Ingen skattefradrag for deg med store utgifter til bompenger

Videre skriver organisasjonen at forventningene mange hadde om skattefradrag for bompenger og et bompengeregnskap ikke blir innfridd. Det skuffer, skriver de.

BEDRE ELLER VERRE? Bilistenes interesseorganisasjon hevder bompengene vil øke – og er samtidig skuffet over at skattefradraget uteblir i neste års statsbudsjett. Regjeringen sier derimot at vi vil få reduserte bompenger og et bedre kollektivtilbud på sikt. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Selv om regjeringen følger opp bompengeavtalen fra i sommer, hadde vi klare forventninger om at skattefradraget skulle komme på plass i dette budsjettet og at vi skulle få et tydelig bompengeregnskap som viser utviklingen fremover, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

DNB Nyheter følger statsbudsjettet tett. Få siste nytt om hvordan det påvirker din lommebok rett i Messenger her.

Skuffet

Ryste sier at de er fornøyd med at det er en fortsatt satsing både på kollektiv, bane og vei, men at de er skuffet at for mye av det skal betales av bilistene, og hevder at budsjettet er et signal om en kraftig økning i innbetalinger de kommende årene.

– Et skattefradrag kunne bidratt til å lette bompengebelastningen, skriver Ryste.

Regjeringen ser det ikke på den måten.

– Vi har prioritert å følge opp bompengeavtalen, som gir mer lettelse i bompenger og som gir raskere effekt for bilistene, skriver statssekretær Lars Joakim Hanssen (Frp) ved Statsministerens kontor til VG.

Reduserte bompenger og bedre kollektivtilbud?

I forslaget til statsbudsjettet for 2020 skriver Regjeringen følgende: «Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til reduserte bompengetakster utenfor byområdene til 1,4 milliarder kroner. Dette er en økning på over 850 millioner kroner fra Saldert budsjett 2019.»

Regjeringen sier at halvparten av de 850 millionene kronene skal øremerkes reduserte bompenger og den andre halvparten skal øremerkes bedre kollektivtilbud i byene etter lokal prioritering.

Men hva det i årene fremover er i bompenger for folk, sier statsbudsjettet ikke noe om, skriver NAF på sin side.

– At regjeringen nå ikke vil legge fram en slik oversikt kan fremstå som en tynn unnskyldning for å ikke legge fram upopulære tall. NAF mener tydelighet og åpenhet om utviklingen på bompenger fremover er viktig, så i dag er vi skuffet over at regjeringen ikke vil legge fram dette, skriver Ryste.