I sommer har nordmenn tæppet som aldri før

Kontaktløs betaling med kort – eller tæpping som det kalles – har eksplodert i sommer. Antall kontaktløse betalinger med bankkort var fire ganger så høyt i juli i år som i juli i fjor.

STADIG FLERE TÆPPER: I juli tæppet nordmenn kortet sitt fire ganger så mye som i juli i fjor. For kjøp opptil 400 kroner trenger du ikke å taste kode, kun tæppe, så har du betalt. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I juli i år betalte nordmenn kontaktløst med bankkort (Visa / BankAxept) 10,4 millioner ganger, det vil si fire ganger mer enn i juli i fjor da det ble gjennomført bare 2,6 millioner slike betalinger.

Til tross for dette bruker de fleste nordmenn fortsatt kortet sitt på gamlemåten, men dette kan fort endre seg hvis overgangen til kontaktløst fortsetter å utvikle seg i samme tempo som vi har sett de siste månedene. I juli skjedde 15 prosent av korttransaksjonene og 9 prosent av kortomsetningen kontaktløst.

Personmarkedssjefen ser bare fordeler og nye muligheter

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, ønsker denne utviklingen velkommen.

– Det går mye raskere å tæppe enn å sette kortet inn i terminalen og taste kode, og det er minst like sikkert. Derfor er dette til fordel for alle, både kundene og butikkene, sier Spiten. Selv betaler hun kontaktløst når hun kan – og gjerne med Fit bit-klokken sin.

Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen

Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen. For småkjøp opptil 400 kroner trenger du heller ikke å taste kode. Du kan bare holde kortet inntil betalingsterminalen, så har du betalt.

BETALER KONTAKTLØST OGSÅ MED KLOKKE: – Her følte jeg meg litt kul da jeg på en litt for ambisiøs gåtur på Kreta i sommer kjøpte vann til oss med klokka på en liten supermercado, forteller personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Privat
Du kan også betale kontaktløst med klokke

Har du Fitbit- eller Garmin-klokke? I så fall kan du nå legge bankkortet inn i klokken og betale kontaktløst der butikkene har klargjort terminalene sine for det. Les mer om dette her

Hun sier at banken ser på flere alternativer for kontaktløs betaling.

– Vi vil at kundene våre til enhver tid skal ha de enkleste og beste løsningene, og denne teknologien gjør dette mulig. Vi kommer til å se flere alternativer for bruk av kontaktløs betaling fremover. Blant annet innenfor transport og i selvbetjeningsutsalg, tror hun.

Så oppsving allerede i vår

Oppsvinget i antall transaksjoner begynte i vår. Da ble det i mai gjennomført 7,4 millioner slike betalinger. Det henger sammen med at to av tre butikker da endelig hadde klargjort terminalene sine for kontaktløs betaling. I tillegg ble beløpsgrensen for tæpping uten å taste pinkode økt fra 200 til 400 kroner 1. april. Dette er høyere enn gjennomsnittsbeløpet for kjøp med bankkort som er på 319 kroner, ifølge Nets.

Nå kan du tæppe nesten hvor du vil

Siden da har nesten alle butikker og andre brukersteder – bortsett fra de store matvarekjedene – klargjort betalingsterminalene sine for kontaktløs betaling. Dette henger sammen med at de fleste bankene nå har byttet ut nesten alle bankkortene med BankAxept med kontaktløse bankkort. DNB har så langt skiftet ut 90 prosent av disse bankkortene. Ved årsskiftet skal alle være skiftet ut.

Grunnen til at dette har tatt tid er litt som høna og egget. Butikkene har ventet på at bankene skal bytte ut flere kort med kontaktløse, spesielt de vanlige bankkortene med BankAxept, som har lavest kostnad for butikkene. Bankene har på sin side ønsket at flere butikker skulle oppgradere eller aktivere betalingsterminalene sine for kontaktløs betaling.

I fjor sendte BankAxept ut materiell til butikkene og andre brukersteder, slik at de kunne synliggjøre for kundene at de var klargjort for kontaktløs betaling.

– Dette har mange tatt i bruk, og synligheten har økt. Samtidig har vi jobbet med å informere brukerne om fordelene ved å betale kontaktløst, og endre betalingsvanene, opplyser kommunikasjonssjef i Vipps / BankAxept, Hanne Kjernes.

Neste år kan du tæppe også i matbutikker

Nesten alle butikker tilbyr nå kontaktløs betaling bortsett fra de store dagligvarekjedene. Norgesgruppen er en av disse. Ifølge matgigantens leder for Verdiøkende tjenester, Odd Birkenes, skyldes dette at de har hatt utfordringer med å få kontaktløs betaling til å fungere sammen med Trumf, kundefordelsprogrammet deres. De har i tillegg vært avventende i påvente av at flere banker skulle utstede kontaktløs kort med BankAxept, som har lavest kostnad.

Birkenes sier at dette nå er i ferd med å løse seg og at Norgesgruppen i henhold til kravene fra Visa og MasterCard vil åpne for kontaktløs betaling i matbutikkene fra 01.01.2020

– Fra den datoen skal – etter det jeg har fått av opplysninger fra Vipps / BankAxept – alle bankkort i Norge være utstyrt med NFC-funksjonalitet. Dette gjør at alle våre Trumf-medlemmer som har registrert bankkortet sitt i Trumf, vil få sin bonus når de også bruker NFC-funksjonaliteten, opplyser han.

Tæpping er sikkert

Kontaktløse kort er like sikre som vanlig kort. Selv om du for kjøp opptil 400 kroner kan bruke kortet uten å taste PIN-kode, vil du av sikkerhetsmessige årsaker bli bedt om å taste PIN av og til. Derfor er det ikke mye å hente for kriminelle som eventuelt skulle finne på å holde en betalingsterminal inntil lomma hvor du har kortet. Som noen har antydet og stilt spørsmål om faktisk kan skje. For å få dette til må den kriminelle i så fall også ha en avtale med et kortselskap om innløsning av transaksjoner, og da vil den som står bak lett kunne spores.

Skulle du være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet, er sperrerutinene de samme som med tap av vanlige bankkort. Norske kortbrukere som blir utsatt for svindel er uansett godt beskyttet av norsk lov og vil bli holdt økonomisk skadesløse med mindre de har opptrådt uaktsomt.

Les mer om kontaktløse kort her