Lett å bli vant til rekordlav boliglånsrente

- Lag din egen "fastrente" før det er for sent

Mange har fått trangere økonomi etter koronakrisen. Andre har fått romsligere økonomi fordi boliglånet er blitt billigere.

LAV RENTE GIR MULIGHETER: - Utnytt tiden med lav rente til å gjøre privatøkonomien din mer robust for fremtiden, råder forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. mai. 2020
Artikkelen er flere år gammel

6 av 10 er økonomisk uberørte av krisen, 3 av 10 føler seg utsatt og 1 av 10 har økonomiske problemer. Dette fremkommer av en SIFO-undersøkelse gjort ved inngangen til mai måned.

Advarer mot å bli godt vant

- Alle som har boliglån har fordel av at lånekostnadene er blitt lavere. Det bidrar til at de som sliter økonomisk kan få endene til å møtes, mens de som ikke er økonomisk berørte av krisen har fått mer å rutte med, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hun advarer den sistnevnte gruppen mot å legge seg til et tilsvarende høyere forbruk.

- Selv om sentralbankens prognoser tilsier lavt rentenivå i noen år fremover, vet ingen hvor lavt eller hvor lenge det vil vare. Forutsetningene kan alltid endre seg, sier hun.

Lav rente er et sykdomstegn

Forbrukerøkonomen gjør oppmerksom på at dagens lave rentenivå er et utslag av at det går dårlig med norsk økonomi.

– Sentralbanken satte styringsrenten lik null i håp om at det kunne bidra til lavere boliglånsrenter og dermed økt forbruk. Dette fordi flere da får mer å rutte med. Hvis for mange må bremse forbruket vil butikker gå konkurs og arbeidsledigheten øke enda mer, forklarer hun.

Rekordhøy arbeidsledighet

Arbeidsledigheten ble allerede i mars anslått av NAV til å være på det høyeste nivået siden krigen.

- For dem som er permittert eller arbeidsledig er en lavere rente helt nødvendig, men for dem som er økonomisk uberørt av koronakrisen kan lavere boliglånskostnader skape uvaner det er vanskelig å kvitte seg med når ting normaliserer seg, sier hun.

Utnytt tiden med lav rente

- Utnytt derfor denne tiden med lav rente til å gjøre privatøkonomien din mer robust for fremtiden, råder forbrukerøkonomen.

Hun foreslår at du gjør det ved å lage din egen "fastrente" slik at du har de samme utgiftene som før:

  • Hvis du har mye boliglån kan du benytte det ekstra til å nedbetale mer slik at du er mindre sårbar for uforutsette hendelser.
  • Hvis du har en komfortabel gjeldsgrad kan du opprette en spareavtale for de renteutgiftene du sparer.
  • Er det mer enn fem år til du skal bruke pengene anbefaler Sandmæl en månedlig spareavtale i fond. Husk at når rentenivået er rekordlavt er også rentene på bankinnskudd rekordlave.

Regneeksempel: Har du 2,5 millioner kroner i boliglån for unge start  (BLU Start) til 1,74 prosent nominell rente og 30 års løpetid, vil du ved  å sette din egen "fastrente" på 2,5 prosent kunne nedbetale eller spare 959 kroner ekstra i måneden (9.938 kroner minus 8.979 koner=959 kroner). Utregningen er gjort med DNBs rentekalkulator.

 Større økonomiske forskjeller

Krisen har forsterket de økonomiske ulikhetene i Norge. Blant DNBs kunder  har dette så langt fått følgende utslag:

  • Like mange søker boliglån / finansieringsbevis som på samme tid i fjor
  • Flere betaler ekstra ned på boliglånet sitt
  • Flere låner til bobil, båt, campingvogn og motorsykkel
  • Samtidig har rekordmange søkt og fått innvilget avdragsfrihet på eksisterende lån, fordi de totalt sett nå har mindre å rutte med

Plutselig kan det være for sent

Sandmæl peker på at mange allerede utnytter det lave rentenivået til å kjøpe ny bil eller båt.

Nå har mange en gyllen mulighet til å nedbetale på lån eller spare
Silje Sandmæl

- Noen lar seg kanskje også friste til å kjøpe dyre TV-er , møbler eller lignende på avbetaling. Men hva skjer når renten begynner å stige igjen? Da blir det med en gang vanskeligere å nedbetale på lån eller spare. Nå har mange en gyllen mulighet til å gjøre nettopp det, gjør hun oppmerksom på.

På vei mot normale tider?

Norge gjenåpnes nå sakte. Folk har begynt å bruke mer penger. Total kortbruk blant DNBs kunder er allerede tilbake på 2019-nivå. Totalt sett handler folk mest til hus og hjem, men nå har også restaurantbesøkene begynt å ta seg opp, spesielt i Oslo. 

Hvor lenge rentenivået vil være rekordlavt vet ingen. Sentralbanken har antydet at den vil holde styringstenten lik null en god stund. Ut 2023, tror flere eksperter - slik ting ser ut nå.