Slik fungerer Vipps under 15

Vipps er nå tilgjengelig for barn under 15 år, med mål om å forenkle hverdagen for foreldre. Innen trygge rammer kan foreldre og barn vippse seg imellom.

ENKEL: Utgaven som i første omgang slippes, er en veldig enkel versjon av Vipps. Meningen er å gi barn og voksne muligheten til å teste den, innenfor et trygt og begrenset område. Foto: Vipps.no
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. des. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Se filmen som forklarer hvordan dere kommer i gang:

Foreldrestyrt app

– Det er foreldrene som velger når barnet skal få Vipps, og det er foreldrene som må legge barnet til i sin Vipps. Barn kan ikke opprette en profil uten foreldrenes hjelp. Barnets profil hører til foreldrenes, og foreldrene bestemmer om barnet skal få sende penger til andre, eller kun motta penger, forklarer produktsjef i Vipps, Ninni Høver.

Fra hvilken alder det er riktig for barnet å begynne med Vipps, blir opp til foreldrene å avgjøre. Det er også foreldrene som bestemmer om barnet får vippse penger til andre privatpersoner (venner og familie) eller ikke. Noen foreldre vil nok vente til barnet har fått en god forståelse for bruk av egne penger, før de åpner opp for å sende penger.

NÅ BLIR DET ENKLERE: Ninni Høver, produktsjef i Vipps, gleder seg til å gjøre hverdagen enklere for norske barnefamilier. Foto: Vipps.no

Hva må barnet ha for å starte med Vipps under 15?

  • Smarttelefon, enten Android eller iPhone
  • Eget telefonnummer
  • Sparekonto eller brukskonto i eget navn
  • Brukskonto er smart hvis det åpnes for vennebetaling

Gaver og spleising

Gjennom brukerintervjuer og samtaler med ulike familier, har det kommet opp mange situasjoner der foreldre og barn skulle ønske barna hadde Vipps. Bortsett fra ukelønn, er gaver den mest åpenbare anledningen til å ta i bruk nyvinningen. Bursdagsgaver, julegaver og konfirmasjonsgaver blir veldig mye enklere både å gi og få. De litt eldre barna vil også få en enklere hverdag med smidig vennebetaling på mobilen.

– For venninnegjengen på 13 år blir det mye lettere for eksempel å spleise på en bursdagsgave, nevner Høver som eksempel på det siste.

Sikkerhet

Selv om barnet ikke trenger BankID for å bruke Vipps under 15, må begge foreldrene ha en aktiv vippsprofil, og dermed være registrert med BankID, for å kunne legge barnet til i appen sin. Videre er det viktig at barna får hjelp av foreldrene til å opprette en sikker PIN-kode. Det er viktig at barna forstår at koden er hemmelig og ikke skal deles med andre.

Tips for en trygg PIN-kode

  • En sikker PIN-kode består av fire tilfeldige sifre
  • Unngå årstall, fødselsdag, postnummer eller andre tall som kan være lett å gjette
  • Unngå like sifre eller enkle kombinasjoner som 1111 eller 1212
  • Finn en god måte å memorere og huske koden, for eksempel med tastemønster
  • Ikke skriv ned, si eller gi bort koden din til noen

KOMMER MER: Når barnet med hjelp fra foreldrene har opprettet en profil, kan de motta penger, be om penger og sende penger, men ikke betale til bedrifter, foreninger og butikker. Dette er funksjoner som vil komme etter hvert – fortsatt under oppsikt og kontroll fra foreldrene. Foto: Vipps.no

Kontrollerte steg

Utgaven som i første omgang slippes, er en veldig enkel versjon av Vipps. Meningen er å gi barn og voksne muligheten til å teste den, innenfor et trygt og begrenset område. Produktsjef Høver forklarer tankegangen som ligger bak:

– Vi vet fra brukerintervjuer at foreldre er veldig opptatt av å ha kontroll og oversikt over hva barn bruker penger på. Særlig i situasjoner hvor det gjelder betaling til bedrifter og organisasjoner, uttrykker foreldrene et større behov for kontroll.

Når barnet med hjelp fra foreldrene har opprettet en profil, kan de motta penger, be om penger og sende penger, men ikke betale til bedrifter, foreninger og butikker. Dette er funksjoner som vil komme etter hvert – fortsatt under oppsikt og kontroll fra foreldrene.

– Vi går ut med en enkel versjon, og så kommer vi til å lære masse ved å snakke med folk når de har fått muligheten til å teste produktet. Vi vil lytte til hva folk har å si, og prioriterer funksjonaliteten deretter, avslutter produktsjefen.

Har du ubesvarte spørsmål til Vipps under 15? Les mer i vår FAQ