Ingegerd (84): - Brevgiro? Nei takk!

Ingegerd har lagt vekk brevgiroen og sjekkheftet for godt. Nå fikser hun alt fra sofaen hjemme.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Hvordan ser håret mitt ut?

Ingegerd Aldar på 84 år har nettopp tatt på seg øredobbene og legger på et lag leppestift. Vi har fått komme på besøk til leiligheten hennes på Bøler i Oslo. På veggene henger det malerier hun har malt selv og instrumenter fra Madagaskar.

– Jeg vokste opp på Madagaskar, fordi foreldrene mine var misjonærer, forteller hun.

Da hun fylte 14 flyttet hun til tanten sin i Norge, og har bodd her siden. Mandag fylte hun 84 år, og vi har med kake for anledningen.

– Da blir det kake for fjerde dagen på rad, ler hun.

Foto og video: Olav Mellingsæter

Gjennom 84 levde år har hun opplevd mye, ikke minst i den teknologiske utviklingen. Før betalte hun med sjekk, kontanter, brevgiro og over skranke. Nå gjør hun alt fra sofaen – fra banktjenester til shopping.

Hun plukker opp iPhonen fra bordet og viser frem alle appene hun har på den. Hun bruker Ruter til å sjekke hvilken buss hun skal ta når hun skal ut på ærender, hun sjekker været både i Norge og på Madagaskar hver dag, og hun sjekker skrittelleren inne på Helse-appen.

– Jeg kan ikke huske sist jeg var i et bankkontor, sier Ingegerd.

På bordet ligger en iPad.

– Jeg betaler regningene mine på denne. Hun swiper fingeren over iPaden. Ingegerd forteller at hun begynte å bruke nettbanken for mange år siden på sin PC. For omtrent tre år siden kjøpte hun seg iPad og bruker denne til nettbank, netthandel og Facebook.

– Jeg begynte å bruke iPad og iPhone fordi det er mye enklere for meg, sier Ingegerd. Hun forteller at datteren, Anne-Mette, hjalp henne i starten med nettbanken. Hun syns det gikk fort å lære.

– Jeg forstod hvor nyttig det var for meg å bruke iPad og iPhone til ulike gjøremål, sier hun og forteller at det er flere av hennes bekjente som også har smarttelefoner, men som ennå ikke tør å bruke det.

– Flere burde lære seg det, for etter hvert tror jeg alle må ha det, sier hun.