Julegaver på studentbudsjett

Som student kan julegavene fort bli en påkjenning for lommeboka. Men, er du litt kreativ kan du lage fine gaver til en billig penge. Her er tipsene til @fattig.student.

KREATIV SJEL: – Jeg elsker å både gi og få hjemmelagde gaver. Jeg synes det er hyggelig å se at noen har brukt tid på gaven, sier studenten Karen Elene Thorsen. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. nov 2018
Artikkelen er flere år gammel

I år skal unge i alderen 18–29 år bruke 3.778 kroner i snitt på julegaver, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Dette er store summer når man lever på et stramt studentbudsjett.

Det er en pakke med ting du må ha, men som du hater å bruke penger på

Men, du trenger ikke å blakke deg for å glede noen til jul. For å hjelpe deg med å spare penger på julegavene har Morten og Kornelia i DNB Ung vært på juleverksted hos en som er ekspert på å gjøre ting billigere, nemlig @fattig.student på Instagram.

Se video fra juleverkstedet på @dnbung på Instagram

Ville spise noe annet enn knekkebrød og nudler

Det er et vinnende vesen som møter Morten og Kornelia når de banker på døren til en leilighet i Oslo. Jenta de møter er Karen Elene Thorsen, som står bak Instagramkontoen @fattig.student. Kontoen som hjelper deg med å spise sunt, godt og variert samtidig som du sparer penger.

Jeg fant fort ut av at små tips og triks kunne spare meg for mye penger

– Jeg opprettet kontoen for rundt ett år siden fordi jeg levde på et strengt budsjett og ville spise noe annet enn knekkebrød og nudler. Jeg fant fort ut av at små tips og triks kunne spare meg for mye penger på matposten, og ville dele dette med andre, forteller Karen.

Karen forteller videre at det følgerne hennes setter mest pris på er ukesmenyene, der hun setter sammen en handleliste og fire middager til én eller to personer.

Har du fylt opp BSU-kontoen? Ikke gå glipp av 5.000 kroner i skattefradrag

JULEKOS: – Ikke bare er det penger å spare på å lage hjemmelagde gaver, det er også en utrolig hyggelig aktivitet å gjøre sammen, sier Kornelia (t.v). Foto: Stig B. Fiksdal.

Velkommen til juleverksted

Det er ikke alltid så enkelt å finne julegaver som matcher med et studentbudsjett. Men, her har Karen knekt koden.

Hyggelig å se at noen har brukt tid på gaven

– Jeg både elsker å gi og få hjemmelagde gaver. Spesielt noe spiselig, da blir det alltid brukt. Jeg synes det er hyggelig å se at noen har brukt tid på gaven, sier Karen.

Så, hva skal vi lage i dag? spør Kornelia.

– Vi skal lage ulike mikser av ingredienser man trenger for å lage rundstykker, knekkebrød og granola. Vi skal også lage hjemmelagde gavekort og én studentpakke som er fin som vennegave, forteller Karen.

Les også: Årets julegave til alle under 34 år

FINE GAVER: En av Karens hjemmelagde gavefavoritter er å blande sammen ingrediensene man trenger for å lage ulike ting og putte det på glass. Foto: Stig B. Fiksdal.

Slik lager du Karens hjemmelagde gaver

Klikk her så for å se videoinnhold fra juleverkstedet

Hjemmelaget granola

Pris: 30 kroner, hvis du allerede har salt hjemme.

Oppskriften gir 4-5 syltetøyglass

Ingredienser:

2 l havregryn

1 dl kakaopulver

2 dl lønnesirup

1 ts flaksalt

6 ss smeltet smør

1-5 gamle syltetøyglass med lokk

Slik gjør du det:

1.Bland havregryn sammen med salt og kakaopulver i en stor bolle. 2.Tilsett smeltet smør, eller kokosolje og lønnesirup, og bland sammen så alt er godt dekket. 3.Fordel granolablandingen på to stekebrett oppå bakepapir. Stekes midt i ovnen på 170 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. 4. La granolaen bli helt kald før du begynner å knekke den opp og legge det i et syltetøyglass med lokk.

Studentpakken

– Studentpakken er min drømmegave til jul. Det er en pakke med ting du må ha, men som du hater å bruke penger på. Det kan være dopapir, tannkrem, vaskemidler og sånt. Her bestemmer du selv hva du vil putte oppi, forteller Karen.

BILLIG OG NØDVENDIG: Prisen for Karen studentpakken ble bare 58 kroner. Foto: Stig B. Fiksdal.

Hjemmelaget knekkebrødmiks

Pris: 56 kroner for stort glass, 28 kroner for lite.

Oppskriften gir to store syltetøyglass eller fire små.

Ingredienser:

3 dl hvetemel

3 dl havregryn

2 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

2 dl gresskarkjerner

1 ts havsalt

På lappen bak skriver du:

Tilsett 7,5 dl vann og bland sammen. Fordeles tynt utover 3 stekebrett. Stekes på 160 grader varmluft. Ta ut etter ti minutter for å dele dem opp (ca. 20 knekkebrød per brett). Plasser brettet tilbake i stekeovnen og stek videre i ca. 45–50 minutter.

Hjemmelaget gavekort

Kjøp et billig kort der du gir bort en tjeneste eller en opplevelse. Det kan for eksempel være en hjemmelaget middag med dessert, eller en tur på museum.

Sjekk ut hva Morten skrev på sitt hjemmelagde gavekort her

GOD JUL: – Lykke til med å lage hjemmelagde gaver, avslutter Karen. Sjekk ut kontoen hennes @fattigdstudent for mer inspirasjon fremover. Foto: Stig B. Fiksdal.