Kjenner du deg igjen i en av disse spare-typene?

Vi har aldri spart så mye i boligsparing som så langt i år. Men måten vi sparer på er vidt forskjellig.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. aug. 2015
Artikkelen er flere år gammel

Boligsparing for ungdom (BSU) er en av spareordningene som gir mest avkastning på pengene for de som er under 34 år. Ikke bare får man svært gode renter, men også skattefradrag på opptil 5000 kroner hvert år. Boligprisene i Norge når stadig nye høyder, og regjeringens nye boligstrategi kan gjøre det enda vaskligere å komme inn på boligmarkedet for unge – hvis det noen gang har vært fornuftig å spare til bolig, så er det nå.

De siste årene har sett en stor vekst i BSU-sparing. I de tre første månedene i 2015 var sparingen rekordhøy, hvor BSU-sparerne sparte 600 millioner mer enn samme tid året før, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig er det tydelig at det finnes ulike strategier for hvordan og når man setter pengene sine inn på BSU-kontoen. Det er spesielt fire typer som går igjen.

Renterytterne

For å få mest igjen på BSU-sparingen lønner deg seg å fylle opp kontoen ved starten av året. Renterytterne er de som fyller opp BSU-kontoen tidlig i januar, og slik at de får mest mulig renter på pengene sine. Det er mange som velger denne strategier, da nyter man godt av gode renteinntekter gjennom hele året.

Strukturspareren

Det er ikke alle som har nok penger tilgjengelig til å fylle opp BSU-kontoen på begynnelsen av året, eller så kan man ha et ønske om forutsigbarhet og et fast budsjett. Da er det fornuftig å sette opp faste overføringer til BSU-kontoen som passer med månedsbudsjettet, for eksempel 2000 kroner hver måned.

Optimisten

Optimistene er litt som renterytterne – de setter inn penger tidlig på året, men i motsetning til renterytterne så tar de pengene ut igjen før året er omme. Mange starter året med et ferskt nyttårsforsett om å spare mer penger til bolig, men disse pengene må spares inn på andre poster i budsjettet.

Skippertakern

Mange venter til slutten av romjulen med å fylle opp BSU-kontoen sin, slik at man får skattefradrag for inneværende år. En skippertaksløsning kan være en mulighet for «optimistene», siden man ikke har mulighet til å ta ut penger som er satt inn i BSU-kontoen året før – med mindre det skal brukes til boligkjøp.

10 grunner til at BSU er den beste investeringen

Uansett hvilken strategi man velger er det mange gode grunner til at BSU-sparing er en veldig god innvestering. Her er noen eksempler.

  • For hver 1000-lapp du sparer sponser Staten deg med 200 i skattefradrag. Det finnes ikke andre spareformer som kan gi seg samme garantier om gevinst uten at du måtte ta stor risiko.
  • BSU er en spareform uten risiko. Du er sikret en gevinst på sparingen, og pengene vil stå på din egen konto til du har funnet drømmeboligen.
  • Renten på BSU er god (3,7 % i DNB). Det betyr at du i realiteten sitter igjen med en årlig avkastning på nesten 25 % hvis du setter inn pengene på begynnelsen av året og samtidig regner med summen du får i skattelette.
  • Avkastningen er faktisk så god at BSU, i et år som har vært et ganske godt år aksjemarkedene, har vært en bedre investering enn de fleste fond.
  • Hvis vi ser på avkastning de siste 10 år, så gir BSU en bedre uttelling enn gjennomsnittlig index på Oslo børs.
  • I dag må du ha oppspart egenkapital for å komme deg inn på boligmarkedet. De som sparer i BSU har derfor et stort fortrinn når de skal inn boligmarkedet.
  • BSU gjør at du kommer inn tidligere inn på boligmarkedet og får muligheten til å være med på den kraftige verdistigningen vi har sett i eiendomsmarkedet.
  • Selv om du binder pengene i BSU gjør det samtidig at du setter av penger til en investering som du helt sikkert får bruk for.
  • BSU er gratis. I andre spareformer med samme mulighet for avkastning må du forvente å betale forvaltningsgebyr.
  • BSU-sparing gir deg gode sparevaner til senere når du må spare til f.eks pensjon eller en buffer for uforutsette utgifter.