#huninvesterer

Med disse beløpene blir du pensjonsmillionær

- Jo yngre du er når du begynner å spare til pensjon, desto «billigere» er det å bli pensjonsmillionær, sier Stian Revheim i DNB.

PENSJONSMILLIONÆR: Ved å spare et fast beløp hver måned over mange år er det mulig å spare opp 1 millon kroner til du blir pensjonist. Foto: Ida Elise Wang, DNB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. okt. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det er en gladnyhet at mange av dem som er i gang med pensjonssparingen, ligger godt an til å bli pensjonsmillionærer, forteller DNBs pensjonsekspert.

- Blant DNBs kunder som sparer til pensjon, vil mange komme til å ha en god pott med ekstra penger den dagen de går av med pensjon, sier Revheim.

Det er mye «billigere» jo yngre du er
Stian Revheim

Starter du som ung å spare til pensjon er det ikke mange hundrelapper i måneden som må settes av, forklarer han.

– Det ser mye lysere ut, og det er mye «billigere» jo yngre du er. Venter du til du nærmer deg pensjonsalder må du sette av flere tusen kroner i måneden for å komme i mål.

Så mye må du spare for å bli pensjonsmillionær

- Starter du å spare til pensjon den dagen du fyller 30 år, og setter av cirka 600 kroner hver måned helt fram til du fyller 67 år, vil sparepengene dine ha vokst til 1 million kroner, forteller Revheim.

Er du blitt 40 år blir sparebeløpet litt høyere, nemlig cirka 1.200 kroner hver måned, og da må du spare dette beløpet i 27 år, forklarer han.

- Har du fylt 50 år, er det 17 år igjen til pensjonsalder – da må du spare cirka 2.800 kroner i måneden.

Sparebeløp per måned for å ha verdier lik 1 million kroner den dagen du fyller 67 år: 

 • Alder 20 år: 300 kroner per måned 
 • Alder 30 år: 600 kroner per måned
 • Alder 40 år: 1.200 kroner per måned
 • Alder 50 år: 2.800 kroner per måned
 • Alder 60 år: 9.400 kroner per måned

Forutsetninger: Pengene spares i aksjefond med en avkastning på 6 % per år. Merk at ingen aksjefond gir garantert avkastning og at denne kan variere. Skatt og inflasjon er det ikke tatt hensyn til. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.

Gode spareråd

Revheim har noen enkle råd for å komme i gang med pensjonssparingen:

 1. Last ned spare-appen til DNB og sjekk pensjonen din
 2. Vurder om du har riktig aksjeandel i pensjonssparingen du har hos arbeidsgiver. Vurdér om du skal endre din pensjonsprofil.
 3. Bestem deg for mye du vil spare litt ekstra og start sparingen i Spare-appen
1 MILLION KRONER: - Sparer du fra du er 30 år, og setter av 600 kroner hver måned, blir du pensjonsmillionær, sier Stian Revheim i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Pensjonsgapet

I fjor høst skrev DNB et lite stykke økonomihistorie.  

Gjennom #huninvesterer-kampanjen viste DNB hvordan mange små og store økonomiske forskjeller blir til et kapitalgap mellom kvinner og menn. Banken bidro til å redusere kapitalgapet gjennom å øke bevisstheten rundt langsiktig sparing.  

- Denne høsten ser vi nærmere på forskjellene når det gjelder sparing og pensjon, og vi ser at også her er det mye å ta tak i, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB. 

PENSJONSGAPET: - Det gjør det enda viktigere at kvinner tar et større ansvar for egen fremtid og egen pensjon, sier Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal
Det handler om frihet til å kunne ta selvstendige valg
Ingjerd Blekeli Spiten
Pensjonsgapet

DNB har undersøkt egne kundedata og offentlig statistikk (*), og  finner blant annet at: 

 • Menn får i snitt utbetalt 28 prosent mer i pensjon enn kvinner  

 • 86 prosent av alle minstepensjonister er kvinner   

 • Kvinner som jobber heltid tjener 89 prosent av det menn gjør  

 • 47,6 prosent av yrkesaktive kvinner jobber deltid  

 • Kvinner jobber 1,2 år lenger enn menn før de pensjonerer seg  

 • Menn sparer 2,3 milliarder mer i året enn kvinner   

 • Kun 39 prosent av kvinner sparer til egen pensjon  

 •  6 av 10 kvinner opplever at de har lav kunnskap om egen pensjon 

(*) Tallene baserer seg på offentlig data fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Verdipapirfondenes forening (VFF), Skatteetaten og DNB.

Som følge av pensjonsreformen må både kvinner og menn ta større ansvar for egen pensjon.  

Spiten sier at DNB ønsker å hjelpe både Kari og Ola Nordmann med det, men at banken er ekstra opptatt av å gi kvinner et løft, fordi ingen av alle de små og store forskjellene vi har avdekket går i kvinnens favør.  

- Det kaller vi pensjonsgapet. Kvinner lever i snitt litt lengre, jobber litt mindre, tjener litt mindre, har ofte dårligere pensjonsordninger via jobb og sparer litt mindre enn menn. Derfor er det enda viktigere at kvinner tar et større ansvar for egen fremtid og egen pensjon. Det handler om frihet til å kunne ta selvstendige valg, også som pensjonist, sier Spiten.  

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.