Kun to av fem sjekker fradragene: - Mange betaler nok mer skatt enn de behøver

30. april er fristen for å levere skattemeldingen på Altinn. Les om hva du bør være obs på før den tid.

PENGER Å HENTE:– Jeg har ved flere anledninger endt opp med å spare folk for flere tusen kroner bare ved å legge inn fradrag de ikke visste de hadde krav på, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 20. mai. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Seks av ti sier at de alltid sjekker om skattemeldingen inneholder riktige opplysninger, viser fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Mange begreper som kan virke helt gresk.

Videre i undersøkelsen svarer bare tre av ti at de føler seg helt sikre på at opplysningene i skattemeldingen stemmer. Så hvorfor lar flere skattemeldingen seile sin egen sjø?

– Jeg tror det skyldes at mange opplever skattemeldingen som komplisert. Den inneholder mange begreper som kan virke helt gresk, og da lar vi heller være, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Fått restskatt? Slik unngår du renter på baksmellen

Kan inneholde feil

Ifølge Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen er det urovekkende at såpass mange ikke sjekker om tallene stemmer.

Feil kan gjøre store utslag på skatten sin.

– Du er selv ansvarlig for at alle opplysningene er korrekte. Selv om vi har gode rapporteringssystemer i Norge, forekommer det feil hos dem som sender inn informasjonen om deg. Derfor bør du alltid gå nøye gjennom. Feil kan gjøre store utslag på skatten sin, sier Lothe.

Ifølge Sandmæl er det viktig å gå gjennom skattemeldingen steg for steg.

– Start øverst og jobb deg nedover. Er det noe du ikke forstår så kan du bruke nettet til å søke opp hva det betyr. I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringsselskap og barnehage / SFO. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller så vil du finne det på Altinn, sier hun.

SJEKK AT ALT STEMMER: – Feil kan gjøre store utslag på skatten sin, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen. Foto: Skattebetalerforeningen.

– Mange betaler nok mer skatt enn de behøver

Videre i undersøkelsen sier to av fem at de alltid sørger for å få med seg fradragene de har krav på.

Jeg har ved flere anledninger endt opp med å spare folk for flere tusen kroner.

– Det betyr ikke uten videre at tre av fem egentlig har krav på fradrag som de går glipp av, men mange betaler nok mer skatt enn de behøver, sier Lothe.

Forbrukerøkonom Sandmæl har gått gjennom en rekke skattemeldinger og hennes erfaring er at de fleste kun sjekker om de får igjen eller ei.

– Da er det fort gjort å gå glipp av fradragene, og her kan det være snakk om flere tusen kroner. Jeg har ved flere anledninger endt opp med å spare folk for flere tusen kroner bare ved å legge inn fradrag de ikke visste de hadde krav på. Det er særlig penger å hente på foreldrefradraget og reisefradraget. En annen typisk felle er fordeling av rentefradraget for samboere. Dette havner automatisk på den som står som hovedlånetaker. Det betyr at den andre går glipp av store summer i fradrag hvis du ikke endrer, sier Sandmæl.

FRADRAG FOR BARNEVAKT: – Jeg opplever ikke minst at foreldre med barn under 12 år ikke er klar over at de kan trekke fra for barnevakt. Her er det snakk om store summer å hente, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Her er en fradrags ABC for å hjelpe deg på veien:

Sjekk også ut fradragsveilederen for å grave etter andre fradrag som kan gjelde deg.

Fradrag for barnefamilien

Fradrag for samboere

Fradrag for studenten

Fradrag for pendleren

Fradrag for utleie

Deg som sparer i aksjemarkedet

Deg som sparer i BSU

Lykke til med skattemeldingen fra oss i DNB Nyheter 🙂