Mange skilte krangler om pengebruk og gaver til barna

Hvem eier julegavene? Skal poden gå på dyr slalåmskole og hvor mye skal dere bruke på konfirmasjonsfesten?

TØFT FOR DE SMÅ: – Flere barn forteller at de føler seg til bry eller at de er en kostnad, forteller psykologspesialist. Foto: NTB Scanpix.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. sep. 2018
Artikkelen er flere år gammel

I teorien er det slik at når man skiller seg fordeles utgiftene til felles barn gjennom NAV eller private avtaler. Dessverre fungerer ikke dette like godt i praksis, opplyser Familievernkontoret. Uenighet og krangel rundt utgifter, pengebruk og ting man kjøper til barna er ofte roten til konflikt mellom skilte.

Ulik oppfatning av hva foreldre skal dekke og hva barna skal få av goder

– Man har gjerne ulik oppfatning av hva foreldre skal dekke og hva barna skal få av goder, forteller Line Lise Helledal, psykologspesialist og enhetsleder ved Familievernkontoret Nedre Romerike.

Går utover barnet

Det kan være vanskelig nok å komme til enighet rundt barneoppdragelse og pengebruk som par, så man kan jo tenke seg til at dette problemet eskalerer når man er skilt.

Uenighet rundt pengebruk til konfirmasjon er noe vi ofte ser at barna blir veldig preget av

For barna er det nok heller ikke så enkelt. De havner jo gjerne midt i konflikten og føler kanskje at man må velge side, eller at man er grunnen til den dårlige stemningen.

– Flere barn forteller at de føler seg til bry eller at de er en kostnad. Uenighet rundt pengebruk til konfirmasjon er noe vi ofte ser at barna blir veldig preget av. De synes det blir vanskelig å skulle konfirmeres fordi det koster mye penger og mor og far krangler, sier Helledal.

Få gode tips til deg som forelder: Sjekk ut «Barn fra A til Å»

SETT DEG SELV TIL SIDE: – Ha alltid barnets beste i fokus, påpeker psykologspesialist Line Lise Helledal. Fotot: Privat.

Dilemma: Er det barnets eller dine gaver?

For å unngå at krangelen går utover barna, bør man ta diskusjonene og komme til en enighet uten at barna blir involvert. Husk alltid å ha barnas beste i fokus, påpeker Helledal.

Vanskelig hvis ting de er glad i bare skal være i det ene hjemmet

Helledal eksemplifiserer med en problemstilling hun ofte ser dukker opp i samtaler:

Du har gitt barnet ditt en gave. Er det da barnet som eier gaven og kan den med seg til det hjemmet han eller hun ønsker, eller er det ditt hjem som eier tingen?

– Her tenker jeg at barnet selv må få bestemme over sine ting. Mange barn synes det er vanskelig hvis ting de er glad i bare skal være i det ene hjemmet, sier Helledal.

Les forbrukerøkonomens råd til hvordan dere kan få en rettferdig fordeling av utgiftene til barna, og unngå konflikt.

Snakk sammen

Så, hvordan løser man denne konflikten?

– Det er viktig å informere hverandre før man tar store avgjørelser som koster penger og tid. Det kan være å melde barna på en fritidsaktivitet eller kjøpe noe dyrt. Kommunikasjon og planlegging er nøkkelen, sier Helledal.

Ha alltid barnas beste i fokus

I tillegg påpeker hun hvor viktig det er å holde barna utenfor slike diskusjoner. – Og ha alltid barnas beste i fokus.

– Trenger dere hjelp til å løse slike konflikter fra noen som kan se på det med upartiske øyne hjelper vi på Familievernkontoret gjerne til, avslutter hun.

Slik skal foreldrene til Elias (3) sikre han en god start på voksenlivet