Invitert i utenlandsbryllup: Må man gi gave?

– Mange føler nok på presset til å legge ved en gave ved siden av, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

FORVENTNINGER: Én av to nordmenn mener at man bør kjøpe gave, selv om bryllupet følger med en del kostnader for gjesten, viser undersøkelse. – Her bør brudeparet sette grenser, mener Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Thomas Stefan Strzelecki.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

De siste årene har det blitt populært å gifte seg utenfor Norges grenser. I 2017 var det ett av fem par som dro til utlandet for å gi hverandre sitt «Ja», ifølge tall fa SSB.

Det kan fort bli en dyr affære for gjestene

For brudeparet kan det å feire den romantiske begivenheten i et annet land både by på en eksotisk opplevelse og et billigere bryllupsbudsjett.

– Brudeparets ønske om å feire utenfor Norges grenser kan fort bli en dyr affære for gjestene. Dette bør man ta høyde for både når det gjelder forventninger om gaver og oppmøte, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Skal Lise fortsette å lyve for samboeren sin? Hør panelets dom i første episode av podkasten Pengetabu av DNB

Hva er vanlig å gi i gave?

I snitt gir nordmenn 1.136 kroner i bryllupsgave, viser undersøkelse gjennomført for DNB i fjor.

Vi nordmenn er veldig opptatt av pris på gaver

Undersøkelsen er utført blant 1020 nordmenn. 38 prosent sier at de ville gitt mellom 500–999 kroner i gave. Her finner vi i hovedsak de under 40 år. 37 prosent sier de ville gitt mellom 1000 til 1499 kroner, mens 14 prosent ville gitt mellom 1500 til 2499 kroner.

– Vi nordmenn er veldig opptatt av pris på gaver. Vi gir gjerne litt for mye enn for lite, uansett om det er bryllupsgave, konfirmasjonsgave eller bursdagsgave. Mange bekymrer seg for at de ikke gir nok, og vi strekker oss gjerne langt, selv om økonomien ikke tillater det, sier Sandmæl.

Det er lov å si «nei»

Hvis man blir invitert i et utenlandsbryllup følger det som regel en del kostnader til reise og bosted.

Det kan koste flere tusen kroner å gjeste et utenlandsbryllup

Noen ganger dekker brudeparet aktiviteter og mat i én eller to dager rundt bryllupsdagen, men det er ikke alltid. Hvis reiseveien er lang er det mange som velger å bli litt lenger og da må man jo ut med enda mer.

– Det kan fort koste flere tusen kroner å gjeste et utenlandsbryllup. Dette kan være mye å be gjestene sine om, og derfor bør brudeparet være åpne for at det er lov å si «nei» hvis man som gjest ikke ønsker å bruke så mye penger, sier Sandmæl.

REALISERE DRØMMEN: Det koster å gifte seg. Last ned appen som gjør det lettere å spare til ditt drømmebryllup. Foto: Stig B. Fiksdal.

Må man gi gave?

Hvis man blir invitert i et utenlandsbryllup er det én av to nordmenn mener at man bør kjøpe gave, selv om bryllupet følger med en del kostnader for gjesten.

Bør stå tydelig invitasjonen at ingen skal komme med gave

Videre i undersøkelsen svarer 26 prosent at det er OK å droppe gaven, mens 24 prosent sier at de usikre.

Sandmæl mener at brudeparet må ta sin del av ansvaret når det gjelder å sørge for å holde gjestenes utgifter nede.

– Gifter man seg i utlandet, bør det stå tydelig i invitasjonen at ingen skal komme med gave. I slike situasjoner er reisen, og eventuelle andre kostnader forbundet med det å være gjest, dyrt nok i seg selv, sier Sandmæl.

Slik sparer Karen store summer på mat i måneden

Gi heller noe personlig

Hvis du uansett ønsker å gi noe kan du gi noe fra hjertet, mener Sandmæl.

En gave trenger ikke å være dyr for at den skal gi verdi

– Det er jo gjerne personlige gaver eller oppmerksomheter man husker best. Hva med å printe ut bilder og lage en minnebok, eller skrive et hyggelig kort med de beste opplevelsene dere har hatt sammen? En gave trenger ikke å være dyr for at den skal gi verdi, sier Sandmæl.