Pensjonssparing

Spareplanen som gjør deg til millionær som pensjonist

- Det skal mindre til enn du tror, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Trikset er å starte tidlig nok, avslører forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Her er spareplanen som gir deg en million på bok til den dagen du slutter å jobbe.

– Den vanligste feilen man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok. Mange starter ikke å tenke på pensjonssparing før i 50-årene, og da kan det være for sent. Da må du ta et langt større jafs av økonomien, istedenfor for å spare «brødsmuler» gjennom hele arbeidslivet, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Det er mye du kan gjøre selv for å rigge deg for et godt liv som pensjonist.

Her finner du svarene på vanlige spørsmål om pensjonssparing. 

Starter du sparingen tidlig nok blir du millionær som pensjonist
Silje Sandmæl

Spar etter evne – det er lenge til du blir pensjonist

– Med penger gjelder det å prioritere riktig. Mange unge har en stram økonomi, og da er det ikke rom for å sette av store summer til pensjon. Det som bør stå øverst på listen er å kunne betale for de helt nødvendige tingene, og etter hvert kunne klare å kjøpe seg en bolig, sier Sandmæl.Selv startet hun med aksjesparing som ganske ung, som var målrettet til pensjonisttilværelsen.

– Man kan starte tidlig i 20-årene med bare noen hundrelapper i måneden, og så øke etter hvert. Når du er ferdig med etableringsfasen, vil du mest sannsynlig ha mulighet til å spare litt større summer. Starter du tidlig nok, kan du bli millionær som pensjonist, sier Sandmæl.

Last ned Spare og kom i gang med pensjonssparingen

START TIDLIG: Trikset med god pensjonssparing er å starte tidlig. Begynn med et fast trekk på 300 kroner inn i aksjefond hver måned, i ti år. Foto: NTB Shutterstock

Du har sannsynligvis ikke råd til å la være å ta risiko

Pensjonen du skal leve av består av tre deler. En del sparer folketrygden for deg, en del er sparing som arbeidsgiveren din setter av, og til slutt kommer egen sparing som du selv må sette av.

Den delen du selv er ansvarlig for vil bli viktigere i fremtiden.

– Dagens unge vil få mye mindre enn de eldre gjør i dag, fordi det er forventet at dagens unge vil leve lenger. Ikke alle har like gode pensjonsavtaler gjennom arbeidsgiveren sin, og da blir det ekstra viktig å spare selv, forklarer hun.

Fordi pensjonisttilværelsen er mange år unna , bør du spare i aksjefond. Det er det klart mest lønnsomme alternativet.

Huskeliste for pensjonssparing finner du her!

Veien til millionærstatus

Sparemålet er én million kroner til pensjonisttilværelsen. Her er regnestykket som viser for hvor mye du må spare for å bli millionær ved pensjonsalder.

De første 10 årene: Spar 300,- i måneden.
Etter 10 år sitter du da igjen med 38.181,-

De neste 10 årene: Spar 700-, i måneden.
Etter 20 år sitter du til sammen igjen med 142.504,-

De siste 20 årene: Spar 2500,- i måneden.

= Etter 40 år vil du til sammen ha spart opp 1.042.208,-

Regnestykket bruker en avkastning på 6,5 % og tar høyde for 0,5 % i omkostninger. Sparehorisonten er fra alderen 27-67 år.*

Det er også lagt inn en såkalt diskonteringsfaktor, som betyr at det er tatt høyde for inflasjon. Det vil si at pengene det er beregnet at du sitter igjen med i fremtiden, er verdt like mye som de er idag.

Test forskjellige sparebeløp i DNBs sparekalkulator!

– Det er mange måter å spare i aksjemarkedet på, det kan være gjennom et aksjefond, indeksfond, enkeltaksjer eller en aksjesparekonto, investeringskonto eller IPS. Det kan være lurt å snakke med en rådgiver slik at du får den beste løsningen tilpasset deg og dine behov.

Opprett en spareavtale

Sparing skal være enkelt og med en fast spareavtale går det penger til deg selv som pensjonist hver måned – uten at du merker det.

– Jeg anbefaler alle å bruke en spare-app for å få oversikt og følge med på utviklingen. I Spare samles all sparingen din på ett sted og du kan enkelt starte fondssparing, både på en IPS-konto og utenfor.

*Sparing i aksjefond innebærer risiko og avkastningen vil normalt svinge mye fra et år til et annet. Imidlertid viser historien at du kan forvente en gjennomsnittlig avkastning på 6-8 prosent hvis du sparer i minimum 5 år.  Historisk avkastning er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.