Må du være med på alt? Da har du kanskje FOMO.

Begrepet FOMO er ikke så kjent, men «Fear Of Missing Out» eller frykten for å gå glipp av noe, er noe halvparten av oss har følt på.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. jul 2017
Artikkelen er flere år gammel

Vi er omringet av valg og fristelser. Det er umulig å bli med på alt, men hva gjør det med oss når vi sitter på sosiale medier og ser andre gjøre det vi går glipp av? Hvordan påvirker dette oss?

I en undersøkelse utført av Ipsos for DNB, sier seks av ti at de har opplevd at det er vanskelig å velge hva man vil få mest ut av å være med på, fordi valgmuligheten er så mange. Nær halvparten av de spurte sier at de har kjent på frykten for å gå glipp av noe – altså har de hatt FOMO.

Appen som gjør det lettere å spare til opplevelsene du ikke vil gå glipp av – last ned spare her

Prioriter opplevelsene
Undersøkelsen viser at 37 prosent ofte eller av og til blir med på ting som de egentlig ikke har råd til. Andelen er langt større blant de unge, der hele 61 prosent svarer dette.

-Det er ikke uventet at unge føler et større behov for å bli med på alt som skjer. Da blir det desto viktigere å velge det som er viktigst for deg og som lommeboken din tillater, sier Folkvord.

De færreste har mulighet til å bli med på alt. Både penger og tid kan bli en utfordring hvis du har skikkelig FOMO.

-Det kan være lurt å sette opp en liste med alt du har lyst til å gjøre. Trolig vil du se at noen ting oppleves som viktigere enn andre. Velg ut det du absolutt ikke kan gå glipp av og ikke tenk mer på det du har prioritert vekk. Nå kan du heller fokusere på hvordan du skal spare nok penger til det du har valgt å gjøre.

-Hvis du betaler helgeturen til London eller festivalpasset med kredittkort fordi du ikke har spart nok eller ikke har penger der og da, kan det fort bli en dyr opplevelse, utdyper hun.

Les også: Slik fikk Christian råd til guttedrømmen på to år

Ikke sammenlikn deg med alle andre

I undersøkelsen ble unge spurt om hva de tenker de kan gjøre for å unngå FOMO. Et svar som gikk igjen var at man måtte slutte å sammenligne seg selv med andre.

Det høres fornuftig ut, mener Folkvord:

– Hvis man hele tiden følger med på hva andre gjør, kan man fort få en følelse av at man er med på mindre enn andre. Dette skyldes at ikke nødvendigvis at alle i omgangskretsen din er med på alt, men at noen er på med på litt av hvert. Totalt sett skjer det mer enn den gjennomsnittlige vennen din er med på. Da får du fort et skjevt inntrykk.

Husk å spare

I følge finansrådgiveren finnes det noe som virkelig kan lindre FOMO’en din:

– Så klart må man ofte spare for å kunne ta seg råd til de store opplevelsene. Da må man kanskje prioritere vekk noe i hverdagen, i visshet om at de pengene skal du bruke på noe du virkelig gleder deg til. Kutter man kaffekoppen på kafé, festsnusen og lunsj i kantina kan man fort spare mye. Følg med på kontoen din, da kan du se hvor mye penger du bruker på ting du kanskje kan droppe.

– Et godt råd er å vite hva du sparer til og hvor mye du trenger for å oppnå målet ditt. Å se at du gradvis kommer nærmere målet kan være en skikkelig motivasjonsboost.

I DNBs nettbank og i spare-appen kan du lage sparemål og kurere FOMO en gang for alle.