Ikke gå i fella: Derfor kan ferieturen bli et pengesluk

Når du sjekker kontoen etter sommerferien, kan du komme til å få deg en lite hyggelig overraskelse.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. mai. 2016
Artikkelen er flere år gammel

Planlegger du ferietur til Japan eller Kroatia? Da vil ferien bli betydelig dyrere enn på samme tid i fjor.

For ser man på valutakursene nå sammenlignet med for ett år siden, har kronen svekket seg betraktelig mot visse valutaen i en rekke land. Det får konsekvenser for sommerferien, som nordmenn er glad i å tilbringe utenlands. For er du blant dem som har planer om å tilbringe sommeren på hvite sandstrender litt nærmere ekvator, må du regne med at både mat, drikke og losji koster mer. Det er verdt å tenke på, før du bestiller flybilletter.

– Pass på så ferien ikke blir et pengesluk. Man kan lett la seg friste av billige flybilletter, men da kan du gå på smell. For det som koster er bo og forbruk. Skal du derfor få mer for pengene bør du reise til et «billig» land. Er det billigere å feriere i et land kan det være verdt å betale mer for flybillettene, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

For eksempel har kursen på Japanske Yen og Kroatiske Kuna steget til nivåer som ligger henholdsvis 20 og 11 prosent høyere enn i fjor.

– Ikke se deg blind

Også euro er langt dyrere i fjor, mens kronekursen er sterkere mot andre valutaer, som for eksempel Tyrkia. Og drar du litt lenger, til Brasil, Mexico eller Sør-Afrika, kan du faktisk regne med at reisen blir langt rimeligere – sørafrikanske rand har nemlig svekket seg med 14 prosent siden samme tid i fjor.

– Jeg tror man får langt bedre samvittighet av å bruke penger hvis man drar til et billig land. Når man er på ferie skal man kose seg og ikke tenke på å snu hver krone, sier hun.

Sandmæl advarer imidlertid mot å se seg helt blind på de billige varene i utlandet.

– Pass på. Når det er billigere en hjemme kan man også bruke mer. Det kan absolutt være lønnsomt å få gjort hårklippen og å kjøpe inn klær og sko. Men det kan også være lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, kun fordi det er billig. Lag derfor en handleliste før dere drar, råder hun.

Det er ikke nødvendig å sette opp et detaljert feriebudsjett – det holder med en kostnadsramme, sier forbrukerøkonomen.

– I dag er det for eksempel lett å følge med på forbruket via mobilbanken. Du kan også få en «tante sofie» til å passe på deg ved å bestille SMS-varsling. Da kan du få en melding når for eksempel halvparten av feriebudsjettet er brukt opp. Kommer meldingen etter bare et par dager bør du bremse forbruket.