Slik fungerer Vipps under 15

En enklere Vipps-versjon med foreldrekontroll.

OVERSIKT: Vipps under 15 fungerer som en enklere versjon av Vipps, der foreldrene har full oversikt.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 27. apr 2022
Artikkelen er flere år gammel

Vipps under 15 fungerer som en enklere versjon av Vipps, der foreldrene har full oversikt. Barn kan ikke opprette en profil uten foreldrenes hjelp, barnets profil hører til foreldrenes, og foreldrene bestemmer om den under 15 skal få sende penger til andre, eller kun motta penger.

Barn kan bare vippse til andre venner og familie dersom begge foreldre godkjenner det på forhånd i sin egen Vipps. Foreløpig kan dessverre ikke barn under 15 vippse til lag, foreninger og bedrifter.

Noen barnekontoer tillater ikke uttak eller overførsler. Sjekk med banken din hvilke regler som gjelder for ditt barns konto.

De som er under 15 år kan motta inntil 65 000 kroner per år og sende opptil 25 000 per år.

Dette trenger den under 15 år for å kunne opprette Vipps

  • En norsk bankkonto i sitt navn
  • Et norsk mobiltelefonnummer
  • Begge foreldre må ha Vipps

For å sende penger med Vipps må også foreldre ha signert en nettbanksavtale på vegne av barnet. Kontakt banken din om du har spørsmål.

Slik gjør du det

Du trenger barnets mobilnummer og bankkonto. Barnet må ha en norsk bankkonto i sitt navn og et norsk mobilnummer.

  1. Velg at du vil legge til barn under din Vipps-profil.
  2. Barnet laster ned Vipps på sin mobil.
  3. Den andre forelderen (dersom en annen forelder er registrert i Folkeregisteret) vil få et varsel og bli bedt om å godkjenne opprettelsen av profilen.

Foreldre må identifisere seg med BankID

  • Barnet trenger ikke BankID for å bruke Vipps, men begge foreldrene må være identifisert med BankID eller BankID på mobil.
  • For å få fullt innsyn i transaksjonene til barnet ditt må du inn i nettbanken og se på kontooversikten til barnets konto. Der ser du også hvilke meldinger som sendes med transaksjonene.

Nå er det mulig for våre yngste vippsere å skrive meldinger i Vipps. Barn kan legge ved en melding når du vippser, takke for en gavevipps de har fått, eller legge ved en beskrivelse hvis de ber om penger. Vipps under 15 år er foreldrestyrt, og foreldre vil derfor ha mulighet til å se betaling- og meldingshistorikk for sine barn i sin app. Velg Profil, barnets navn og velg Se barnets chat og vippsing.  Er det andre du eller barnet ditt ikke ønsker å ha kontakt med i appen kan dere blokkere dem i barnets app.

Slette Vipps under 15

Det holder at én av foreldrene ønsker å slette profilen til den under 15 år, men den andre forelderen vil bli varslet om kontoen blir slettet. For å slette kontoen går du på profilen din og velger å slette barnets konto der.

NB! De fleste banker har allerede tilgjengeliggjort Vipps for under 15, men dessverre har ikke alle åpnet for det. Bank Norwegian, Cultura, Næringsbanken, Landkreditt, Pareto Bank og Sbanken, har ikke åpnet for Vipps under 15.