Nå vil mus og rotter inn til deg

Vi har skjønt at det er nå mus og rotter drar på innendørsferie – er det så enkelt som at de heller ikke liker kulde, mørke og regn, eller hva, skadespesialist Fredrik Skaug Jensen i DNB Forsikring.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Det er mange ting som spiller inn her, men temperaturen er helt klart en av dem. Jeg kan med stor sikkerhet si at det ikke har noe med mørket å gjøre, for det å bo i bjelkelaget eller i veggen i et hus er mye mørkere enn å være ute.

Nå må mus må finne et annet sted å bo

Jensen forteller at det er en en økt innmelding av denne type skader i tidsperioden oktober–februar. Noe som kan skyldes at mus trives veldig godt i kornåkrene til bøndene, og når kornet blir slått er maten og huslyet i åkeren borte. Musene må finne andre steder å bo.

Så bøndene har skylda! Hva er den beste måtene å forebygge besøk fra mus og rotter?

RAT IN MI KITCHEN: «Bilde er tatt etter fjerning av deler av et kjøkken, her har rottene kommet opp via gjennomføringen til rørene til kjøkkenet, kommet seg inn i benkeskapet, spist av søppelet til forrige eier og dratt med seg dette inn under sokkelen til kjøkkenet, ganske ‘normal’ hendelse», forteller skadespesialisten.

– Den beste måten er å sørge for at bygget man bor i er helt tett. Normalt vil det si å tette alle åpninger i bygget som er større enn seks millimeter.

Skadespesialist Fredrik Skaug Jensen i DNB.
Ved bruk av gift så skal du vite hva du driver med

Det å forebygge i form av å sikre bygget kan være omfattende arbeid, forklarer skadeeksperten, som sier det er lett å overse typiske innganger hvis man ikke har erfaring på området.

Heldigvis beroliger han oss med at det finnes spesialfirmaer som kun driver med bekjempelse og sikring.

Da eldstemann «gjemte» nestentomme potegull- og godteriposer

Jeg og kona hørte krafsing fra loftet for ett år siden og fant ut til vår skrekk at eldstemann hadde slengt inn nestentomme potetgull- og godteritposer i en loftsbod. Vi kjøpte musefelle med åtestasjon, og har skjønt at det er bedre enn gift – stemmer det? Vi har i alle fall ikke hørt noe krafsing siden.

– Det er ingen tvil om at det er bedre steder i huset å lagre potetgull- og godteri, men jeg tror ikke oppbevaringen til eldstemann var det som gjorde at dere fikk ett problem. Det har dere nok alltid hatt, men dere ble nok klar over problemet på grunn av at dette trakk dyrene dit de var lettere å oppdage.

Skadespesialisten kan fortelle at vi sannsynligvis har blitt kvitt musene våre i huset, men at vi ikke har gjort noe med er årsaken til at de er der. Altså hvor kom de inn i huset deres. Dette må tettes, sier han.

Gift versus åte

Jensen sier at det å bruke musefeller er effektivt og gir deg kontroll i bekjempelsen, men at aberet er at du må fjerne dyrene som blir tatt.

PUS KAN HJELPE LITT, MEN DET HANDLER OM Å TETTE HUSET: «Det å bekjempe med feller og ikke gjøre noe med hvor musene kommer inn blir litt som å ha et tak som lekker. Hver gang det begynner å regne setter du en bøtte der det drypper. Når det slutter å regne, er du fornøyd og putter bøtta i boden igjen og venter med å sette den frem til neste gang det regner», forteller DNBs skadespesialist.
Et soleklart tips er å bruke god tid og foreta grundige undersøkelser før man kjøper en eiendom

– Ved bruk av gift så skal du vite hva du driver med, vi anbefaler aldri at privatpersoner skal ta i bruk gift selv. Dette har med at de dyrene som spiser giften kan dø inne i vegger, noe som ved mus gir en ubehagelig lukt i noen uker. Rotter lukter lengre, påpeker DNBs skadespesialist.

Rotter lukter lengre

Fra og med neste år blir det forbudt å selge gift til privatpersoner. Da vil det kun være godkjente skadedyrbekjemper som får lov til bruke gift som virkemiddel ved bekjempelse.

Hvilke andre tabber bør man unngå så ikke man får musebesøk?

– Det er ingen tvil om at skader som følge av mus og rotter ofte blir oppdaget ved et eierskifte. Et soleklart tips er å bruke god tid og foreta grundige undersøkelser før man kjøper en eiendom.

Mus og rotter elsker søpla vår

Et annet tips er å holde eiendommen ryddig og oversiktlig, sier han, og spesielt med tanke på sin egen renovasjon.

Hvis huset må strippes innvendig og for eksempel et bad og kjøkken ryker kan det fort bli kostnader tett opptil en million

– Mus kan blant annet klatre og kan bruke vegetasjon til å finne utettheter høyere opp på bygningen.

Sørg for at søppel er godt pakket og ikke flyter rundt, oppfordrer han, og minner på at nordmenns søppel er super mat for rotter og mus.

Kostnader opptil en million

Hvor store skader kan egentlig mus og rotter forårsake?

– Vi har hatt skader hvor skadene har vært veldig omfattende og pågått over mange, mange år. Hvis huset må strippes innvendig og for eksempel et bad og kjøkken ryker kan det fort bli kostnader tett opptil en million, men det er heldigvis sjeldent.

Hva slags boligtyper er mest utsatt? Vi antar at kanskje en liten blokkleilighet i tolvte ikke er ikke like utsatt som et gammelt trehus?

– Ja, da tørr jeg påstå du er rimelig trygg. Det er ingen tvil om at eldre bolighus er mer utsatt enn nyere bygg. Mus og rotter finnes stort sett i hele Norge, men det er ingen tvil om at populasjonen er størst der det også bor flest mennesker.

Ikke minst gjelder det for brunrotten, Rattus novergicus, som trives veldig godt i kommunale avløpsledninger over hele landet, forteller han.

Skader kan skje over lang tid

Hvis man er redd for at gnagere kan gjøre skader, bør man ha en god forsikring. Skadespesialist Jensen anbefaler deg å tegne Hus Best og Innbo Best.

Og hva dekker den helt konkret?

– Forsikringen dekker de skadene som rotter og mus har påført bygningen i forsikringstiden, ja dette er tungt å forstå. Enklere forklart: En skade som oppstår på grunn av rotter eller mus skjer ofte over svært lang tid, så det er ikke nødvendigvis slik at du får erstattet alle skadene du for eksempel finner ved en rehabilitering av huset, skadene du oppdager da kan ofte dateres tilbake både 20 og 30 år, avslutter DNBs skadespesialist.