Hvordan skal «Peder» få kona til å ta han på alvor?

Etter sommerferien er det høysesong for skilsmisser, og mange oppgir krangling om penger som årsaken til at det går galt, ifølge forbrukerøkonom.

MER ÅPENHET: – En klassisk felle er å tro at du har sagt ifra, men så har ikke den andre forstått, også fortsetter problemet. Penger er tabu å snakke om i parforhold, men denne praten kan faktisk redde kjærligheten, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Det er ikke tvil om at ulikt syn på økonomi gnager i mange ekteskap og samboerskap, og dette blir gjerne ekstra tydelig i ferien, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og aktuell med podkasten «Pengetabu».

Ifølge tall fra Bufetat viser at pågangen på meklingstimer hos Familievernet øker på høsten. Da har herr og fru Hansen hatt ferie sammen. Kranglingen eskalerer eller så har isfronter blitt enda kaldere.

I podkasten «Pengetabu» tar Silje opp problemstillinger fra ulike lytterbrev som handler om det vi lurer på, men ikke tør å spørre om.

– De aller fleste lytterbrevene handler om krangel forbundet med ulikt syn på pengebruk i et parforhold. Jeg vil oppfordre alle par til å være åpne om alt de synes er urettferdig eller irriterende, særlig nå før sommerferien, forteller Sandmæl.

«Peder» føler ikke at hans drømmer blir prioritert

Én av fire nordmenn sier at de irriterer seg over partneren sin ofte eller av og til. Og det fleste irriterer seg over er unødvendig pengebruk, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Handler ikke om kroner og øre, men følelsene

I siste episode av «Pengetabu» får vi høre et klassisk eksempel på dette gjennom «Peder», som opplever at kona bruker altfor mye penger og at hans drømmer ikke blir prioritert.

«Mens kona er på jenteturer hele tiden, måtte jeg takke nei til fotballtur fordi kontoen var tom. Jeg har også lenge drømt om å kjøpe meg en snøfreser, men mine ting blir aldri prioritert», skriver «Peder» i lytterbrevet.

I studio har Sandmæl med seg TV-personlighet Johanna Grønneberg Mesa og psykolog Sindre Aasli. Sammen skal de komme fram til hvordan «Peder» kan nøste opp i frustrasjonen. Hør episoden her.

HANDLER OM FØLELSER: – Penger er en klassiker i parterapirommet. Det handler gjerne ikke om kroner og øre, men følelsene knyttet til det, sier psykolog Aasli. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Par har gjerne ulike realiteter

Ut ifra lytterbrevet til «Peder» kan det virke som at han allerede har gitt opp. Men, heldigvis har panelet mange gode råd å komme med. Slaget er altså ikke tapt.

Noen rosa elefanter i rommet

– Jeg tror «Peder» og kona har ulike realiteter og dét trenger de å snakke om. Her er det noen rosa elefanter i rommet. De parene som klarer å ordne opp i dette, tar utgangspunkt i egne følelser, uten å påpeke hva den andre gjør feil, sier psykologen.

Det er altså utrolig viktig å snakke sammen og dele følelser for å kunne løse opp i ting, påpeker Aasli. Hvis ikke havner du i en dårlig dynamikk som bare blir verre og verre.

– «Peder» her synes nok det er vanskelig å stå opp mot kona, særlig – som han selv forteller – når hun ler det bort. Dette fører gjerne til at han blir enda mer utydelig ovenfor kona og begynner å ha negative følelser knyttet til henne, sier Aasli.

Les også:Kan Tina kreve penger fra eksen?

– NESTEN SKILSMISSE: Johanna Grønneberg Mesa kjenner seg godt igjen i kona til «Peder». Johanna og ektemannen Vince hadde nylig en skikkelig oppvask i pengeirritasjoner, men hun har fortsatt noen knep for å unngå kjeft. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Har det alltid vært sånn?

Urettferdigheter er utrolig irriterende, så nøkkelen til god stemning er å legge til rette for mest mulig rettferdighet, ifølge Sandmæl.

Viktig å akseptere at vi er forskjellige

– Snakk om hvem som eier hva og hvordan dere skal fordele ansvaret for felles utgifter. Skriv en samboerkontrakt med en klar exitstrategi. Og ha gjerne et felles kort til alt som er felles og en egen lommepengekonto. Vær helt ærlig når dere tar pengepraten og fortell om hva som irriterer deg slik at dere kan finne en løsning, sier Sandmæl

Mens Sandmæl er opptatt av det formelle vender psykologen tilbake til det personlige.

– Jeg blir nysgjerrig på om det alltid har vært sånn for «Peder» og kona, eller om disse ulikhetene har utviklet seg over tid. Ofte synes vi det er spennende å være litt forskjellige i begynnelsen. Men så driver vi hverandre ut til hver sin pol og da blir det et problem. Det er viktig å akseptere at vi er forskjellige og bruke de forskjellene til å bli bedre kjent med hverandre, sier Aasli.