Lommepenger – dette er fella du bør unngå!

De fleste norske foreldre gir lommepenger vilkårlig, og ikke på et fast tidspunkt. – Svært uheldig, mener DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

VÆR KONSEKVENT: Hvordan man skal gi lommepenger er ingen enkel sak, og det er flere spørsmål som fort melder seg. Her er noen gode råd. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. jul. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Hvordan man skal gi lommepenger er ingen enkel sak, og det er flere spørsmål som fort melder seg; Når skal man starte å gi lommepenger, hvor mye skal du gi – og skal de være tilknyttet plikter i hjemmet?

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at det er mer vanlig at norske foreldre gir barna penger nå og da, og ikke på faste dager. Det fraråder DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl.

– Hvis barn til stadighet får penger når de trenger det, kan de fort tro at pengene kommer ut av et hull i veggen. Med faste lommepenger lærer barna å fordele midlene over en periode, enten det er en uke eller en måned. Det er jo fristende å bruke opp alt med en gang, og da må du som forelder holde igjen pengekranen, sier hun.

Nyhet: BSU-sparing fra null år

Må kjenne på å gå tom

På denne måten mener Sandmæl at barna vil lære å kjenne på konsekvensen av å gå tom.

– Man lærer av sine feil, og ved neste påfyll av penger vil de dermed lære å fordele forbruket over tid, sier hun.

Å lære om sunt pengevett og gode økonomiske vaner tidlig, kan være helt avgjørende for hvordan man vil klare seg i voksenlivet, mener forbrukerøkonomen.

Og det er nettopp med dette i tankene at DNB og Røde Kors har utviklet et digitalt læringsverktøy for 5.-7. trinn – hvor målet er å gi barn mer kunnskap om forbruk og privatøkonomi. Verktøyet kalles Lærepenger.

– Lærer du å fordele pengene dine som barn tror jeg at du vil ta det med deg videre i livet. Jeg ser nok av eksempler i «Luksusfellen» der lønningen fort forsvinner, og når det er tomt låner de gjerne av familie og venner. Jeg skjønner godt at man låner bort penger til barna sine, man ønsker selvsagt å hjelpe. Men ofte blir bare problemet større fordi man venner seg til et forbruk som består av lånte penger, sier hun.

PLIKTER? Ukelønn ? Lommepenger? Foreldre gir penger til barna, men bør det også innebære noen plikter ? Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Lommepenger betyr å gi ansvar

Hvor ofte man bør gi lommepenger, mener Sandmæl avhenger av barnets alder og modenhet. Hun anbefaler å starte med ukentlige beløp og deretter gå over til månedlig utbetaling.

– Når de er gamle nok kan det være greit å sette pengene rett inn på konto. Husk at når barnet er 13 år har de lov til å begynne å tjene sine egne penger. Å ta en sommerjobb er lærerikt og positivt for CV-en – i tillegg tjener man nå opp pensjon allerede fra barnet er fylt 13 år, påpeker hun.

Men med lommepenger bør det også komme ansvar, mener hun – og dette ansvaret bør bli større jo eldre barnet er.

– Start med å gi dem ansvaret for å kjøpe sitt eget lørdagsgodt. Etter hvert kan de få ansvaret for flere utgifter – som mobilregningen, klær og fritidsaktiviteter.

– I tillegg bør man måtte bidra med noe for pengene – det kan være husarbeid, klippe plen eller andre arbeidsoppgaver, legger hun til.

Sett opp regnestykker

For å finne ut hvor mye lommepenger du skal gi, bør du sette deg ned med barnet for å snakke om hva han eller hun skal ha ansvar for, og lage et budsjett sammen, sier hun.

– Handler tenåringen brus i kiosken kan du forklare at det er mye penger å spare på å kjøpe den i dagligvarebutikken i stedet. Går det mye penger i kantinen på skolen, kan du sette opp et regnestykke å vise hvor mye som kan spares hvis tenåringen heller smører matpakke. Så kommer dere frem til et fornuftig beløp sammen. Lag også et lite rom for sparing slik at barnet selv kan spare til ting han eller hun ønsker seg, sier Sandmæl.

Her er beløpene norske foreldre gir