Forbered deg på høyere strømregninger:

Slik holder du forbruket nede – slik velger du strømavtale

Strøm er blitt dyrt. Her får du forbrukerøkonomens og Forbrukerrådets beste tips til hvordan du kan komme best ut.

SNART VINTER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl og Forbrukerrådets Thomas Iversen gir råd om hva du selv kan gjøre for å få lavest mulig strømutgifter. Foto: Stig B. Fiksdal og Forbrukerrådet
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. okt 2021
Artikkelen er flere år gammel

Strømprisen nådde nylig nye høyder – og det lenge før vinterkulden har kommet.

Nordmenn må slutte å sløse

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier at vi nordmenn har vært vant til å kunne sløse med strømmen, men mener at det nå er nødvendig å ta grep.

- De rekordhøye strømprisene svir kanskje ikke så mye ennå. Men når det blir mørkere og kaldere og strømforbruket øker, vil det nok merkes på lommeboka – spesielt hvis prisene fortsetter opp utover vinteren, sier hun.

KALDT UTE? HOLD VARMEN INNE! – Har du ovnen på og vinduet åpent, så fyrer du for kråka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto. NTB Scanpix

Ikke fyr for kråka

- Det er uansett dumt og dyrt å sløse, legger hun til.

Sandmæl har mange ganger sett at folk har på varmeovnen rett under et vindu som står på vidt gap.

- Da fyrer du for kråka! fastslår hun.

Forbrukerøkonomen har flere enkle tips til hvordan spare strøm:

  • Senk innetemperaturen litt. Ifølge Hafslund kan én grad ned redusere forbruket med 5 prosent.
  • Sørg for at temperaturen er enda lavere når du ikke er hjemme og om natten.
  • Sjekk også at kjøleskap og fryser ikke en stilt inn for kaldt. Anbefalt kulde er rundt 4 grader i kjøleskap og minus 18 i fryser. For hver grad lavere enn dette bruker de rundt 7 prosent mer strøm, ifølge Hafslund.
  • Har du  oppvaskmaskin, vask minst mulig for hånd og fyll opp maskinen før du setter den i gang.
  • Invester i en sparedusj og energieffektive tappekraner.
  • Bruk ikke badekar, ta heller en rask dusj og la ikke vannet renne unødig.
  • Slukk lyset i rom du ikke er i.
  • Bruk sparepærer.

Sjekk strømavtalen din

Sandmæl oppfordrer deg også til å sjekke strømavtalen din. Kanskje betaler du for mye? 

Har du spotprisavtale, kan du skifte leverandør og strømprisavtale når som helst
Silje Sandmæl

Fordeler og ulemper med fastpris

Forbrukerøkonom Sandmæl gjør samtidig oppmerksom på at strømregningen er tredelt: I tillegg til selve strømprisen betaler du for nettleie (overførsel av strømmen) og skatt/avgifter (moms, elsertifikater og elavgift). 

- Strømprisen kan du velge fastpris på, men det kan du ikke på nettleien. Unngå helst fastpris, for da kan du skifte strømleverandør og strømavtale når som helst. 

Sandmæl forklarer at hvis du velger fastpris, så inngår du en avtale om en bestemt pris for en viss periode, vanligvis ett år. 

- Fordelen med fastpris er at du da vet akkurat hva strømmen koster deg i perioden. Ulempen at du ikke kan bytte leverandør i bindingstiden, forklarer hun.

Kjøp aldri strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken
Thomas Iversen
SJEKK OG BYTT: - Sjekk den avtalen du har på strømpris.no, og bytt til varig spotprisavtale med prisgaranti, anbefaler Forbrukerrådets Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet anbefaler spotavtaler

- Strøm er strøm. Dessverre forsøker selskapene å tilsløre dette gjennom et utall av tilbud og avtaleformer, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Forbrukerrådets anbefaling er å sjekke den avtalen du har på strømpris.no og bytte til en av spotprisavtalene som kommer opp på topp. Her kan du også legge varsel, slik at du kan sjekke om selskapet setter opp prisen når garantitiden er ute.

- Spotpriseavtalene har historisk sett kommet best ut over tid. Hvis du ønsker mer forutsigbarhet kan opplagt fastpris være et alternativ. Husk uansett at prisnivået nå er svært høyt, så det er ikke gitt at dette er det beste tidspunktet å inngå en fastprisavtale. Det kan også være lurt å unngå de avtalene med lengst binding, mener han.

Iversen oppfordrer også til å følge med på hva selskapet gjør når garantitiden er ute. 

- Det er også mulig å legge inn SMS-varsel hvis du velger strøm på strømpris.no, så får du en påminning om når garantien går ut. Av erfaring vet vi at mange av selskapene da benytter muligheten til å sette opp prisene.

Skygg unna pågående selgere

Forbrukerrådet oppfordrer deg også være skeptisk til selgere som vil prakke på deg «veldig gode tilbud».

- Kjøp aldri strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken. De dyre og dårlige avtalene dyttes på kundene gjennom slikt direkte salg. Kjøper du strøm i butikken, mister du også angreretten på 14 dager, gjør Iversen oppmerksom på.

- Pass også på at selskapet ikke lurer inn unyttige ekstratjenester som pristak, strømforsikring eller grønn strøm i avtalen. Dette har du nesten aldri bruk for. Det er kun en måte for strømsalgselskapene å tjene ekstra penger på deg.

Sjekk strømprisen her

På strømpris.no får du en komplett oversikt over strømtilbudene i markedet. 

Alle strømselgere i Norge er lovpålagt å rapportere alle sine avtaler og priser til strømpris.no.

Sjekk prisene på strømpris.no her