Finn vei i fondsjungelen

Mange nordmenn er skeptiske til å spare i fond. Det er ingen hemmelighet. Når vi vet at nordmenn heller investerer i lotto enn i selskaper, er det nærliggende å tro at mye av skepsisen til fond skyldes uvitenhet.

FINN VEIEN: Vi tror alle kan finne sin egen vei inne i fondsjungelen. Man trenger bare litt drahjelp og kunnskap. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Er fond for vanskelig? For kjedelig? Er det en jungel som er helt uoversiktlig? Nei. Vi tror alle kan finne sin egen vei inne i fondsjungelen. Man trenger bare litt drahjelp og kunnskap.

Kall dette et kart og kompass for fond-nybegynneren, hvis du vil.

Aksje- eller kombinasjonsfond? Lær forskjellen, velg det som passer

Anders Petter Wik er investeringssjef i DNB Liv, og kan kan ett og annet om verdipapirfond, og hvor nybegynneren helst skal begynne.

Begynn med månedlig sparing slik at du kan føle litt på et marked hvor det svinger mye

Tenk på sparing i fond som et alternativ til banksparing, sier Wik. Og du trenger kun å fokusere på to typer fond i første omgang:

Anders Petter anbefaler aksjefond til de som synes aksjer er interessant, og som har penger du ikke har behov for de neste 5–10 årene.

– Når du begynner med sparing bør du begynne med månedlig sparing. Dette for å føle litt på hvordan det er å være en del av et marked hvor det svinger mye.

Wik sier at hvis du derimot synes aksjer er litt skummelt, så skal du vurdere en spareavtale i et kombinasjonsfond. Dette er et fond som er en blanding mellom aksjer og penger i bank.

Anders Petter Wik
IS I MAGEN: – Din største risiko er uansett deg selv og at du ikke er trofast mot din valgte strategi, sier investeringsansvarlig Anders Petter Wik. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Penger i bank! Er ikke det et tapsprosjekt?

Nei, sier Wik, «penger i bank» i et kombinasjonsfond er i dette tilfellet noe sprekere enn det vi vanligvis forbinder med penger i bank.

– Det vil svinge mer enn en ren bankkonto fordi vi kjøper lån som vil svinge mer. Det sentrale her er at aksjer svinger mye.

Angrer du deg vil du trolig selge på et tidspunkt hvor du kan tape mye av investert beløp

Unngå å kjøpe på topp og selge på bunn

Eksperten på langsiktig investering sier det viktige her er å ha en sparehorisont som er lenger enn fem år og at du ikke må telle pengene hver dag.

– Du må være trofast mot det du har bestemt deg for. Angrer du deg vil du trolig selge på et tidspunkt hvor du kan tape mye av investert beløp.

Anders Petter Wik understreker hvor viktig det er å ha en plan og en strategi så du har en snor å holde deg. Da unngår du å kjøpe på topp og selge på bunn.

Du må ikke telle pengene hver dag!

Indeksfond – eller aktivt forvaltet fond?

Dersom du ikke har noen mening om de aksjefondene du skal investere i, og bare ønsker å være med i et fond, er indeksfond det beste alternativet. Dersom du derimot har tro på region eller et land eller en sektor, er aktivt forvaltetfond det riktige valget. Her får du muligheten til å investere i det du selv tror på, enten det er fremvoksende markeder, teknologi, og så videre.

– Dersom du velger indeksfond kan du selv smake litt på om du kun vil ha et fond som fanger alle markeder, som DNB Global Indeks, eller om du også ønsker å ta med litt også her hjemme, som DNB Norge Indeks.

 

Er du usikker skal du velge et kombinasjonsfond med lav aksjeandel

Din største risiko er deg selv

Investeringsspesialisten minner avslutningsvis om at den største utfordringen med å investere i aksjefond, er svingningene og at du velger å gjøre endringer eller selger deg ut når ting går dårlig. Er du usikker på dette med fond? Begynn med kombinasjonsfond med lav aksjeandel.

– Din største risiko er uansett deg selv og at du ikke er trofast mot din valgte strategi.

Last ned Spare og kom i gang!

Merk:  Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.