Påsketrafikken står for årets største utfartsuke, og på de travleste utfartsdagene er det ventet at rundt 1000 biler kommer til å bli involvert i en ulykke. Fredagsutfarten før påsken er statistisk en av de verste kollisjonsdagene, og særlig møteulykker og utforkjøringer skjer oftere enn vanlig.
Ulykkesstatistikk for de siste årene viser at det særlig er to dager i påsken som skiller seg klart ut. Påskerushet starter for alvor på fredag, og det har de siste årene blitt registrert i snitt over 1000 ulykker på den dagen alene. Onsdag før skjærtorsdag smeller det igjen. Da er det registrert nær 900 ulykker i snitt. På de verste ulykkesdagene i påsken oppstår det materielle skader til en kostnad opp mot 15 millioner kroner.
Skadedirektør ved DNB Skadeforsikring, Ketil Voll, mener det store antallet ulykker har flere årsaker.
– En klar trend på vinterføre er at påkjørsler bakfra og i kryss står for en stor del av ulykkene. I påsken ser vi også at møteulykker og utforkjøringer øker veldig mye på utfartsdagene, og disse leder ofte til alvorlige personskader.
– I store deler av Sør-Norge har det vært nærmest sommerføre i lang tid allerede, og man finner bare veier over store deler av landet. Vi ser vanligvis at varme påsker ofte gir utslag i færre ulykker, men skal man på fjellet gjelder det å omstille seg til vinterføre. Mange tenker ikke på hvor mye lengre bremselengden er på vinterføre. Der man på sommerføre bruker 60 meter på å stoppe, vil man på snøføre bruke 120 meter, og på is bruke hele 240 meter. Derfor er det viktig å holde god avstand til bilen foran, mye større avstand enn på sommerføre, sier Voll.
Voll mener mange ulykker skjer fordi sjåfører stresser avgårde på tur.
– Vær forberedt på at køkjøring kan oppstå og planlegg deretter. Stress og uoppmerksomhet kan fort føre til trafikkuhell, derfor anbefaler vi alle om å ta tiden til hjelp. Ta hyppige pauser og planlegg for en hyggelig kjøretur.
Skadedirektøren har også noen enkle tips til de som skal på påskeferie.
– Det kan lønne seg å gå over bilen før du legger på tur. Sjekk at det er riktig nivå på motorolje, bremsevæske og frostvæske, og at batteriet fungerer slik det skal. I tillegg kan det være lurt å rengjøre vinduer og fylle opp med vindusspylervæske slik at sikten blir god.
For de som finner snø i påsken er det viktig at dekkene er i god stand. Det har veldig mye å si for veigrepet, og biler som vanligvis brukes til bykjøring trenger ofte skikkelig dekkrens med avfetting for å kunne fungere optimalt på is og vinterføre.
– Zalo og andre vaskemidler du har i hjemmet fungerer bra, så du trenger ikke kjøpe dyre spesialprodukter på bensinstasjonen.
Det er også veldig viktig å sjekke lufttrykket i dekkene. Hvis bilen vanligvis er lett lastet, bør lufttrykket i dekkene endres før man kjører på ferie med bilen full av folk og bagasje. Bilens kjøreegenskaper endrer seg ved full opplastning i forhold til vanlig bruk, så dette har stor betydning for veigrepet på vinterveier. Riktig dekktrykk reduserer i tillegg risken for punktering, noe som er en av de vanligste årsakene til veihjelp hos redningstjenesten.
Feil pakking av bilen fører til mange alvorlige personskader, og det slurves mye med at gjenstander ligger løst i bagasjerommet. Mange utsetter handlerunden til sist, og da blir handleposer med tunge gjenstander ofte liggende på toppen.
– Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem i bagasjerommet som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. I tillegg kommer ikke bagasjen i bevegelse ved en bråstopp. Eksempelvis kommer 18 kg med et trykk på 540 kg ved en bråstopp i 50 km/t. En brusflaske, et lammelår eller en skistøvel som ikke er pakket og sikret kan fort ble en dødsfelle, sier Voll.
For å unngå å havne i den verste rushtrafikken kan det være lurt å planlegge reiseruten din på forhånd.
– Det vil alltid lønne seg å reise utenom det verste rushet, men det er jo naturligvis ikke alle som har mulighet til det. Da gjelder det å holde seg best mulig oppdatert om hvor det er køer, og kanskje det kan være lurt å velge en alternativ rute. Vær også oppmerksom på at det i fjellet kan være kolonnekjøring og stengte veier.
Statens Vegvesen har forsterket og utvidet kontroll i påsken og tilbyr også meldingstjeneste på mobil. De har også en tjeneste der man kan laste ned en rapport med oppdatert trafikkinformasjon for din reiserute før du legger ut på tur.
Et nyttig tips til de som velger bypåske, husk dette: Rengjøringen av bygatene har startet og det kan være lurt å følge med på endringer i parkeringsreglene i bymiljøet.
Og et tips til elbilsjåfører: Vær forberedt på at det er stor kø på ladestasjoner langs veiene der det er mye utfart.
Du vil finne nyttig informasjon på www.vegvesen.no/trafikk, for eksempel hvis det har skjedd ulykker eller at trafikken står stille. Følg også informasjon på radio.