Dyrere fastrente på studielån: Bør du binde før renta går opp?

Etter en lang periode med stabil og lav fastrente gjør Lånekassen nå en større endring av fastrenten.

BINDE ELLER IKKE: Ønsker du å binde renten før satsene går opp må du gjøre dette i perioden 10-17.april, opplyser Lånekassen. FOTO: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. apr. 2018
Artikkelen er flere år gammel

I dag er det 57.200 som har fastrente på studielånet, viser tall fra Lånekassen. De aller fleste har flytende. Fra 1. mai settes fastrenten opp, melder Lånekassen.

Historisk sett har ikke fastrente lønt seg i lengden
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

De resterende 615.300 som har flytende rente står nå overfor valget om de skal binde før fastrenten går opp eller holde seg til flytende. Ønsker du å binde renten før satsene går opp må du gjøre dette i perioden 10-17.april, opplyser Lånekassen.

– Om du bør binde eller ikke er opp til hver enkelt. Historisk sett har ikke fastrente lønt seg i lengden, men det kan gi en forutsigbarhet på regningen som er nødvendig hvis man har en trang økonomi, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Lyst på boliglån? Søk digitalt her og sjekk hvor mye du kan få

Slutt på rekordlave renter

I slutten av 2016 hadde Lånekassen tidenes laveste renter på studielånet. Med unntak av én lå alle satsene på under to prosent. I 2017 begynte derimot satsene å klatre oppover og fra 1.mai settes fastrenten videre opp. 

Det går bedre i norsk økonomi og da følger gjerne renta med på oppturen

– Grunnen til at den faste renten øker er fordi renteutsiktene er endret. Norges bank lot styringsrenten stå urørt på forrige rentemøte, 18.mars. Men, deres vurdering av utsiktene og risikobildet tyder på at det blir en renteøkning etter sommeren, sier Sandmæl.

– Når utsiktene for flytende rente går opp, følger som regel fastrenten etter, legger hun til.

Les også:Når styringsrenten går opp, følger bankene gjerne etter. Bør du vurdere å binde boliglånet ditt?

Binde eller ikke?

Mens rentene for fast rente beveger seg oppover går derimot flytende rente litt ned. Fra november til nå har den flytende renten ligget stabilt på 2,168 prosent, fra 1. mai settes den ned til 2,159 prosent.

 

Mest sannsynlig vil det ikke lønne seg, men det kan føles trygt i perioder hvor renten går opp

– Trenger du forutsigbarhet kan det være lurt å binde renten. Mest sannsynlig vil det ikke lønne seg, men det kan føles trygt i perioder hvor renten går opp. Med fast rente betaler du i perioder mer enn den flytende, mens i andre perioder kan det være mindre. Den «forsikringen» du betaler for å ha en fastrente å forholde deg til kan i perioder med høy flytende rente være verdt det, avslutter hun.