Nå kommer kulda – dette må du gjøre

Nå er det meldt sprengkaldt flere steder og mange får seg en ubehagelig overraskelse hvis de ikke har gjort hytta og boligen klar for kulda.

BLÅ HIMMEL, BLÅ MINUSGRADER: Januar og februar byr på årets kaldeste måneder i Norge, så det kan være greit å ta grep nå hvis du vil unngå eventuelle skader hjemme eller på hytta. Foto: Thomas Stefan Strzelecki
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. jan. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Vi står foran en kuldeperiode flere steder i landet. Så om du har glemt å stenge vannet eller skrudd av varmen etter sist du var på hytta bør du ta en ny tur til hytta denne helgen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring, som er eiet av DNB og SpareBank 1.

Det samme gjelder om du skal forlate hjemmet ditt. Undersøkelser viser at fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen, men rådet er at du uansett bør stenge vannet om du skal være borte når det er meldt kaldt.

– Vi anbefaler også du monterer såkalte vannstoppere, om du ikke har det fra før. De består av sensorer og en ventil på rørene som stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie, sier Nielsen.

KOMMER MED RÅD: Therese Nielsen påpeker viktigheten med å stenge av vannet etter forrige hyttebesøk og ha tilstrekkelig med varme i boligen når kulden står på som verst. Foto: Fremtind Forsikring

Ha på tilstrekkelig varme

Sørg for å holde temperaturen på minimum 10-15 grader, også når du er bortreist. Det gjelder også på hytta, selv om vannet er avstengt. Det vil nemlig alltid finnes vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk der det kan oppstå skader.

– Mange er opptatt av å spare strøm, men husk at det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost, sier Nielsen.

Skadeforebyggeren råder alle hytteeiere til å stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Regler fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette gulv og sluk.

Etter du har stengt stoppekranene bør du tømme rør for vann.

– Husk at det alltid vil være vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk. En bør derfor alltid ha oppvarming i en hytte med vanninstallasjoner. Har hytta strøm, finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme og kontroll med temperaturen, sier Nielsen.

Råd for å unngå frost- og vannskader på bolig og hytte

  1. Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta eller om du skal være borte fra boligen din enn periode.
  2. Tøm rør for vann før du forlater boligen
  3. Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)
  4. Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
  5. Ikke prøv å tine rørene selv, med mindre du har ekspertkunnskap. Kontakt heller rørlegger eller annen fagkyndig snarest.
  6. Kontakt forsikringsselskapet ditt for å melde skaden og be om råd.

kulde oslo vinter kveld