Her har det aldri vært billigere å feriere

Svekkelsen av den norske kronen gjør det dyrere for nordmenn å feriere utenlands i sommer, men i ett land er det billigere enn noensinne.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. aug. 2015
Artikkelen er flere år gammel

Uansett om ferieplanene ble lagt for seks måneder siden, eller om man planlegger en spontantur til varmere strøk – det er verdt å finne ut hvor langt feriepengene strekker i landet man skal til.

– Det vi ser at det i løpet av det siste året har blitt dyrere å feriere utenlands. Det har spesielt blitt dyrere å feriere i USA, men også i land som Sveits, Thailand og Storbritannia har det blitt betydelig dyrere, advarer Viland.

Viland peker på det kraftige fallet i oljeprisene og rentekuttene som viktige faktorer for den svake kronen. Samtidig har for eksempel USA opplevd langt bedre økonomiske utsikter – noe som har bidratt til å gjøre USA-ferien nesten 30 prosent dyrere i år enn på samme tid i fjor. London-turen i sommer kan også bli en dyr affære – kronen har svekket seg med nesten 20 prosent mot pundet i løpet av 12 måneder.

– Sverige som er et vanlig og populær feriemål har også blitt noe dyrere det siste året, prisen for svenske kroner har økt med 5 prosent. Sammenlignet med snittkursen de siste 10 årene er prisen 10 prosent høyere nå, sier valutaanalytikeren. Nordmenn som skal på storbyturen til Paris eller Roma bør også tenke seg om to ganger før de fyller opp shoppingposene, siden euroen koster 5 prosent mer nå enn for et år siden, legger hun til.

Rekorddyre Thailand er sommerens vinner

Norske turister reiser stadig mer til Thailand, også om sommeren, til tross for at den lokale valutaen har styrket seg med 23 prosent mot kronen – bare i løpet av det siste året. Til tross for dette melder reisebyråene Ticket og Apollo om at de har sett en oppgang i antall reisende til Thailand denne sommeren.

– Nytt i år er at Bangkok vokser mye og mange velger å reise østover i sin sommerferie, sier markedssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Tickets egne tall viser en økning på hele 23 prosent siden 2014 i antall reisende til Bangkok, Thailands hovedstad.

Billige solsenger

Ett land skiller seg imidlertid ut fra de fleste. Velger du i år å legge reisen til Tyrkia, vil du leve billigere enn på årevis. Den tyrkiske liren blir stadig svakere, og har til sammen svekket seg med 22 prosent mot kronen i løpet av de siste ti årene.

– Den tyrkiske liren har svekket seg kraftig, en årsak til det er at landet har store underskudd på driftsbalansen og er dermed avhengig av utenlandsk kapital for å dekke dette, forklarer Viland.

Hun peker også på svak økonomisk vekst, politisk ustabilitet – spesielt i forbindelse med valget tidligere denne måneden.

Nordmennene svikter

Men samtidig som man solglade nordmenn i år må lete lengre etter sandstrender med gunstige valutakurser, har turistene sviktet Tyrkia. Apollo har sett en nedgang på 30 prosent reisende til landet – på bare ett år.

– Etterspørselen etter reiser til Tyrkia har blitt lavere de siste årene og Apollo har derfor ikke stor produksjon av turer til Tyrkia. Nedgangen er størst hos flyselskapene som har gått ned 25% i kapasitet fra 2014, forteller Christine Hafnor i Apollo.

Til tross for at reiseselskapet Ticket har sett en økning på 8 prosent antall reisende så langt i sommer, så har det vært en nedgang i antall reisende til Tyrkia.

– Antalya i Tyrkia ligger litt bak fjoråret. Tradisjonelt bookes Tyrkia senere enn andre reisemål, i år er de enda senere, sier Andresen.

Dermed er det kanskje fortsatt muligheter for å sikre seg en restplass til valutaparadiset?