Lei Black Friday? Da bør du få med deg Giving Tuesday

Et nytt konsept, Giving Tuesday, vil inspirere deg til å gi avkall på kjøpefesten og heller tenke litt mer på andre.

LEI PRESSET: – Det er nok mange unge som er lei av kjøpepresset. Jeg synes det er flott hvis fokuset kan vris om til å gi til de som trenger det i stede for seg selv og de som allerede har mye, sier Kornelia Minsaas i DNB Ung. Foto: DNB.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 23. nov 2018
Artikkelen er flere år gammel

I år skal nordmenn shoppe for 3,9 milliarder på Black Friday, ifølge Virke og slå fjorårets rekord på 3,6 milliarder.

Etter Thanksgiving-middagen dro vi rett ut på shopping – midt på natten

– Vi bruker stadig mer penger på julen, og i år slår vi på stortromma på gavefronten. I snitt skal hver og en av oss bruke 6.145 kroner på julegaver. Dette er en økning på 430 kroner fra i fjor, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Tallene er fra en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Stort kjøpepress i julen

Kjøpepresset blir gjerne litt ekstra stort i juletiden når vi er omringet av budskap som oppfordrer oss til å bruke penger.

Det kan være tøft å stå imot

– Hele 65 prosent av oss sier at vi opplever et kjøpepress forbundet med julen. Det er fort gjort å la seg rive med hvis man opplever at «alle» andre gir etter, forteller Sandmæl.

Kornelia Minsaas (24) i DNB Ung, husker fortsatt sitt første møte med Black Friday. Da hun var utvekslingsstudent i USA.

– Det var virkelig noe for seg selv. Etter Thanksgiving-middagen dro vi rett ut på shopping – midt på natten, forteller hun.

Les Kornelia sin historie om da hun måtte på flink pike rehab

GI KJÆRLIGHET: – Julen er den perfekte tiden for å gi kjærlighet og tid til de rundt oss, og andre som trenger det. Jeg synes Giving Tuesday er et flott konsept, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Thomas Stefan Strzelecki.

Reagerte på kjøpepresset

For syv år siden, i New York, tok en gruppe privatpersoner, stiftelser og organisasjoner initiativ til en bevegelse mot kjøpepresset i julen. Dette har blitt det internasjonale fenomenet Giving Tuesday. I fjor kom det til Norge.

Det kan være klær, å gi blod eller å signere en underskriftskampanje

– Giving Tuesday handler i hovedsak om å engasjere både privatpersoner og bedrifter til å tenke litt på andre som ikke har det så godt. Man kan gi det man ønsker. Det kan være penger, klær, å gi blod eller å signere en underskriftskampanje, sier Charlotte Arnø Storebakken, fra Norges Innsamlingsråd.

GOD STEMNING: Her fra fjorårets Giving Tuesday arrangementet på DNB sitt hovedkontor i Bjørvika. Foto:Norges Innsamlingsråd.

Ønsker å engasjere de unge

Giving Tuesday Norge ble arrangert for første gang i fjor og startet etter initiativ fra Nordic Screens, Puzzel og Norges Innsamlingsråd. Fjorårets arrangement ble holdt på DNB sitt hovedkontor i Bjørvika, Oslo, der unge YouTubere og 11 norske organisasjoner var i spissen.

Sjekk ut hvordan og hvem du kan støtte her

– Vi ønsker særlig å engasjere de unge og derfor er det flott at vi har influencers med på laget. Nyere forskning viser at den oppvoksende generasjonen gir mer aksjonsbasert enn sine foreldre og besteforeldre, sier Storbakken.

Sagt på en annen måte: De unge donerer ikke jevnlig, kun i situasjoner.

Her er julekalender som handler om å gi noe til andre. Sjekk ut Omvendtkalenderen

Ung og stressa

I fjor var det mange unge som engasjerte seg under Giving Tuesday. Kornelia er en av de som skal engasjere seg i år.

– Jeg synes det er en flott motpol til kjøpehysteriet i julen. Her handler det jo om å gi, ikke bare i form av penger, men med ord, tanker og gjerninger. Det fine med Giving Tuesday-fenomenet er at alle kan være med, og at man selv bestemmer hva man vil støtte, sier hun.

Les også: – Unge stiller så høye krav til seg selv at de blir syke

På Giving Tuesday skal Kornelia åpne en temakveld som arrangeres av DNB og Mental Helse. Tema for kvelden handler om å takle stress og forventninger som ung. Meld deg på her

Stadig flere unge får helseplager grunnet stress og jakten på å prestere

– I dag er det blitt et samfunnsproblem at stadig flere unge får helseplager grunnet stress og jakten på å prestere. Det hele eskalerer gjerne i studietiden og fortsetter inn i arbeidslivet, sier Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse.

– Vi tar utfordringene de unge står ovenfor på alvor, og jobber mye med å veilede de nyansatte i hvordan de skal takle overgangen fra student til jobb på en sunn måte, sier Tore Gustavssen, Coach i People and Operation i DNB.

ENGASJER DEG I JULEN: – Vi synes det er flott å se at stadig flere, både enkeltpersoner og bedrifter, ønsker å engasjere seg i anledning Giving Tuesday. Vi gleder oss til å se alle de ulike initiativene, sier Charlotte Arnø Storebakken, fra Norges Innsamlingsråd. Foto: Norges Innsamlingsråd.

Vil du være med å bidra?

Mental Helse opplever at dagens unge foretrekker å chatte fremfor å ringe dem. Dessverre har de ikke nok midler til å ha chatten åpen mer enn to dager i uken. Vil du være med å bidra til at flere unge kan få hjelp gjennom Mental Helse sin chattjeneste?

Vipps en 10-er til 04800. Gå inn på«Kjøp og betal» i Vipps og tast inn 04800.

DNB er med på aksjonen og matcher pengene som kommer inn opp til 100.000 kroner.