Mange handler også mat uten mål og mening.

Lurt triks å lage matplan for uken som kommer

– For å spare inn på matbudsjettet er et lurt triks å lage matplan for uken som kommer. Kartlegge hva du har i huset og lag en handleliste. Det er også lurt å legge handleturen til én dag, slik at du unngår impulskjøp av ekstra ting du ikke trenger, sier Sandmæl.

– Det andre er småkjøp og uvaner. Mange av oss har vaner som koster oss dyrt når de legges sammen. Er du for eksempel en av de som kjøper deg en liten snack på vei hjem fra jobb kan beløpet bli flere tusenlapper i året. La oss si at du bruker 150 kroner i uka på dette, da koster dette deg 7.800 kroner i året. Dette er penger du kunne brukt på å spare til noe du drømmer om, legger hun til.

Enkle grep øker motivasjonen

Sparing er en maraton, ikke en sprint. Derfor er det viktig å ta en kilometer om gangen, påpeker Bakkevig.

Det er vanskelig å gå fra sofagris til superfit, og det samme gjelder for sparingen

– Derfor må du også sette deg delmål på veien for å holde viljestyrken og motivasjonen oppe. Dette er helt essensielt for å kunne etablere en gode vaner som varer, sier hun.

– Start i det små, og gjør det stegvis. Det er ikke alltid enten eller når man setter seg mål. Det er vanskelig å gå fra sofagris til superfit, og det samme gjelder for sparingen. Start for eksempel med å spare 100 kroner i måneden og øk heller beløpet etterhvert. Gi deg selv muligheten til å oppleve mestringsfølelsen som får deg til å ville fortsette, avslutter hun.