Kan «Tina» kreve penger fra eksen? Slik unngår du at dette skjer deg

I podkasten «Pengetabu» av DNB får vi høre om «Tina» som har gått i det forbrukerøkonomen, Silje Sandmæl, omtaler som en klassisk felle.

VÆR FORBEREDT: Et brudd kan fort gå hardt utover både hjertet og lommeboken. Her har du alt å vinne på å være føre var, sier forbrukerøkonom. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 30. aug 2019
Artikkelen er flere år gammel

Brudd kan fort bli stygge, særlig hvis du ikke har sikret deg i forkant.

«Min kjære eks har ikke brukt en krone på denne bilen, men jeg kjenner jo i ettertid at dette er kjipe penger. Nå vil jeg kjøpe leilighet og da hadde det ikke skadet med litt ekstra kapital»

Dette er et utdrag fra et dilemma som blir tatt opp i ny episode av podkasten «Pengetabu» av DNB. Dilemmaet er sendt inn av en anonym lytter, som Silje Sandmæl, programleder og forbrukerøkonom, kaller for «Tina».

– Dessverre er «Tinas» historie en vond gjenganger. Penger er en vanlig årsak til krangel når man skiller lag. Dette skyldes at de færreste har en exit strategi gjennom en samboeravtale, sier Sandmæl.

Vi har alle en venn som… Les om venninnen som alltid ditcher og kjæresten som snylter

Vil ha penger tilbake

I «Tinas» tilfelle har hun brukt store summer på bilen til eksen uten å få noe igjen for det når forholdet tok slutt. Nå lurer «Tina» på om det er innafor å be eksen om hele eller deler av summen hun har brukt.

Vil redde deg fra ubehagelig krangling og tom lommebok

– Siden «Tina» ikke har skrevet noe kontrakt på det hun har spyttet inn i bilen har hun heller ikke rett på å få pengene tilbake. Det skader jo ikke å spørre, men jeg anbefaler alle å sikre alt de eier og spytter inn av penger i forholdet gjennom en samboerkontrakt. Dette vil kunne redde deg fra ubehagelig krangling og tom lommebok, sier Sandmæl.

En samboerkontrakt sørger for en rettferdig fordeling ved et brudd, i tillegg kan den være et prevensjonsmiddel for irritasjoner, ifølge forbrukerøkonomen.

– Det er mange økonomiske feller å gå i når man flytter sammen. Manglende oversikt og dokumentasjon, samt skjevheter i eierforholdet av boligen tror jeg er roten til mange krangler, sier hun.

KAN GÅ FRYKTELIG GALT: I episoden av Pengetabu kommer det fram at radioprofil, Niklas Baarli, står i fare for å bli ruinert hvis forholdet skulle ryke. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Ble tatt på senga

I studio har Sandmæl med seg TV- og radioprofil, Niklas Baarli, og samboeren hans og samlivsterapeut, Benjamin Silseth. Paret har vært sammen i åtte år og til neste sommer står giftermål for døren.

Har jo spyttet inn en god del mer enn Benjamin

Niklas stiller seg først kritisk til at lytteren «Tina» skal kunne få tilbake penger fra eksen. Men, så går det opp for han at de faktisk kunne vært i samme båt.

«Jeg har jo spyttet inn en god del mer enn Benjamin i boligen. Hvordan står det stilt?», spør han i episoden.

«Men da eier du jo mer av den leiligheten. Gjør du det på papiret?» spør Sandmæl med bekymring i stemmen.

«Nei?», svarer Niklas.

«Da eier dere 50/50 og du har ikke rett på noe mer», sier Sandmæl.

HVORFOR? Niklas og Benjamin har unngått samboerkontrakten i åtte år. I podkastepisoden får vi høre om hvorfor de unngår å snakke om penger. Niklas forteller at det er særlig noen tilfeller som har fått alle plugger til å tennes. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Hva med bilen da?

Det er ikke bare pengene Niklas har satt inn i leiligheten han står i fare for å tape, hvis det blir slutt mellom han og Benjamin. Niklas har nemlig også kjøpt en bil som står i Benjamins navn.

Halvparten av alle par sier at de krangler om penger

– Jeg vil jo bli økonomisk ruinert jeg hvis dette forholdet tar slutt, sier Niklasog ler.

En samboerkontrakt vil ikke bare kunne sikre deg i tilfelle brudd, den vil også kunne bedre forholdet, legger Sandmæl til for å motivere Niklas og Benjamin til å ta grep. Det kommer nemlig fram at de har ulike meninger om hva det er verdt å bruke penger på.

– Halvparten av alle par sier at de krangler om penger, viser tidligere undersøkelse gjennomført for DNB. Derfor kan en samboerkontrakt være et prevensjonsmiddel for irritasjoner i forholdet. Det er ikke bare samboeravtalen som kan bidra til rettferdighet, men også det å ha en felles konto til alle innkjøp og en egen til alle felles regninger, sier Sandmæl.