Hvordan unngå skilsmisse på grunn av økonomi?

Nå er det høysesong for skilsmisser, og mange oppgir krangling om økonomi som årsak for hvorfor det gikk galt, forteller Silje Sandmæl.

IKKE GRATIS: Som alle vet er det kostnadskrevende å ha unger. Hvis den ene parten da bruker alle sine penger på seg selv ender den andre opp med regningen for barna. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. jan. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Her er noen råd for å unngå akkurat den fella.

Hvem har ikke hørt om vennepar som skilles fordi han elsket å kjøpe ting, mens hun heller ville spare? Eller omvendt? Det er ikke tvil om at ulikt syn på økonomi gnager i mange ekteskap og samboerskap, sier forbrukerøkonomen.

Mange krangler om økonomi

Tall fra Bufetat viser at pågangen på meklingstimer hos Familievernet øker på høsten og i januar. Da har herr og fru hatt ferie sammen, og kranglingen har eskalert eller isfronten har blitt enda kaldere.

Har du noe som skurrer i parforholdet er det sjelden problemene minsker når en sitter oppå hverandre på et hotellrom eller en liten hytte, sier Sandmæl.

– Dessverre.

Det er mye uenighet om hva pengene skal gå til

Dette bekreftes av Line Lise Helledal, psykologspesialist i Familievernkontoret Nedre Romerike. For par som har strevd over tid blir problemene ekstra tydelige når de tilbringer mer tid sammen, forteller hun.

Og et tema som ofte går igjen i samtaler hos Familievernkontoret handler om nettopp økonomi. I en tidligere undersøkelse gjennomført av DNB svarte én av fem par at de krangler ofte om økonomi. Over halvparten svarer at de gjør det av og til.

Les også: Mange kommer til oss for å sjekke om de har råd til å skille seg

Hva krangler de om?

– Det krangles rett og slett om hva pengene skal gå til, sier programlederen i «Luksusfellen» og «I lomma på Silje». Den ene parten opplever at den andre sløser eller i verste fall bruker penger de egentlig ikke har, forteller hun.

Jeg har også hørt om par der far dro på utenlandsferier med barna alene, fordi han ikke ville betale for mor som ikke hadde råd

Menn sløser typisk på takeaway, kjøretøy og teknologi, mens damene kjøper klær og nips menn mener de ikke trenger. Selv om de ikke har felles økonomi vil den enes sløsing, nødvendigvis påvirke den andre, sier Silje.

Når barna dukker opp blir ulikt syn på økonomi ekstra synlig

Som alle vet er det kostnadskrevende å ha unger. Hvis den ene parten da bruker alle sine penger på seg selv ender den andre opp med regningen for barna.

– Det kan føles veldig urettferdig.

Det er ikke gøy å være den som betaler barnehage, regndresser og skolemelk, mens den andre kjøper ny bil. Jeg har også hørt om par der far dro på utenlandsferier med barna alene, fordi han ikke ville betale for mor som ikke hadde råd. Over tid kan denne følelsen av urettferdighet og nedprioritering føre til brudd, sier Sandmæl.

Les også: Altfor mange kvinner blir sittende igjen med smuler når forholdet tar slutt

Hvordan unngå at deres parforhold strander på økonomien?

– Alle som går inn i et samboerskap eller et ekteskap bør sette seg ned og diskutere økonomi og lage avtaler, sier Sandmæl. – Det kan høres innlysende ut, men altfor få gjør det.

Folk utsetter det å prate om økonomi i parforholdet, helt til det nesten er for sent, forteller hun.

– Dere må snakke om hvor mye penger dere har, hvem som eier hva og hvem som skal betale hva. Dere bør også diskutere hva dere synes det er verdt å bruke på store felles innkjøp som bolig, hytte og bil.

Dere må tørre å snakke om økonomi

– Diskuter også hva dere synes er en rettferdig fordeling av faste månedlige kostnader. Om den ene i perioder tjener mindre, bør den andre kanskje kompensere med å betale mer?

Opprett gjerne en felles konto med to bankkort der dere begge setter inn penger dere skal bruke på daglig drift, som mat, klær til barna, aktiviteter og transport.

Les også: Derfor bør du skrive samboeravtale!