Nær halvparten av oss vil droppe julegavene

– Paradokset er at vi skal kjøpe både flere og dyrere gaver i år, sier forbrukerøkonom.

JA ELLER NEI? – Det er særlig to grupper som vil droppe julegavene, og to som vil beholde dem, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. des 2018
Artikkelen er flere år gammel

Er du lei av gavekjøret til jul? Da er du ikke alene. Fem av ti menn ønsker å droppe årets julegaver, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB (se egen faktaboks, nederst på mobil). Blant kvinner svarer fire av ti det samme.

Barnefamilier vil beholde julegavene

Det er en økning blant begge kjønnene sammenlignet med tidligere år. I fjor svarte fire av ti menn dette, og tre av ti kvinner.

– Stadig flere ønsker seg en gavefri jul. Paradokset er at vi skal kjøpe både flere og dyrere gaver i år, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

På julaften pakker Elias (3) opp muligheter, ikke bare ting

Det er fort gjort at hele førjulstiden spises opp av jakten på gaver

Besteforeldre og barnløse er lei

Undersøkelsen viser at livssituasjonen din har noe å si for om du vil droppe julegavene – eller beholde dem.

– De gruppene der flest vil droppe julegaver er barnløse over 40 år og besteforeldre. På motsatt side ser vi at det er flest barnefamilier og unge som ønsker å beholde gavene, forteller Sandmæl.

Gavefokuset eskalerer med det første barnet

Da Sandmæl dykket dypere ned i tallene fant hun noe hun mener viser enda et paradoks.

– Det er barnefamilien med ett barn som aller helst vil beholde gavene. Paradokset er at det er flest besteforeldre med ett barnebarn som vil ha gavefri jul. Det ser ut til at gavefokuset eskalerer betydelig med det første barnet, for deretter å roe seg litt ned, sier hun.

GAVE FOR FREMTIDEN: – I stedet for å kjøpe noe bare for å kjøpe noe, kan du heller gi sparing i gave. La gjerne pengene følge med et bestemt formål. Er det til barn og unge kan det være til fremtidig bolig eller studier, sier Sandmæl. Sjekk ut fondsparing i gave her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Dyrere og flere gaver

Man skulle tro at flere tok til ordet og satte ned foten på gavefronten, når såpass mange ikke vil ha gaver. Men, tallene viser at vi ikke følger vårt eget ønske. I år skal vi nemlig bruke mer penger og kjøpe litt flere gaver.

Det har blitt en ond spiral

Siden DNB begynte å måle nordmenns forbruk i julen har vi kjøpt mellom 10–12 julegaver hver i snitt. I år skal vi kjøpe 13. Barnefamilien skal kjøpe flest, hele 20 gaver i snitt. Vi skal også bruke mer penger, 6.145 kroner i snitt på gaver, mot 5.715 kroner i fjor.

– Det blir en ond spiral der alle tror de gjør noe for å glede andre, mens vi egentlig bare påfører hverandre mer stress og ytterligere kjøpepress, sier Sandmæl.

Hva med å heller gi tiden din i gave? Spar til gode opplevelser sammen med appen Spare

NOE HJEMMELAGET: Hva med å arrangere juleverksted og lage hjemmelagde gaver? Sjekk ut noen herlige tips til hva dere kan lage, her. Foto: Stig B. Fiksdal.

Syv ting er viktigere enn julegaver

I undersøkelsen spurte DNB også om hva som er viktig for nordmenn i julen. Her havner gavene langt ned på listen. Det vi derimot løfter opp som viktig for oss er god mat, tid sammen og å slappe av. Listen fortsetter helt ned til 8. plass før vi finner julegavene.

Det er ikke noe vits å kjøpe bare for å kjøpe

– Julegavene har nok blitt noe negativt for mange fordi det har blitt for mye. Mange av oss har nok en lang gaveliste med egne barn, søsken, foreldre, barn til venner og tantebarn. Da er det fort gjort at hele førjulstiden spises opp av jakten på gaver, sier Sandmæl.

Du er ikke alene

Sandmæl har et klart råd til deg som ønsker å lette på gavetrykket.

– Snakk med de rundt deg og hør om dere kan droppe gavene. Det er ikke noe vits å kjøpe noe bare for å kjøpe. Kanskje dere heller kan gjøre noe hyggelig sammen? Tallene viser jo at du ikke er alene om å ønske dette, avslutter Sandmæl.