Ikke la deg blende av julekosen

 

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. des. 2016
Artikkelen er flere år gammel

1 av 3 nordmenn planlegger i år å handle julegaver på kreditt. Menn vil i større grad enn kvinner, handle julegaver med kredittkort. Se Siljes råd for riktig bruk av kredittkort.

1 av 3 bruker kredittkort når de kjøper julegaver, og det er flere menn enn kvinner og folk i alderen 30-39 år som kjøper julegaver på kreditt.

-Det er helt i orden å bruke kredittkort, men det er viktig å passe på at man betaler kredittkortregningen i løpet av 45 dager. Da unngår du at det tillegges renter på julegavekjøpene, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

1 av 10 utsetter å betale tilbake

De aller fleste vil betale tilbake kredittkortgjelden innen 45 dager (som er grensen for at det ikke påløper renter), men 1 av 10 som har kjøpt julegaver på kredittkort skal bruke lengre tid på å tilbakebetale. Det er særlig unge personer i alderen 18-39 år som vil utsette tilbakebetalingen.

-Jeg anbefaler særlig de unge til å sette opp et eget julebudsjett og følge det så godt som mulig. Da vil du unngå å bruke mer penger enn det du har planlagt. Vi ser at det kun er 7% av hele befolkningen som har satt opp et eget julebudsjett, det burde egentlig alle gjøre, avslutter Sandmæl.

Gode råd fra Silje til deg som bruker kredittkort:

  1. Bruk gjerne kredittkort, men betal tilbake så raskt som mulig. Betaler du tilbake i løpet av 45 dager påløper det ikke renter.
  2. Handler du på nett, er det ekstra trygt å bruke kredittkort fordi du betaler regningen først når kredittkortregningen kommer, og du har forhåpentligvis allerede mottatt varen.
  3. I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem.
  4. Alle typer depositum bør betales med kredittkort. Da slipper du å få reservert et større beløp på din brukskonto og kan fritt bruke egne midler.
  5. Bruk SMS-varsling. Da blir du varslet når du har passert en på forhånd valgt grense. På den måten sikrer du deg bedre oversikt over forbruket ditt.